Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Sultanahmet Arasta Çarşısını Gezdiniz mi?


İstanbul’un önemli mekanlarından biri olsa da diğer yerler kadar popülerliği olmayan Arasta ya da diğer adı da Sipahiler Çarşısı İstanbul Sultanahmet Camii'nin güneydoğu tarafında yer almaktadır.
Bir dönem sipahileri için ürünler satıldığı için Sipahiler Çarşısı adını alan pazar 1912 yılında çıkan yangın yüzünden ciddi anlamda hasar görmüştür. 1930’lu yıllarda yapılan kazı çalışmalarında çeşitli mozaiklere rastlanmış, bu alanın Bizans Dönemi’ne uzanan yapılar üzerine inşa edildiği anlaşılmıştır. 
Buradan çıkan mozaikler, çarşının hemen yanında yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'nde yer almaktadır.
1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü önderliğinde yürütülen çalışmalardan sonra çarşı yeniden restore edilerek kullanıma hazır hale getirilmiştir. Günümüzde Sultanahmet Arastası’nda 70 dükkanda hediyelik eşya türleri, İznik çinileri ve yolu İstanbul’a çok sık düşmeyenlerin götürebileceği ‘İstanbul Hatırası’ türünde eşyalar satılmaktadır.
Çarşının hemen arkasında yer alan Mimar Mehmet Ağa Caddesi'nin kuzeydoğu ucunda çok sayıda açık hava kafesi, atıştırmalık büfesi ve restoran bulunmaktadır
Arasta , bir caminin altına veya yanına inşa edilen bir dizi dükkandır. Dükkânlardan alınan kiralar caminin bakım ve onarımı için para sağlıyor.

@bizdenoku