Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Çift Görme Nedir ? Ehliyet Alabilir mi ?

Çift görme nedir ? Çift gören bir kişi engelli raporu alabilir mi ? Engelli raporu alırsa oran ne olur ? 

Çift Görme ya da tıp dilinde Diplopi denilen göz hastalığı tek bir nesnenin göz tarafından birbirine bitişik (yatay, dikey veya eğik) görünümü ya da örtüşen iki görüntü gibi görülmesi çift görme olarak tanımlanmaktadır. 
Poliplopi ise tek bir nesnenin üst üste binmesiyle daha fazla görüntü varmış gibi algılanmasını tanımlar.
Eğer çift görme şikayetiniz varsa herhangi bir gözünüzü elinizle kapatıp bir nesneye baktığınızda tek görüyorsanız sizde binoküler diplopi var demektir. 
Binoküler diplopinin bir nedeni şaşılık kaynaklı çift görme durumu olabilir. Gözlerin tam hizalanmaması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çocuklarda daha çok görülmesine karşın, her zaman çift görmeyle de sonuçlanmayabilir.
Monoküler diplopi durumunda ise sadece sorunlu olan göz kapatıldığında çift görme şikayeti ortadan kalkar, sağlam göz kapatıldığında diplopi devam eder.

Çift görenlerin engellilik oranları
Çift görme rahatsızlığında çift görmeye neden olan kalıcı gözün dış kaslarının hareket kusurlarında işlevsel görme puanı (tedavi ile düzelmesi mümkünse, süreli rapor düzenlenir) Düzelmenin olmadığı durumlarda sürekli rapor olarak % 30 oranının verildiğini sanıyoruz. En iyi sonucu kamu hastanelerinde gireceğiniz heyet karar verir. 

Çift Görenler Ehliyet Alabilir mi ?
Paralitik şaşı (felce bağlı göz kaslarının çalışmaması) ya da diplopi (çift görme) olanlar, görme dereceleri ne olursa olsun ehliyet sahibi olamıyor