Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Trafik Kazası Maddi Tazminat Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?



Trafik Kazası Maddi Tazminat Dilekçe Örneği Nasıl Hazırlanır?

Trafik kazası maddi ve manevi dilekçesi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne hitaben yazılmalıdır.

Trafik kazası maddi manevi tazminat davalarında yetkili mahkeme;
Trafik kazasının meydana geldiği bölgede,
Araç sahibinin ikamet adresinde,
Kusurlu sürücünün ilkamet adresinde,
Davacının ikamet adresinde
Yer alan mahkemeler olabilecektir.

Trafik kazası maddi tazminat dilekçe örneği hazırlanırken, yanlış bir beyanda bulunulmamasına dikkat edilmelidir.
Bu konu dışında, dilekçede yer alması gereken bilgiler

Davalı ve davacının kimlik bilgileri, adresleri,
Davanın konusu,
Açıklamalar,
Deliller,
Hukuki nedenler,
Sonuç
Dava dilekçesi kişinin kendisi tarafından yazılabileceği gibi, dilekçenin avukat yardımıyla yazılması da mümkündür.

Trafik Kazaları Maddi ve Manevi Tazminat Davaları Zamanaşımı Süresi
Trafik kazaları maddi manevi tazminat zamanaşımı, fiilin işlendiği tarih itibariyle başlayacaktır. Trafik kazası nedeniyle açılan tazminat davalarında iki farklı tazminat davası zamanaşımı süresinden bahsetmek mümkündür. Bunlar şöyle açıklanır;

Tazminat davasının esas zamanaşımı süresi;
Zarara uğrayan kişi, fiili, fiil işlendikten hemen sonra öğrenmişse, süre 2 yıldır. Aksi takdirde süre 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Tazminat davasının ceza davası zamanaşımı süresi;
Trafik kazalarında taksirle insan yaralama ya da insan öldürme suçlarından dolayı dava açılmışsa, aynı zamanda açılacak olan tazminat davaları için, ceza davası zamanaşımı süresi uygulanacaktır.

Trafik Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davasını Kimler Açabilir?
Davaları söz konusu fiile maruz kalmış kişinin kendisi açabilecektir. Aynı zamanda kişinin yakınları da dava açma hakkına sahiptir. Kazaya uğrayan kişi, kazanın sebep olduğu ruhsal problemler nedeniyle manevi tazminat, bir uzvunu kaybetmiş olması ya da çalışma hayatında yaşayacağı işgücü problemleri nedeniyle maddi tazminat davası açabilir.

Bunun dışında kişinin yakınlarının destekten yoksun kalma davası açabilme hakları vardır. Destekten yoksun kalma davasını kişinin alt soyu, anne ve babası, eşi karine olarak açabilecekken, üçüncü kişiler destekten yoksun kalma durumunu kanıtlamalıdır.

Trafik Kazalarında Yaralanma ve Ölüm Durumlarında Açılabilecek Tazminat Davaları
Kişiler ve yakınları her zaman her davayı açamayacaklardır. Bu duruma göre;

Kaza geçiren kişinin hayatını kaybetmesi durumunda yakınları;
Maddi tazminat,
Destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat
Davaları açabilirler.

Kaza geçiren kişinin yaralanması ya da bir uzvunu kaybetmesi durumunda yakınları;
Maddi tazminat davası açamazlar, bu davayı ancak kişinin kendisi açar.
Manevi tazminat davaları açabilirler. Tazminat miktarları belirlenirken, olayın meydana geliş şekli, tarafların kusur oranları gibi koşullar incelenecektir.

Dilekçe örneği


.......
 SAYIN HAKİMLİĞİ'NE .......


DAVACI               :.......

VEKİLLERİ            :.......

DAVALILAR           :.......

KONU               :

Fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla ....... maddi ve ....... manevi tazminatın kaza tarihinden itibaren davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ve alacağımızın teminat altına alınması bakımından ....... plaka sayılı aracın aynına ve kaydına ihtiyati tedbir konulması talebimiz hk.

AÇIKLAMALAR          :

1-Davalılardan .......'ın araç maliki, .......'ın sürücüsü bulunduğu, diğer davalı ....... ye ....... tarihleri arasında ....... poliçe no ile sigortalı bulunan ....... plaka sayılı araç ....... günü maddi hasarlı ve yaralamalı trafik kazasına neden olmuştur.

2-....... günü saat ....... sıralarında ....... Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğünde görevli müvekkilimiz sevk ve idaresinde bulunan ....... plakalı motosiklet ile seyir halinde ve dönüş hazırlığında iken sağ tarafında seyir etmekte olan ....... yönetimindeki  ....... plaka sayılı aracın trafiği kontrol etmeden dönüş yaparak motosiklete arka yandan çarpması sonucu hayati tehlikeye maruz kalacak şekilde yaralanmıştır. Davalı sürücü Trafik Kazası Tespit Tutanağından da anlaşılacağı üzere doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yaptığından kazaya sebebiyet vermiştir ve olayda tam kusurludur.

3-Bu kaza sonucu müvekkilimiz hayati tehlike geçirecek şekilde yaralanmış olup kafatası ve yüzünün sağ kesimi kemiklerinde kırık ve çöküntü oluşmuş, sağ göz üst ve alt kesimde platin takılmış, sağ elmacık kemiği ise içe çökmüş yüz şeklinde bozukluk meydana gelmiştir.

4-Müvekkilimiz tedavisi için para harcamak zorunda kalmış harcadığı paraların büyük bir kısmını bağlı bulunduğu Emekli Sandığı Kurumundan alamamıştır. Tedavi için yaptığımız harcamaların faturalarını dosyaya ibraz edeceğiz.

5-Bu nedenle müvekkilimizin tedavi giderleri ve kaza nedeniyle yaralanmasından dolayı çektiği açılardan dolayı uğradığı manevi zararın tazmini için bu davanın açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

YASAL NEDENLER       : Trafik K., HUMK., BK. Ve İlgili Mevzuat


KANITLAR        
   :
1.    Trafik Kazası Tespit Tutanağı,
2.    Trafik Kayıtları
3.    Hastane Kayıtları
4.    Kusur Yönünden Keşif ve Bilirkişi İncelemesi
5.    Reçete ve Faturalar
6.    ...... Asliye Ceza Mah. ../.... E. Sayılı   Dosyası
7.    Yasal ve Takdiri Diğer Kanıtlar vs.

CEVAP SÜRESİ         : 10 Gündür

İSTEM SONUCU         :

Arz edilen nedenlerle fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla ....... maddi ve ....... manevi zararımızın kaza tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline (sigorta şirketi teminat limiti dahilinde) yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine, alacağımızın teminat altına alınması bakımından 41 HZ 226 plaka sayılı aracın aynına ve kaydına tedbir konulmasına karar verilmesini talep ederiz.

                                                      DAVACI VEKİLİ