Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Turşuya Aspirin Konur mu ?


Turşunuza Aspirini Asla Koymayın!
Kış sofralarının vazgeçilmezi turşuyu hazırlarken onu korumak için turşunun suyuna aspirin gibi birtakım maddeler atıyoruz.
Aspirinin turşu için hiç bir faydası olmadığını uzmanlar söylüyor.
"Aspirinin kimyasal adı; asetilsalisilik asittir ve gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımı yasaktır" diyen gıda mühendisleri "Turşularınızı korumak için suyuna asla aspirin atmayın. Aspirinin kimyasal adı; asetilsalisilik asittir ve mevzuatta, gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımı yasaktır" uyarısında bulunuyor.
Evde turşu yapımı sırasında çeşitli kimyasal katkı maddelerini aslında bilmeden kullanılıyoruz.
Ev yapımı ürünlerde kişiler zaman zaman katkı maddesi olmadığını düşünerek bilinçsizce birtakım şeyler kullanılıyor ve bu da önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Aspirin de böyle bir madde.
Aspirinin kimyasal adı "asetilsalisilik asit"tir ve gıda güvenliğiyle ilgili mevzuatta gıdalarda katkı maddesi olarak kullanımı yasaktır.
Uzmanlar, aspirinin çocuk hastalıklarında sağlık riski taşıdığından çocuklara verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu durum ile göz önünde bulundurulduğunda aspirinin turşuya katılması kesinlikle doğru olamaz. Hem mevzuatta yeri olmayan hem de sağlık açısından risk barındıran bir maddenin gıda üretiminde kullanılması asla uygun değil.
Limon tuzu dediğimiz şey E330 kodlu sitrik asit kimyasal bileşiğini, tuz ise sodyum klorür kimyasal bileşiğini ifade ediyor.
Sirke, yapısındaki sirke asidi yani asetik asit nedeniyle zaman zaman bu amaçla kullanılır.
Asetik asit katkı maddeleri yönetmeliğinde E260 koduyla yer alıyor.

Turşu İçin Pet Kapları Kullanmayın
İçerisinde limon, sirke, tuz, sarımsak vb. ürünler ihtiva eden karışım, pet şişenin kendi içeriğini en kısa zamanda çözündürerek turşuya karışır.
Pet şişelerin içerisindeki Bisfenol A (BFA) maddesi gelişim çağındaki gençlerde jinekomasti (özellikle erkek çocuklarında göğüslerin büyümesi), menstrual bozuklar ve hormonal dengesizliklerin tetikleyicisi olabiliyor.
Sağlıklı bir yaşam için turşularınızı pet şişelerde değil, cam kavanozlarda kurun.

Araştırma @bizdenoku