Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Tarihi Zeyrek Çinili Hamam Nerededir



İstanbul Fatih'teki Zeyrek semtinde bulunan tarihi Çinili Hamam etkinlik, sergi ve gösteri alanı olarak faaliyete geçti. Rehberli turların 18 Eylül'den itibaren her çarşamba yapılacağı duyuruldu.
1540–1546 yılları arasında, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mimar Sinan’a ısmarlanan yapı, on üç yıl süren titiz bir restorasyon çalışmasının sonunda 2023 Eylül’ünde İstanbullularla buluştu
Hamamın duvarlarını kaplayan çiniler hamam için özel olarak 16. yüzyılda İznik’te üretilmişti. Dönemin hiçbir hamamının Çinili Hamam kadar zengin ve çeşitli bir çini programına sahip olmadığı biliniyor. Ancak bu eşsiz mavi-beyaz İznik Çinileri 18. yüzyılda bölgede yaşanan depremler ve yangınlar sonrasında tahrip olmuş ve Parisli bir antikacı tarafından satılarak Avrupa’nın en önemli müzelerinin koleksiyonlarında yerini almış. 
Bu çinilerin bir kısmı hâlâ hamamın erkekler kısmının sıcaklık bölümünde görülebiliyor. Hamamların önemini yitirdiği modern yaşam biçimi ve ihmale boyun eğen Çinili Hamam uzun yıllar kentin ara sokaklarında bilinmez bir yapı olarak kaldı. Ancak 2010 yılında hamamı satın alan The Marmara Grubu’nun başlattığı kapsamlı restorasyon çalışması bu kültür mirasını tüm ihtişamıyla tekrar kente kazandırdı.
The Marmara Grubu’nun 2010’da satın aldığı hamam on üç yıl süren kapsamlı bir restorasyon geçirdi. Bugün hamam işlevini sürdürecek olan yapı müze binası ve etkinlik alanıyla kentin kültür yaşamının da bir parçası olarak halka kapılarını açtı.


Zeyrek Çinili Hamam Ansiklopedik Bilgi
Fatih ilçe merkezi Kırkçeşme mahallesinde, İtfaiye caddesi ile Çinilihamam sokağının birleştiği noktada olup muhtemelen 1540-1546 yılları arasında Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılarak Beşiktaş’taki bugün mevcut olmayan medresesine vakfedilmiştir; bânisine izâfetle Hayreddin Paşa veya Kaptanpaşa Hamamı, içinde ve yakınında bulunduğu semtlere göre de Tezgâhçılar veya Zeyrek Çinili Hamamı adlarıyla da tanınır.
Osmanlı hamam mimarisinin en seçkin örnekleri arasında yer alan yapı çifte hamam olarak inşa edilmiştir ve halen de bu hüviyetiyle kullanılmaktadır. Erkek ve kadın kısımları genel planları itibariyle birbirinin tamamıyla eşidir. Yan yana bitişik inşa edilmiş kubbeli birer soyunmalık, tonoz örtülü birer ılıklık ve haçvari planlı birer sıcaklıktan meydana gelen hamamın külhanı hazne önündedir ve orijinalitesini korumaktadır. Zamanla caddenin yükselmesi sonucu bugün birkaç basamak merdivenle inilen hamamın her iki kısmında da kubbe ile örtülü soyunmalıklara XIX. yüzyılda ikişer katlı camekânlar yapılmış ve erkekler kısmında bu bölümün ortasına yekpâre mermerden fıskıyeli bir havuz konulmuştur. Dört eyvan-dört halvet şeması veren sıcaklık sekizgen bir göbek taşının çevresinde düzenlenmiş, köşelere kare planlı halvetler, aralarına da eyvanlar oturtulmuştur. Eyvanlar aynalı tonozlarla, halvetler ise göbek taşının üzerindeki büyük kubbede olduğu gibi tromplarla geçilen kubbelerle örtülüdür. Sıcaklıklarda toplam yirmi ikişer adet kurna bulunmakta, bunların biri havlu sarınmadan önce son durulama suyunun dökünülmesi için giriş-çıkış eyvanında, diğerleri ise üçer tane olmak üzere öteki eyvanlarla halvetlerde yer almaktadır. Soğuklukların yan taraflarına birer kısa dehlizle girilen helâ ve temizlik hücreleri yerleştirilmiştir. Hamam 1728 ve 1838’deki büyük Cibali yangınlarında epeyce zarar görmüş, fakat sonradan onarılmıştır. Erkekler bölümünün önünde bulunması gereken mermer sütunlu kubbeli revakın bu yangınların birinde harap olduğu ve onarımlar sırasında kaldırıldığı tahmin edilmektedir (İst.A, VII, 4016).
Yapıya ismini veren çini süslemeler, bugün sadece erkekler kısmının sıcaklık bölümünde kalmış bulunmaktadır. Halvet kapılarının her iki yanındaki nişlerin üzerinde toplam sekiz adet dikdörtgen levha ve her kapının üzerinde de altıgen, üçgen ve ince şerit şeklindeki levhaların birleşmesinden meydana gelen büyük birer altıgen çini pano dikkat çeker. Aynı biçimde bir pano da girişin karşısındaki eyvanda duvarın ortasına yerleştirilmiştir. Çinilerin hepsi şeffaf-renksiz sır altına beyaz hamurlu olup mavi ve fîrûze boyalarla yapılmış, koyu maviyle tahrirlenmiş süslemelere sahiptir. Bunların tamamı XVI. yüzyılın ilk yarısına ait mavi-beyaz İznik çinilerinin fîrûze eklenmesiyle zenginleştirilmiş en zarif örnekleridir. Kapıların yanlarındaki dikdörtgen levhaların bitkisel zemin süslemelerinin üzerinde, beyaz renkte çok itinalı bir ta‘lik yazı ile yazılmış Farsça hammâmiyye mısraları yer almaktadır. ( Kaynak : İslam Ansiklopedisi )


Zeyrek İtfaiye Caddesi No: 44 , Fatih / İstanbul
Telefon: 0212 521 2161
Eposta: info@zeyrekcinilihamam.com
Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 arasında açık
Engelli erişimine uygun değildir.
Yeme-içme imkânlarına sahip değildir.
Tuvalet yoktur.
Otopark yoktur.

Derleme ve video / foto Erol Kara