Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Türkiye ve İran Arasındaki Son İlçe, Özalp


Özalp (Kürtçe: Qelqeli,)
Özalp, Türkiye'nin Van ilinin ilçesidir. Türkiye ile İran sınır kapısının bulunduğu Saray ilçesi ile Van il merkezi arasında bulunur. demiryolu bu ilçeden geçmektedir.

Coğrafya
İran sınırına 45 km mesafede kurulan Özalp Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Murat Van bölümünde yer alır. Denizden yüksekliği 2100 metredir. İlçemizin Van İline uzaklığı 63 km. dır. Doğusunda İran ve Saray İlçesi Batısında Van Güneyinde Gürpınar Kuzeyinde Muradiye ve Çaldıran İlçeleri ile çevrili olan Özalp. Toplam 2380 k.m. kare yüz ölçümüne sahiptir. Van'ı ve dolayısıyla ülkemizi İran'a bağlayan demiryolu ve karayolu ilçe merkezimizden geçmektedir. 1976 yılında meydana gelen çaldıran depremi esnasında Özalp'in kuzey kesiminde ki köylerinde can ve mal kaybı olmuştur.
İlçe Doğuda İran İslam Cumhuriyeti ile Saray İlçesi, Batıda Van, Kuzeyinde Muradiye ve Çaldıran İlçeleri, Güneyde ise Gürpınar İlçesi ile çevrilmiştir.
Yüz ölçümü 1.392.880 dönüm olup, denizden yüksekliği ortalama olarak 2.100 metre dolayındadır. Kışları soğuk, sert ve uzun, yazları kurak ve yağışsız geçer. Kışın hava sıcaklığı bazen (-35,-40) dereceye, yazın ise (+35) dereceye kadar çıktığı görülmektedir.
Özalp İlçesi Van İl Merkezine 63, İran İslam Cumhuriyeti Devletine 36, Saray ilçesine 17 Km. uzaktadır.


Tarihçe
Özalp İlçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bugünkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur.
İlçe merkezi 1948 yılında bugünkü Özalp merkezine taşınmış ve burası İlçe merkezi hâline dönüştürülmüştür. Kazım Paşa İlçe merkezinin ismi ise Saray olarak değiştirilerek Nahiye teşkilatına dönüştürülmüştür.
Özalp İlçe Merkezinin ismi ise şimdiki mahalle olan Kargalı'nın adı ile anılmaktaydı. Bu mahalle o tarihlerde köy teşkilatı durumundaydı.
Bölgede Urartular Persler, Bizanslılar, Emeviler, Selçuklular,Sökmenler, Moğollar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular değişik zamanlarda hakimiyet kurmuşlardır. Özalp ilçe sınırları içinde halk arasında "gort" diye anılan harabelerde yapılacak kazılarla: tarihte bu yörede hüküm sürmüş medeniyetler hakkında daha gerçekçi bilgiler elde edilebilir. Tarihi eser kaçakçılarının define aramak amacı ile yaptıkları kazılarda mezarların gün doğusu yönünde görülmesi, halk arasında burada yaşayanların güneşe taptıkları kanaatini doğurmuştur.
1071 yılında Selçuklu sultanı Alparslan'ın Malazgirt meydan muharebesinden sonra Anadolu'ya girmesi ile birlikte Bizanslılardan kurtulup bir müddet Selçukluların kontrolünde kalan bölge, daha sonra Safevilerin eline geçmiştir. 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Safevileri yenmesi ile bölge Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Eski ismi ``Mahmudiye`` olan sonra ``Saray`` olarak adlandırılan Özalp, 1869 yılında Hakkâri sancağına bağlanarak "Kaza" yapıldı.
1948 yılında ilçe merkezi Saray'dan Kargalı ya taşındı ve yeni ilçe merkezine Özalp ismi verildi. İlçe merkezi taşınmadan önce köy hüviyetinde olan Kargalı bugün ilçe merkezinin güneyinde ve küçük Özalp çayının ayırdığı (Eskiden beri bu ad ile anılan) mahalleye isim olmuştur.


