Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

4062 Den Mesaj Gelince

UYAP sisteminin Adalet dünyasına girmesinden sonra çok şeyin değiştiğini hukukçular bilmesine rağmen vatandaşın bundan habersiz olduğu da dikkat çekmektedir.

Hukuk alanında büyük ölçüde hâkimiyet kuran teknolojinin ürünü olan UYAP VE bunun alt yapılandırılması "SMS ile bilgilendirme sistemi" 4062 mesaj kodu ile hayatımız girmiş bulunmaktadır.
4062’den gelen mesaj bu sistem üzersas<inden hukuki bir konuya dair ilgili kişinin bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. Gelen mesajda konunun hangi mahkemede görüldüğü (örn. İstanbul 10. Aile Mahkemesi), dosyanın esas numarası (örn. 2013/00000 E. gibi) yer alır.
Mesaj örneği ''ADALET BAKANLIĞINDAN; İstanbul 1 Aile Mahkemesi 2010/00000 sayılı dosyanız 12.05.2014 tarihine duruşma günü verilmiştir ''
Ancak konunun ne olduğunu mahkemenin adliyede bulunan kalemine gitmeden veya kaleme telefon etmeden öğrenmeniz mümkün değildir. Telefonla sadece konuyu (suça ilişkinse hangi suç olduğunu, karşı tarafın ismini vs.) öğrenirsiniz, ancak kalemde dosyayı incelemeniz durumunda yapmanız gereken hukuki işlemlerin de ilgili belgelerin bir yerlerinde açıklanmış olduğunu ve memurların yaklaşımınıza göre size yardımcı olacağını unutmayın. Zorla getirme vs. yazıyorsa mutlaka gidin!
Aslında televizyonlarda yayınlanan kamu spot programlarıyla halkın bilinçlendirilebileceği, yararlı olacağının ve sürekli bu bilgilerin vatandaşın anlayacağı şekilde halka indirgenmiş olmasının yararlı olacağını söyleyen hukukçular Adalet Bakanlığından bu konuda çalışmalar beklemektedir.

Hakkınızda açılmış dava var mı? Tıkla öğren
Adalet Bakanlığı Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
 
İster davalı olun, ister davacı olun tarafı olduğunuz davalar hakkında bilgileri online olarak öğrenmek dahi mümkün. Bu konuda Adalet Bakanlığının interaktif projesi olan UYAP (ulusal yargı ağı projesi) ile dava dosyası sorgulama ve takip imkanına sahipsiniz. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden de davalarınız hakkında bilgilere kolayca erişebilirsiniz.
Uyap portalı sayesinde ister avukat olun, ister vatandaş, dosya takibi yapabilirsiniz. Yalnız bunun için bilmeniz gereken şunlar;
Tc Kimlik numarası ile giriş yaptığınızda bu davanın göründüğü mahkeme bilgilerini, mahkemenin dosya numarasını tarafların avukat bilgilerini duruşma günlerini duruşma yapılıp geçti ise duruşmanın kısa olarak nasıl sonuçlandığını tanıkları ve şahitlerini de isimlerini öğrenebilirsiniz.

Sorgulama Yapmak İçin aşağıyı takip edin lütfen.

Türkiye genelinde hakkımda açılmış bir dava veya icra takibi var mı? Nasıl öğrenebilirim?

TELEFONDAN

 Bu servisten faydalanmak için öncelikle UYAP SMS Bilgi Sistemine kendi adınıza
kayıtlı TURKCELL, AVEA veya VODAFONE hatlı bir cep telefonu ile abone olmanız gerekmektedir.
Bu işlem için aşağıdaki formata uygun oluşturulacak mesajı 4060 a gönderiniz.
Sisteme Abone Olmak için:  
TCKIMLIKNO ABONE 
Örnek Mesaj: 
11111111111 ABONE
Eğer yalnızca dosyada kendinizle ilgili değişikliklerden haberdar olmak istiyorsanız abone olurken abone
kodunun başına KISISEL ekleyiniz :
TCKIMLIKNO KISISELABONE yazılarak 4060’a gönderilir. 
Örnek Mesaj: 
11111111111 KISISELABONE 
Abone olduktan sonra tüm davaları öğrenmek için:
TCKIMLIKNO 
yazılarak 4060’a gönderilir. 
Örnek Mesaj: 11111111111
Not: Bu sorgulamadan gelecek her mesaj (1,5 TL) ile ücretlendirilmektedir. 

Uyap üzerinden

Vatandaş Portal Nedir?
Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde Vatandaşların elektronik ortamda takip etmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.

Vatandaş Portalını Nasıl Kullanabilirim?
UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-Devlet şifresi,e-imza, mobil imza ve e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler. Vatandaşlar; https://vatandas.uyap.gov.tr/index.html adresinden; E-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresini kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarının belli başlı safahat bilgilerini (dava konusunu, değerini, taraflarını, aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) bilgileri görebilmektedirler.

Artıları Neler?
Vatandaş bilgi sitemi sayesinde dosyalarındaki gelişmelerden en kısa zamanda haberdar olmakta, fiziki ortamda incelenen dosyanın içerisinde bulunan tüm evrakların içeriğini, safahat bilgilerini ayrıntılarıyla inceleyebilmektedirler.
Açacakları dava ve d.iş davaları için ödeyecekleri harç bedellerini hesaplayabilmektedirler. Yargı birimlerinin telefon ve fax numaralarına ulaşabilmektedirler. Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyalarının ne durumda olduğunu sorgulayabilmektedirler. e-imza ya da mobil imzası olmayan Vatandaşlar ise, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden sadece e-Devlet şifresi kullanarak UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyaları ile dosyada oluşan işlemlerin safahat bilgilerini (dava konusunu, dosyanın durumu, taraflarını, davanın aşamasını, duruşma gününü, dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediğini,… gibi) görebilmektedirler. Ancak bu sistemde kişisel veri güvenliği açısından evrakların içeriği görüntülenmemektedir.
Tarafınıza gönderilen evrakların Adli birimlerden gönderilip gönderilmediğinin teyidi için evrak doğrulama menüsü ile mahkemelerce yazılan elektronik ilanlar,Yargıtay ve Danıştay'da bulunan dosyaların durumu ile davalardan anında haberdar olabilmek için sms aboneliği menüleri bulunmaktadır.

