Boza içilirken üzerine tarçın serpilir. Tarçının olmazsa olmazı olarak düşünsek te ikinci bir olmazsa olmaz da "leblebi"dir. Leblebisiz boza o kadar tat vermese bile leblebinin ayrı bir katkı sunduğu bilinir.
"Tarihi Vefa Bozacısında" leblebi satılmaz. Yıllar yılı hemen karşısında bulunan "Vefa leblebicisi". ona yarenlik eder. Boza içmek için dükkana girmeden önce lebleciye uğramak adettendir.
Sonra "Tarihi Vefa Bozacısı"na boza içmeye...
Bugün her dükkan açan her şeyi satıyor. Komşumda var branşım değil onun satacağı, sattığı ürünü be neden satayım ideal düşüncesi bozacı ile leblebici arasında gizli bir sözleşme gibi, yıllardır burada geçerlidir..
Leblebinin bozaya ne gibi katkısı var, neden kullanılır diye merak edenlere verilecek herhangi bir net cevap olmasa da şunları ifade edebiliriz
Bir söylentiye göre, bozaya konulan leblebinin bıyıklı erkeklerin bıyıklarının bozaya bulaşmaması için derler.. Pek mantıklı değil zira bıyıksızlarda bozayı leblebiyi tercih ediyor.
Bir diğer rivayet ise, bozanın bardakta katılaşmaması için leblebi ile sulanmasını sağlamak.. Zaten bir kaç dakika da lüp diye iceceğiniz boza katılaşmaya vakit bulamadan bardağın dibine kadar zaten içilmiştir.
Bir üçüncü söylentiye göre, bozaya farklılık veren, bozaya ayrı bir tat veren leblebi midenin suyunu aldığı için hazmı kolaylaştırıyor ve tok tutuyormuş.
İşin özüne gelince, insan sağlığı için faydalı olan bu iki dost içerdiği B vitamini ve zengin mineralleri sayesinde kış aylarında insanı gripten koruyan, içene enerji veren bozanın yanı sıra sarı, emziren annelerin sütlerini arttırmaya yardım eden, vücut için yararlı yağlar barındıran, tokluk hissi vererek diyet yapanların kilo vermesine yardımcı olan, asit fazlasını alarak mideyi rahatlatan sarı leblebiler, kolesterol düzeyini azaltma gibi faydalar sağlıyor..
Derleme Erol Kara / @Bizdenoku
Sosyal Bağlantılar