Bölgede Urartular Persler, Bizanslılar, Emeviler, Selçuklular, sökmenler, Moğollar, Karakoyunlular ve Akkoyunlular değişik zamanlarda hakimiyet kurmuşlardır. Özalp ilçe sınırları içinde halk arasında "gort" diye anılan harabelerde yapılacak kazılarla: tarihte bu yörede hüküm sürmüş medeniyetler hakkında daha gerçekçi bilgiler elde edilebilir. Tarihi eser kaçakçılarının define aramak amacı ile yaptıkları kazılarda mezarların gün doğusu yönünde görülmesi, halk arasında burada yaşayanların güneşe taptıkları kanaatini doğurmuştur.1071 yılında Selçuklu sultanı Alparslan'ın Malazgirt meydan muharebesinden sonra Anadolu'ya girmesi ile birlikte Bizanslılardan kurtulup bir müddet Selçukluların kontrolünde kalan bölge, daha sonra Safevilerin eline geçmiştir.1555 yılında kanuni sultan Süleyman'ın Safevilerin yenmesi ile bölge Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. Eski ismi ``Mahmudiye ``olan sonra ``saray``olarak adlandırılan Özalp ,1869 yılında Hakkari sancağına bağlanarak "Kaza" yapıldı. Osmanlıların 19.yy. sonlarına doğru zayıf düşmesi ile birlikte Anadolu'nun her yanında olduğu gibi Özalp'ta da huzursuzluklar baş göstermeye başlamıştır.
Yıllar yılı Osmanlının sadık tebaası olarak görülen ve ticari hayatta olduğu gibi devlet dairelerinde de yüksek mevkiler edinen Ermeniler, Anadolu'yu parçalamak ve Müslümanları yok etmek gayesini içlerinde gizlemişlerdir. Ermenilerin bu gizli kinleri , bazı devletler şark meselesinin kaçırılmaz bir fırsatı olarak değerlendirildi. Batılı devletlerin desteği de örgütlenen Ermeniler .İngiliz ve Rusların tahriki ile Ortodoks kilisesinin tazyiki neticesinde bölgede bağımsız ermeni devleti kurmak amacıyla kurdukları çetelerle yöre halkına karşı tedhiş hareketlerine başladılar. Daha1311(1895) yılında başladıkları bu tedhiş hareketlerinde Boğazkesen ve Hacıkışlak köyleri arsında dolaşan 12 kişilik silahlı ermeni çetesi , 1 süvari zaptiye onbaşımızı ve bir erimizi yaraladılar. Yine aynı yıl İran'dan mahmudiye ye geçen 60 kişilik Ermeni çetesi ile asker ve aşiret alayı arasında çıkan çatışmada 17 eşkıya öldürüldü. Aşiretlerden Sekizi şehit oldu ve üç kişide yaralandı. Boğazkesen ve Hazara (Kırkçallı) arasında 5 eşkıya öldürüldü.1312 (1896) yılında İran sınırından mahmudiyeye bağlı Tekori (Dorutay) nahiyesinin Ahorik (Tulgalı) köyüne geçen 40-50 kişilik Ermeni eşkıyası takip edilmiş ve 4 kişi öldürülmüştür.Bu çatışma da asker ve aşiretlerden ise 4kişi yaralandı.1313 (1897) yılında İran'ın Hoy , Mako , ve Salmas köylerinde toplanan 2500 Ermeni fedaisinin Bergiri (Çaldıran) ve Mahmudiyedeki Hamidiyede alayları ile çatışmak üzere emir bekledikleri haber alınmıştır. Bu Ermeni çeteleri Rus subayları tarafından eğitilmiş ve Rus silahları ile teçhiz edilmişlerdir.1914 yılında Özalp Jandarmasınca yakalanan 2 casustan Van da isyan çıkarılacağı öğrenilmiş ve akabinde 1915 yılının Mart ayı başlarında taşnak çeteleri Mahmudiye'nin köylerine baskınlar düzenleyerek 50 'yi aşkın köylüyü insanlığı utandıracak bir biçimde hunharca katletmişlerdir. Van'dan çıkan Ermeni eşkıyasının 286 kişilik grubun Mahmudiyenin Milan ve Şemsıki aşiretlerine saldırması sonucu bu mahsun Müslüman halktan 39 kişiyi şehit etmişler ve 38 kişiyi de yaralamışlardır. Mirkehi (Sarıköy) köyünden Mollahasan adındaki muhtar ile arkadaşları Ruslara öncülük eden Ermeni çetelerine karşı silah kullanmadan teslim oldukları halde, bunlardan 7 Erkek, 12 Kadın ve 18'i Çocuk olmak üzere toplam 37 kişiyi koyun boğazlar gibi boyunlarından keserek şehit etmişlerdir. Köylerdeki kız ve gelinleri bir tarafa ayırıp beraberlerinde götürmüşlerdir.