Vatandaşlar,
  • Tüm dosyalarını sorgulayabilir
  • Hukuk davaları açabilir
  • Evrak doğrulama yapabilir
  • Duruşmaları takip edebilir
  • Telefon No sorgulayabilir
  • Safahat sorgulayabilir
Vatandaş Portal'dan Nasıl Faydalanırım?

E-imza
http://www.tk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/elektronik_imza/eshs.php adresinde bildirilen şirketlerin birinden temin edildikten sonra; https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandasportal/index.html adresinden Vatandaş Portal giriş sayfasına bağlandıktan sonra; Vatandaş Portal'a dört farklı şekilde (İmzasızE-İmzaM-İmza ve E-Devlet) bölümlerinden giriş yapılabilir.

1) E-Devlet Şifresi ile giriş; Portala Giriş 1 kapısı olan E-Devlet Şifresi seçeneğine tıklayın. Açılan ekrandaki ilgili alanlara TC kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi yazın. Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın. Böylelikle ilgili birimde tarafı olduğunuz dosyalar listelenir ve görüntülenir. Not: İmzasız girişte sadece dosya kapak bilgilerine (dava konusu, değeri, tarafları, aşaması, duruşma günleri ve dosyanın Yargıtay’dan dönüp dönmediği gibi) ulaşılabilir.

2) Elektroniz İmza ile giriş; Elektronik imza sahibi iseniz, Portala Giriş seçeneklerinden “E-İmza” seçeneğine tıklayın, karşınıza gelen “Akıllı Kart Tipini Seçiniz” ekranından kart tipinizi seçerek tamam düğmesine tıklayın, karşınıza şifre giriş ekranı gelir, bu ekranda şifre alanına Akıllı Kart şifresini girerek imzala düğmesine tıklayın. Gelen ekrandan “Dosyalarım” düğmesine tıklayın, alt kısımda çıkan “Tüm Dosyalarım” seçeneğine tıklayın. Böylelikle tarafı olduğunuz dosyaların tümü listelenir. Görüntülenmek istenen dosyanın üzerine tıklayarak, dosya ayrıntı bilgilerine ulaşabilir ve dosya içerisindeki evrakları görüntüleyebilirsiniz.

3) Mobil İmza ile giriş; Mobil İmza sahibi iseniz, Portala Giriş seçeneklerinden "M-İmza" seçeneğine tıklayın, gelen ekranda operatörünüzü seçerek telefon numaranızı yazın, alt kısımda bulunan T.C Kimlik No alanına T.C. Kimlik Numaranızı yazarak giriş düğmesine tıklayın. Gelen ekrandan “Dosyalarım” düğmesine tıklayın, alt kısımda çıkan “Tüm Dosyalarım” seçeneğine tıklayın. Böylelikle tarafı olduğunuz dosyaların tümü listelenir. Görüntülenmek istenen dosyanın üzerine tıklayarak, dosya ayrıntı bilgilerine ulaşabilir ve dosya içerisindeki evrakları görüntüleyebilirsiniz.

4) E-Devlet üzerinden giriş; Elektronik İmza, Mobil İmza veya e-devlet şifresi sahibi iseniz, Portala Giriş seçeneklerinden "E-Devlet" seçeneğine tıklayarak, giriş yapabilir ve dosya ayrıntılarını görüntüleyebilirsiniz.



E – Devtet üzerinden
•Adalet bakanlığı mahkeme dava dosyası sorgulama için E-Devlet şifrenizin olması gerekir. Eğer şifreniz yoksa size en yakın bir PTT şubesine giderek nüfus cüzdanınızla birlikte başvuru yapınız. Başvurunuz sonucunda 2 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz.

•Şifrenizi aldıktan sonra E-DEVLET adresine tıklayınız. Karşınıza gelen sayfada kimliğinizi doğrulayınız. Doğrulamayı yaptıktan sonra E-Devlet şifresi yazan kısma tıklayınız. Son olarak T.C. kimlik numaranızla birlikte şifrenizi giriniz ve gönder butonuna tıklayınız. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra ad   alet bakanlığı mahkeme dava dosyası sorgulamanızı yapabilirsiniz.


VATANDAŞ PORTALI NASIL KULLANIRIM?

Vatandaş Portal'ı kullanmak için sadece 3 adıma ihtiyacınız var... 
  1. e-Devlet Şifresi e-İmza, m-İmza e-Devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza seçeneklerinden her hangi biri edinilmelidir.
  2. Farklı Giriş Seçenekleri
    Vatandaşlar, e-Devlet şifresi'ni kullanarak e-Devlet kapısı aracılığıyla, e-imza veya m-imza ile direkt giriş yapabilirler.
  3. E-Dava / Dosya Sorgulama
    Vatandaşlar e-imza veya m-imza ile girişlerde tüm işleri, e-Devlet şifresi ile girişlerde E-dava işlemleri hariç tüm işlemlerini gerçekleştirebilirler.
DAVAMIN SON DURUMU NE?

UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz. Hemen sorgulanak için tıklayınız