Alkol denen meret de öyledir.
Ve son yıllarda giderek artan bir nargile tutkusu başladı ki, "sigara içmem nargileden vaz geçmem" diyen akıllılar türedi.
Boğazında Delik Açtırmak İsteyenler Devam Etsin
Ve nargileden aldıkları keyif ileriki zamanlarda yetersiz bulunca uyuşturuculara yönelenlerin sayısı da aşırı şekilde artmaya başladı.
Çok sevdiğim bir yakınım alkol ve sigara yüzünden gırtlak kanserine ardından boğazı kesilerek devreden çıkmış ağız ve burun dışında, boğazına konulan bir alet ile konuşmaya ve nefes almaya başladığında hayatımın en acı hatırası olarak aklımın bir yanında onu hatırlarım.
Sigara (nargile) alkol bataklığından çıkmayanların yaşadığı boğazda delik açarak yaşama şansı verilmesi kendileriyle birlikte arkalarından gelen evlatlarına hatta bulaştırdıkları eşlerine kadar bulaştırdıkları derin acılar, tedavisi imkansız hastalıklar ve en basitinden delik sonrası en fazla 1,5 yıllık bir yaşam şansı.. Buna sebep olan özde alkol, sigara ve nargile desek de geride önce cebinizdeki parayı, sonra bedeninizdeki canı almaya çalışan, kendi servetlerine servet katmak için her yaştan insanın geleceğine çalanları görmezden gelmeye de devam ediyoruz.
Sigaradan 120 Kat Tehlikeli
Duman altı olmanın yanı sıra, ne idüğü bir şey olduğu tam olarak çözülemeyen kanser hücrelerini canlandırarak insan sağlığını artık onarılmaz duruma düşüren nargileyi satan dükkanların da her yerde serbestçe açılması, özendirici reklam ve tanıtımlarla, sözde çay kahve satılan yerlerin bir köşesine konularak gençlere bulaştırılan bu zehir için uzmanlar sigaradan en az 10 kat daha tehlikeli bir içecek diye bahsetmeye başladı.
Nargile sonrası yaşananlarla ilgili olarak hastanelerin göğüs hastalıkları branşlarında sıra bulmak bile zor olmaya başladı.
Milyonlarca insanın keyif kaynağı haline gelen bir nargile seansı en az 30 dakika sürer. Bu 30 dakika içinde, içen kişi büyük miktarlarda partikül madde içeren dumanı solur ve vücuduna sigaradan daha fazla zarar verir ve dolayısıyla sağlığa zararları bitmek bilmese de başlıca etkilerini şöyle sıralayabiliriz
Nargile Nelere Sebep Olur. Suçlular ve Masum İnsanlar
Bağımlılık, Damar hastalıkları, kalıcı baş ağrıları, ağız hastalıkları, özellikle yanakların tahribatı, göz yapısının bozulması, katarakt, erkeklerde sperm sorunları, çocuk sahibi olmanın zorlaşması, cinsel hastalıklar, aklı ve beden sağlığı bozuk çocuk sahibi olma, sakat çocukların varlığı, selülit ve damar tıkanıklıkları, bacaklarda varis, akciğer kanseri, mide kanseri, nefes darlığı ve solunum sıkıntıları , aynı nargilenin birden fazla kullanılmasıyla oluşan bakteri ve virüslere maruz kalınması ve sair bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artması, kalbe giden damarların tıkanmasına ve sık sık yaşanan kalp krizi ve tabi ki, gırtlak kanseri, ağız kanseri, dudak kanseri, zehirli dumanının geçtiği yerlerde kalıcı kanser hücrelerinin üremesi oluşmaya başlar. Ve hastalıklara sebep olan nargile şişesindeki suda toplanan zehirlerin her çekişte vücutlarında yer etmeleri...Bunca tehdide rağmen adam sende diyenin aklı, beyni, şuuru yoktur demek zorunda kalsak da 1 saatlik nargile kullanımı 50 adet sigara içmeye eş değer olduğunu uzmanlar söylüyor . Sigaradaki nikotinden yüzde 70 daha fazla nikotin içeren nargile, sigaradan daha zararlı bir üründür.