Öte taraftan Ahurik ( Tulgalı ) ve Avzerik ( Bakışık ) köyleri arasında elleri bağlı ve tenasül uzuvları kesilerek ağızlarına konulmuş Dört Müslüman'ın cesedi bulunmuştur. Asteci ( Tepedam ) köyünde Kemo adındaki şahsın Zeliha isimli eşi tandır başında ekmek pişirirken ermeniler çıkagelmişler ve Zeliha'nın 6 yaşındaki çocuğunu ateşe atarak gözleri önünde pişirmişler ve kendisine yedirmek istemişlerdir.Kadının bu iğrenç ve iğrenç olduğu kadar korkunç olan teklifi reddetmesi üzerine onunda bir bacağını tandıra sokarak yakmışlardır.
Bir Ermeni'nin ifade ediş şekli şöyle idi: "Asırlarca ümitle oyalandık, çok uyuduk, bu gün ise güler yüzlülük hissediyoruz. Ümidin gerçek safhalarını çok yakında görüyoruz. Kanlı alınla bizi kucağına alan hürriyettir, korkma sen ey ermeni Van artık hürdür."
İşte böyle rüyalarını ve hürriyetlerini, kanlarımızın, feryatlarımızın ve çığlıklarımızın üzerine kurmuşlardı. Onlar için mutluluk bizim için azap olmalıydı. Katliam, tecavüz, yağma, kundaklama, bütün bunlara katlanamayan Özalp'lılar çareyi Anadolu'nun sıcak bağrına doğru göçte buldular. Eskilerin deyişi ile "Muhacirlik" başladı. Yükte hafif pahada ağır eşyalar sırtlandı. Uzun, hırçın ve tehlikeli bir yolculuk ile birlikte zulümden kaçışın macerası başlamıştı. Açlık sefalet ve çaresizliği geride bırakıp emin ellere varmanın güzel rüyası ile yola koyuldular. Kimi anne çocuğunu "Hasan Keyf'te " dünyaya getirdi, kimi Sivas'ta kimi Konya'da, kimi anneler daha ilk solukta yavrularını karlı çamurlu dağlarda toprağa emanet etmek için tırnakları ile kazdılar toprağı, gözü yaşlı ve bağrı yanık anneler evlatlarına ağıt bile yakamadılar. Zira kahpe ermeni zulmü yakmıştı. Sinelerine, ağıtlar, açlık, sefalet ve ölüm girdaplarındaki hıçkırıklar arasında boğuldu, kayıp olup gittiler.
3 Nisan 1918 yılında Kazım ÖZALP komutasındaki Türk birliğinin gelişi ile Özalp ermeni işgalinden destansı bir mücadele ile kurtarıldı. Özalp'in düşman işgali ile birlikte göç eden halkın büyük bir çoğunluğu dünyaya gözlerini açtıkları ve buram buram toprak ve vatan kokan kendi topraklarına yeniden döndüler. 1948 yılında ilçe merkezi Saray'dan Kargallı ( Karagalı ) ya taşındı ve yeni ilçe merkezine Özalp ismi verildi. İlçe merkezi taşınmadan önce köy hüviyetinde olan Kargallı bugün ilçe merkezinin güneyinde ve küçük Özalp çayının ayırdığı ( Eskiden beri bu ad ile anılan ) mahalleye isim olmuştur.
Kargallı isminin nerden geldiği bilmemekle beraber, Bulgaristan'ın Dobruca kentinde "Kargalık" isimli köye rastlanması oldukça ilginçtir. Bu bulgu "Orta Asya'dan" Kavimler kapısı denilen ve Hazar Denizinin kuzeyinden geçerek Bulgaristan dolaylarında yerleşen Türkler ile Hazar Denizinin güneyinden inerek Anadolu'ya göç eden ve bu topraklara Malazgirt savaşından önce yerleşenlerin aynı kaynaktan deldiklerine bir işaret olarak kabul edilebilir.
İlçede Kürtler, Türkler, Lazlar ve Azeriler bir arada yaşamaktadırlar.

