Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Hakiki Sarımsak Fiyatı 300 TL Sınırında



Sağlığa faydası ile bilinen doğal antibiyotik olarak bilinen ve ünü ülkemiz dışına taşan, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının fiyatı pazarlarda el yakıyor.
Yüzyıllar boyunca birçok hastalık ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılan sofraların vazgeçilmez şifa deposu sarımsaktaki fiyatın tutarsız şekilde yüksek fiyatla satılması tepkilere neden oluyor.
Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl 24 bin dekar alanda yetiştirilerek hasadına geçtiğimiz aylarda başlanmıştı. Taşköprü pazarında yoğunlukher geçen gün artarken, fiyatlarda en ucuzu 60 TL en pahalısı 200 lira olarak müşteri bekliyor. Parekendecilerde ise fiyatlar 300 TL'ye kadar ulaştı.
Tohumluk olarak nitelendirilen en küçük boy sarımsağın fiyatı 60 ila 80 lira arasında değişirken büyük boy sarımsağın en ucuzu 200 liradan tezgahlardaki yerini aldı. 3/4 ya da 5 baş olarak demet halinde boylarına göre ayrılarak 50 - 100 lira arasında satılmasına rağmen vatandaşlar fiyatından dolayı yanına yaklaşamadıklarını dile getiriyorlar.
Öte yandan Kastamonu'nun Taşköprü başta olmak üzere çevre ilçelerinde satılan sarımsak fiyatlarında süper boy olarak satılan sarımsaklar azami 300 TL'den alıcı buluyor. Boylarına göre farklı fiyatları olan sarımsak fiyatındaki en son gelişmeleri Ticaret Bakanlığı tarafında ilan edilen hal fiyat listesinde sarımsağın 55/150 TL den satıldığı görülüyor. 
Bu arada vatandaşların sarımsak alırken "Taşköprü sarımsağı" olarak söylense de her söze inanmamalarını belirten üreticiler “Taşköprü sarımsağı mart ayında dikilir, temmuz ayında hasat yapılır. Doğal şartlarda 10 ay muhafaza edilir. Raf ömrü en uzun olan sarımsaktır. Mayıs ve haziran ayında piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Taşköprü sarımsağının diş rengi pembemsidir. Sarımsağı açtığımızda çıkan sıvı dünyada tespit edilmiş en iyi antioksidandır. Tüm vatandaşlarımıza sarımsak alırken bu özellikleri aramalarını tavsiye ediyorum.” diye tüketicileri uyarmaktadır.


Haber ve Foto : Bizdenoku