Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Aday Memurların Sosyal Medya Hesapları Takipte


Okurumuzdan gelen yazıda "Yakında bir devlet kurumunda sözleşmeli bir memur olarak işe başlayacağım. Güvenlik soruşturmasında sosyal medya hesapları da incelenir mi" şeklinde sorusu var.
Okurumuz pek memnun olmasa da işin gerçeği sosyal medya hesapları da güvenlik soruşturmasında incelemeye tabi tutuluyor.
Güvenlik soruşturmasında sosyal medya hesaplarına da incelenmekte ve hatta yaptığı paylaşımlar değerlendirilmektedir. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden devleti kötüleyen / aşağılayan, yıkıcı ve bölücü terör örgütlerine destek paylaşımlar yapmak memurluğa engel olabilir. Kişilerin, sosyal medya platformlarında ve internet üzerinde herkesle paylaşmış oldukları, herkesçe görülebilen bilgiler ve içerikler güvenlik soruşturmasında ahlaki durum kapsamında incelenmektedir.
2016 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu kurum ve kuruluşları, Emniyet Müdürlükleri, Milli Savunma Üniversitesi, bakanlıklar vb. personel alımlarında güvenlik ve arşiv soruşturması yapmaktadır.
Güvenlik ve arşiv soruşturmasında genel anlamda vatandaşın yıkıcı ve bölücü terör örgütleri ile ilişkisi olup olmadığı, ahlaki durumu, adli sicil kaydı, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı incelenir. Aynı zamanda kişinin ikamet ettiği bölgede de araştırma yapılabilir. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden devleti kötüleyen / aşağılayan, yıkıcı ve bölücü terör örgütlerine destek paylaşımlar yapmak memurluğa engel olabilir. Aynı zamanda sosyal medya hesapları kapatılsa bile verilere ulaşılır.

Güvenlik ve arşiv soruşturmasında şu noktalara dikkat edilir:
  • Kimlik bilgileri ve bilgilerin doğruluğu,
  • Geçmişte herhangi bir devletin vatandaşı olup olmadığı,
  • Kolluk kuvvetleri tarafından herhangi bir arama / yakalama emrinin varlığı,
  • 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı davranışların mevcutluğu,
  • Kumar, uyuşturucu, içki vb. gibi kötü alışkanlıklara karşı aşırı davranışlar,
  • Toplumun genel ahlak ve edebine aykırı davranıp davranmadığı,
  • Adli sicil kaydı,
  • Sır saklama yeteneği,
  • Yabancılarla ve devlet mensupları ile ilişkisi.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar sadece bir kişi tarafından değerlendirilmez. Kamu kurumu tarafından kurulan komisyon sonuçları değerlendirir ve güvenlik soruşturmasını olumlu / olumsuz sonuçlandırabilir.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile detaylı bilgilere sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz

@bizdenoku