ÖZALP'E ADI VERİLEN PAŞA .... KAZIM PAŞA (KAZIM ÖZALP) KİMDİR ? (1882-1968)


Kurtuluş Savaşımızın Komutanlarından, Cumhuriyet devri devlet adamlarından olan Kazım Paşa, 1882 tarihinde Köprülüde doğdu. Birinci Dünya Savaşından Van'da Seyyar Jandarma Tümenini kurdu. Dilman, Rumiye, Katar, Hoy, Saray bölgelerinde Ruslara karşı savaşarak büyük yararlıklar gösterdi. 1917'de Miralaylığa terfi edince Kafkas Tümenleri Komutanlıklarında bulundu.
Trabzon'un, Batum'un Ruslardan geri alınması harekatını başarıyla sonuçlandırdı. 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgalleri sırasında izinli olarak orada bulunuyordu. Gizlice Balıkesir'e giderek 61. Tümen Komutanlığını üzerine aldı. Bundan dolayı İstanbul Hükümetince askerlikten çıkarıldı, hakkında idam hükmü verildi. Balıkesir bölgesinde Kuva-yı Milliye teşkilatını kurdu. 1920'de Büyük Millet Meclisine Karesi (Balıkesir) mebus olarak katıldı. Büyük Millet Meclisi tarafından İzmir Kuzey Cepheleri Komutanlığına, daha sonrada Kocaeli Grup Komutanlığına getirildi. Sakarya Savaşındaki başarıları üzerine Tuğgeneral oldu. Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Müdafaa Bakanlığına getirildi. Büyük Taarruzdan sonra Korgeneral oldu. 1924'te Meclis Başkanı olarak seçilen Kazım ÖZALP, 1935'te ikinci kez Milli Müdafaa Bakanlığı görevini aldı. 1943'te CHP Meclis Grup Başkan Vekili oldu. 1950'de Van Millet Vekili seçildi. 1954'te siyasetten çekilen Kazım Paşa'nın mezarı Ankara-Cebeci Askeri Şehitliğindedir. "Milli Mücadele 1919-1921" adı altında toplanan anıları Türk Tarih Kurumu tarafından 1917'de yayımlandı.

Nüfus
İlçe 58 mahalleden oluşmaktadır. 2023 nüfus bilgilerine göre 74 bin nüfusa sahiptir
Yerel yönetim
Özalp Belediyesi
Eylül 2016'da "PKK-KCK'ya yardım ve destek verdiği gerekçesiyle, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında" kanun hükmünde kararname ile görevinden uzaklaştırılan eş belediye başkanları yerine kaymakam atandı.

Ekonomi
Van'ın hayvancılık potansiyeli en yüksek ilçelerden biri olan Özalptır. Özalp'ta en fazla küçükbaş hayvan yetiştirilir. Akkaraman ve Morkaraman koyun ırkları en fazla yetiştirilmektedir. Van piyasasında en fazla satılan üç peynirden biri Özalp otlu peyniridir.