Nargile İle Virüsler Ağızdan Ağıza Taşınıyor
Ciğere yerleşen nargile dumanının her nefes alıp verişte ortama yayılması, sigara ve nargile kullanmayan eş ile olan yakın temaslarda ve cinsel birliklerde hiç günahı olmayan eşe aktarılması da potansiyel bir kanser tetikçisi olarak kişiye vidan olarak yetmesi lazım. Zira kendisini zehirleyen nargile ya da sigara içici bir kişi eşini, çocuklarını, hatta doğmamış, anne karnında bulunan masum bir yavruyu da zehirlemeye başlar. Vücut yapılarını daha seri şekilde bozar.
Nargile dumanıyla birlikte akciğerde biriken asidik atıklar ve ağır metaller aynı ortama nefes olarak bırakıldığında, masum insanlara da sirayet ettiğinde yukarıda sayılanların da o kişilerde olabileceği, kişinin kendisinde görülmese bile eş ve çocuklarında kanser ve türevlerine rastlanılması kaçınılmazdır.
Nargile dumanıyla birlikte akciğerde biriken asidik atıklar ve ağır metaller aynı ortama nefes olarak bırakıldığında, masum insanlara da sirayet ettiğinde yukarıda sayılanların da o kişilerde olabileceği, kişinin kendisinde görülmese bile eş ve çocuklarında kanser ve türevlerine rastlanılması kaçınılmazdır.
Nargilede Hijyen mi.. Güldürmeyin
Nargilenin içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması bir yana umuma açık bir şekilde kullanılan ve yeterince dezenfekte edilmeyen nargileler aracılığı ile verem başta olmak üzere birçok enfeksiyonel hastalık kişiden kişiye bulaşabiliyor. Sözde hijyen denilerek tek kullanımlık ağızlıklar (sipsi) takılsa bile marpucun duvarında bulunan tabakadan, koronavirüs, tüberküloz, herpes simpleks virüsü, bazı viral enfeksiyonlar, egzama ve mantar enfeksiyonlarının bulaşma riskinin olduğu görülmektedir.
İçmeyen Eşiniz, Bebeğinizin ve Hatta Torunların Katili Olmayın
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ağız içinde, nefes borusu ve ciğerlerde biriken kalıntılar eşlerin birbirleriyle yakın temaslarıyla birbirlerine, çocuklarını öpme ya da sevme aşamasında ağızdan çıkan nefeslerle körpe ciğerlere yerleşmekte ve bağışıklık sistemini bozmaya başlayarak, içicide vuku bulma ihtimali olan hastalıklar o masum insanlarda ortaya çıkabilmektedir.
Dinimiz de Yeri Var. Haram Saymayan Aklını Sorgulasın
Bismillahirrahmanirrahim,
Bakara Suresi 195'nci ayeti
"Allah yolunda harcama yapın; kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever."
Maide Suresi'nin 32'nci ayeti, "Kim, bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur.' diyor ayet
Araf Suresi'nin 157. ayeti "O (Resul), onlara iyiliği emreder, onları kötülükten alıkoyar. Onlara iyi ve temiz şeyleri helâl, kötü ve pis şeyleri haram kılar. Üzerlerindeki ağır yükleri ve zincirleri kaldırır. Ona iman edenler, ona saygı gösterenler, ona yardım edenler ve ona indirilen nura (Kur'an'a) uyanlar işte onlar kurtuluşa erenlerdir."
İslam, “bilerek sağlığa zarar verme” mahiyetini taşıdığından kişinin kendisine, başkalarına ve çevreye verdiği zararın hesabının sorulacağını bu ve benzer ayetlerle bildirmiştir. Allah'ın yeryüzündeki halifesi olarak yaratılan ve eşref-i mahlukat şeklinde tarif edilen insanı, bağımlılık yoluyla bu temel vasfından uzaklaşarak masum gibi görünen keyif verici maddeleri kullanımıyla kendini aciz bir varlık haline getirmesi de Kuranı Kerimde "aşağıların aşağısı" olarak belirtilmiştir.
Hem fertlere hem topluma sayısız zararı dokunan nargile, sigara ve alkolün haram sayılması ve uzak durulması gerektiği akıllı bir insanın insanın yegane amacı olmalıdır. Bir Müslüman olarak dini hassasiyet taşıyanların bu ürünlere mesafe koyup uzak durmaları Allah'ın emanet olarak verdiği bedenin keffaretidir.
Derleme Erol Kara - @bizdenoku
Sosyal Bağlantılar