Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Yardımcı Hizmet Personeli Memur Sayılabilir mi ?


Son zamanlarda bazı sendika temsilcilerinin akla hayale gelmedik, bu kadarı da fazla dedirten talepleri kamuoyuna yansımaktadır.
İstedikçe verilen, verdikçe istemeye devam eden ve sonuçta sürekli sorun oluşturan sendikalar şimdi de kamu kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında çalışan işçilerin memur olması için diretmeye başladı.
Akla mantığa sığmayan tekliflerle hükümetin önüne gelen, gerektiğinde anayasal hak diyerek direten, diretirken işi bırakan, savsaklayan, sallayan kamu görevlileri bugüne kadar aldıkları imkânlarla yetinmemekte ve "daha da fazlası", "daha da fazlası" diyerek "şımarık çocuklar" gibi taleplerine bir sınır getirmemektedir
Kamuda, GİH , Genel Hizmetler olarak bilinen Yardımcı Hizmetler ya da Hizmetli grubunun yaptıkları işler ve alım şartları diğer 657 sayılı memurlar gibi olamasa onlarla aynı kategoriye girmesi için çabalayanların gayesi de kamuda iş disiplini bozmaktan öte bir çaba değildir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre; Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.
Geçmişte çaycı, hademe, odacı gibi isimlerle anılan bu sınıfa zamanla kamu personel seçme sınavı (KPSS) ile Türkiye geneli sıralamasında ilk binlere girip doksan üstü puanlarla atanan lise, üniversite mezunları bu sınıfın eğitim düzeyini arttırmış, hatta içlerinden binlercesi amirlerinin eğitim düzeyini bile geride bırakmış olsalar da böyle bir hakkın verilmesi, bu kez o işleri kim yapacak sorusunu gündeme getirir.
Birkaç üniversite bitiren, yüksek lisans mezunu olan ve doktorasını yapan binlerce çalışanın olduğu bu sınıfta, kurumdan kuruma farklılık gösteren kamu alım ilanları ile birlikte kurumlarda açılan "Görevde Yükselme Sınavları" yapılarak memur statüsüne geçmeleri için zaten imkan tanınmaktadır.
Bu sınıfın kaldırılması ve bu sınıf çalışanlarının Genel İdare Hizmetler Sınıfına alınması için verilen kanun teklifleri ara ra meclise gelse de, yapılması gereken o işleri bir memurun yapmayacağı belli iken, yeni alınacak olanlarında memur sayılma hakları ne olacak.
Birileri havanda su döverek, ortalığı karıştırmaya çalışsa da bu hakkın olmayacağı da gün gibi ortadadır.

@erolkaranet - 2023