Özalp mutfağı
Yemekler
çiriş pilavı, tandırda Van balığı, kurut aşı, Kürt köftesi, keledoş, Acem köftesi, ayran aşı çorbasıdır.
Tatlı olarak
Van pastası, Özalp pastası, kaşık tatlısı, eğdek tatlısı, çatal tatlısı yapılır.
Kahvaltı
Özalp otlu peyniri tüketilen peynir çeşididir. Özalp otlu peyniri hem taze hem de küplerde bekletilmiş olarak tüketilir. Kahvaltılarda Van çöreği yenir. Koyun ve inek yoğurdu yapılmakta ve tüketilmektedir. Koyun yoğurdu taze tüketildiği gibi Van otlu peyniri gibi toprak altına gömülerek ve 5 ay toprak altında bırakılarak tüketilir. Otlu peynir gibi ticari amaçla değil sadece kendi aileleri için yapılır. Yoğurdu toprağın altına bırakılması hem bozulmamasını önler hem de tadının güzel olmasını sağlanır.
Lavaş ekmeği ve tandır ekmeği yapılan ekmek çeşitlerindendir. Köylerde ekmek tandırlarda yapılır. Özalp çöreği tandırda yapılır. Bu çörek ekmek hamuruna koyun tereyağı eklenerek, üzerine yumurta akı ile karıştırılmış susam serpilerek tandırda pişirilmesi ile yapılır.
Kırdık
Özalp'ta yapılan yöresel bir yemektir. Hazırlanışı bir soğan küp küp şeklinde doğranır. Salça baharat sıvı yağ ile kavrulur kavrulduktan sonra doğranmış patates, mürdüm eriği, kayısı, siyah mercimek bulgur eklenir. Üstünü geçecek kadar su eklenir pişirilmeye bırakılır. Mercimekler daha önceden haşlanır öyle eklenir.

Van Özalp İlçesine Nasıl Gidilir ?

Van Özalp ilçesine gidebilmek için

Uçakla Van Ferit Melen Havaalanına 
Bütün şehirlerden Şehirlerarası Otobüslerle Van şehrine gelmek mümkündür
Van Özalp İlçesine merkezden otobüs, minibüs ve taksilerle gitmek mümkündür
Van Belediyesi Otobüs Yolcu Ücretleri güncel tarife için buraya tıklayınız
Van Belediyesi Otobüs Sefer Saatleri güncel tarife için buraya tıklayınız

01.01.2024 tarihinden itibaren Van Belediyesi Otobüsleri Özalp ilçe merkezine yol ücretleri

Özalp - Saray 45 TL
Özalp - Erçek 24 TL

VAN - MERKEZ ÖZALP MİNİBÜS ÜCRETİ 
Tam 50 TL - Öğrenci 36 TL

ÖZ 1 - ÖZALP - VAN MERKEZ OTOBÜS HAREKET SAATLERİ

VAN MERKEZ HAREKET SAATLERİ

07:00 OTOGAR
12:30 OTOGAR
16:00 OTOGAR

Makine İkmal Garajı - İpekyolu Cad - Eski Emniyet Kav - Karayolları Kavşağı - Otogar - Özalp Yolu Cad. Erçek - Özalp - Özalp Saray Yolu - Saray - Saray Devlet Hastanesi

ÖZALP HAREKET SAATLERİ

08:30 SARAY
14:30 SARAY
18:00 SARAY DEVLET HASTANESİ

Saray Devlet Hast-Saray- Özalp Saray Yolu-Özalp -Erçek-Özalp Yolu-Otogar

Yukarıda belirtilen saatler, planlanan hareket saatleri olup olumsuz hava şartları, trafik yoğunluğu, yol çalışmaları, arıza, kaza gibi elimizde olmayan zorlayıcı nedenlerle sefer saatleri değişiklik gösterebilir.

TAKSİ ÜCRETLERİ

Taksi Açılış Ücreti - 25 TL
Kısa mesafe ücreti - 90 TL

Özalp İlçesinde Nerede Kalınır

Özalp'de kalınacak çok yer yok.
Genellikle Van Merkez , İpekyolu ve Erciş ilçelerinde yoğunlaşmış oteller bulunmaktadır.
Özalp ilçesinde sadece 2 konaklama yeri bulunmaktadır. 
Bunlardan biri Özalp Grand Otel diğeri ise öğretmen evi... 


ÖZALP GRAND OTEL
Grand Özalp Otel Restaurant Hamam

Otelin Tarihi 
Vanlı iş adamı Ali Süer tarafından İran sınırına çok yakın olan Özalp ilçesinde yaptırılan 4 yıldızlı otel 2015 yılında açıldı. 
Günümüzde işletmecisi değişen ve ilk açıldığı yıllarda düşünülen hizmetin verilmediği belirtilen otel genellikle İranlılara hitap etmektedir. Türkiye’ye giriş yapan İranlı turistlerin ve Türkiye’den İran’a gidecek olan kişilerin konaklama konusunda sınıra yakın olduğu için tercih ettiği Özalp Grand Otelde günümüzde 4 yıldızlı denilmesine rağmen iki yıldızlı otel hizmeti vermektedir. Özalp ilçesinde konaklama sıkıntısı giderilmediği ve alternatifi bulunmadığı için genellikle ülke insanı mecburen kalmaktadır. 

