Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Gaz Beton Yüzünden 104 Okul Kapatıldı


Bugünlerde İngiltere'de veliler çok tedirgin. Hükümetin yaptığı bir inceleme velileri tedirgin ederken, çocukların gitmesi gereken 104 okul "gazbeton" riski yüzünden kapatıldı.Güçlendirilmiş otoklavlanmış gaz beton ya da gözenekli beton (RAAC) olarak bilinen malzeme ile yapılmış bulunan binalarda "çökme riski" olduğu belirtiliyor. Ülkemizde henüz tercih edilmeyen gazbetonlar genellikle sanayi iş koluna ait binalarda , toplu konut alanında kısmen tercih edilen bir yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır.

GAZ BETON NEDİR?
RAAC, çimento, kireç, su ve havalandırma maddesinin birleşiminden yapılan bir yapı malzemesidir. Karışım kalıplara dökülür ve daha sonra hafif, güçlü ve gözenekli bir malzeme oluşturmak için otoklavlama olarak bilinen yüksek basınç ve ısıya tabi tutulur. Standart betona göre daha ucuz bir alternatif. Gazlı, yani 'hava kabarcıklı' olduğu için daha az dayanıklı. Yaklaşık 30 yıllık sınırlı bir ömrü var. Yapısal olarak normal betonarmeden önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Loughborough Üniversitesi'ne göre, on binlerce gaz beton panelleri halihazırda kullanımda ve 'birçoğu aşınma, yıpranma ve bozulma belirtileri gösteriyor'. Standart betona benziyor ancak genellikle daha yoğun olan "geleneksel" güçlendirilmiş malzemeyle karşılaştırıldığında Raac zayıf ve daha az dayanıklı. Malzeme hafifliği ve termal özellikleri nedeniyle inşaat projelerinde tercih edildi. Hava kabarcıklarıyla dolu olan malzeme, normal betonarme ağırlığının yaklaşık dörtte biri kadardır.

NEDEN TEHLİKELİDİR?
Uzmanlar, yapı malzemesinin betonarmeden daha az dayanıklı olduğunu ve zamanla bozulduğunu, bu nedenle ani arızalara açık olduğunu söylüyor. Ömrü 30 yıldan biraz fazla; bu da 1950'lerden 1990'lara kadar inşa edilen ve yapı mühendisleri tarafından kontrol edilmeyen binaların çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Gözenekli, süngerimsi beton - özellikle çatılarda kullanıldığında - nemi kolayca emebilir, malzemeyi zayıflatabilir ve ayrıca içindeki çelik donatıyı aşındırabilir.
Malzeme ayrıca ıslandığında çökmeye de yatkındır; bu durum binanın çatısında sızıntı olması durumunda meydana gelebilir. "Ancak bu gözenekler aynı zamanda betonu daha az dayanıklı hale getiriyor çünkü daha fazla su onları doldurabiliyor ve havadaki CO2 gibi yabancı türler betonla reaksiyona girip kimyasal dengeyi değiştirebiliyor; yumuşak çelik daha sonra oksijen ve/veya suyla reaksiyona girerek pas oluşturur." Çatılarda, saçaklarda, zeminlerde, duvarlarda ve kaplama sistemlerinde RAAC panellerinin aniden bozulması tehlikeli olabilir ve sonuçları ciddi olabilir.

Derleme - @bizdenoku