Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Teker Kesme ve Teker Kesme Testi Nedir

Teker Kesme ve Teker Kesme Testi Nedir

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma'nin testleri tüm hızıyla devam ediyor. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti.
Havacılık konusunda fazia bilgiye sahip olmayanlar, internetten "teker kesme" nedir, "teker kesme testi"ni araştırmaya başladı.

İşte teker kesme nedir sorusunun cevabı
Havacılık terimi olarak teker kesme, uçağın pisten ayrıldığı noktaya denir. Uçak pistten ayrılıp burnunu havaya kaldırıp uçmaya başladığı an "teker kesme" anıdır.
Bir pilot pist başına geçtikten sonra uçağın kalkması için gaz koluna güç vermektedir. Bununla ortaya çıkan hızlanmaya V1 hızı denmektedir. Bu hız seviyesinde bir uçağın bütün frenleme imkanları kullanılabilmektedir ve istenmesi durumunda kalkış iptal edilerek emniyetli bir şekilde durulabilmektedir.
V1 hızının geçmesi sonrasında hızın daha da artması ile VR, yani Rotate, hızına ulaşılmaktadır. Bu hız ile de birlikte pilot uçağın burnunu kaldırarak piste temas eden tekerleri kesmektedir.

İşte teker kesme testi nedir sorusunun cevabı
Teker kesme testi de yeni imal edilen uçakların aşama aşama yapılan testlerden biridir. Hız ve çekiş koordinasyonu düşük olursa bu kez kuyruk sürtmesi olur. Uçağın teker kesmesi için yapılacak çekiş işlemine devam edilmesi durumunda kalkışa yetecek sürat olmadığından kuyruk sürtmesi gerçekleşir.

@bizdenoku