Otel Fiyatları 
Günü birlik fiyatları için bilgi almanız gerekiyor. Fiyatlar kişi başı olup en az 500 liradan başlıyor. Odadan odaya ve kalış süresine göre pazarlık edilmesi gerekiyor. Otelde kahvaltı ücretsiz diğer yemekler lokantada ücretli. Otelin saunası olup ilçede başka hamam ya da sauna yok. 
Otelde 8 süit, 17 standart oda, hamam, sauna, restoran, toplantı salonu bulunmaktadır. 
Oteli görmeden, gezmeden kalmak için karar vermeyiniz. 

İletişim : 04327122830
Adres : Mahmudiye Mah Ahmet Arif Sok 
Web sayfası yok 
Sosyal medya sayfaları eski olup güncel değildir 

*******

Özalo Öğretmen Evi ve Akşam Sanat Okulu

Özalp öğretmen evi temiz ve tercih edilecek konaklama yeri olmasına rağmen genellikle memurların tercih edildiği bir yer. Uzun süreli konaklama imkanı için referansa ve kariyere önem verilmektedir. 
Memur da olsanız kapıdan döndürülebilirsiniz. 
Yine de Özalp ilçesinde güvenle ve hijyen olarak kalınacak tek yer. Son zamanlarda yenilenen otel aynı zamanda bir eğitim yeri. 

http://ozalpogretmenevi.meb.k12.tr
https://ozalpaso.com/index.asp
Telefon : (0432) 712 2276 - 05050663753 -
Adres : Cumhuriyet Cad. Özalp Merkez/Van

Hava durumu için tıklayınız

Özalp İlçesinde Gezilecek Yerler


DÖNERDERE
İlçe merkezine 18 km uzaklıktadır. 1965 yılında, heyelan nedeniyle köyleri boşaltılan Trabzon Uzundereliler burada yaşamaktadır

AKGÖL
İlçe sınırları içinde bulunan bu göl, tektonik bir göldür. İlçe merkezine 30 km uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 2343 metredir. Derinliği 3-5 metre arasında değişir. Gölün dışarıya akışı yoktur. Yağış ve kaynak suları ile beslenir. Yaz mevsiminde göl iyice küçülür ve hatta bazı yıllar tamamen kurur. Kuruduğunda ise, gölün yüzeyinde tuzlu bir tabaka kalır. Yağışlı dönemlerde göl yeniden oluşur. Suları tuzludur. Bu yüzden renkli katmanlara sahip bir görüntü sunar.
Su kuşlarının Aras havzası göç rotası üzerinde bulunmaktadır. Her yıl Şubat ayının ilk haftasında, Kuzey Afrika’dan Van gölü havzasına gelen filamingolar, burada dinlenme molası verirler ve daha sonra İran’daki Urmiye gölü ve Hazar gölü kıyılarına giderler. Göl, 2019 yılında Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

AŞAĞI TULGALI KÖYÜ KÜMBETİ
Aşağı Tulgalı köyü Gele tepesindedir. İlçe merkezine 29 km uzaklıktadır.
Kümbet, Hüseyin Bey kümbeti olarak da bilinir. Piramidal külahlı kümbet, günümüze sağlam olarak gelmiştir. İnşa kitabesi yoktur. Kümbetin giriş kapısının sağında bulunan taş üzerine, 1308 kazınmıştır. (1890-1891 yıllarına denk gelir.) Köy halkı, Hüseyin Bey isimli birinin buraya gömüldüğünü belirtir.
Kümbette herhangi bir süsleme olmaması yapının Osmanlı döneminde, muhtemelen 18-19’ncu yüzyıllar arasında inşa edildiğini işaret etmektedir. Yapı: içten ve dıştan sekizgen planlıdır. Tek katlıdır. Her kenarının uzunluğu dıştan 2.5 metre civarındadır.
Üstü dıştan sekizgen pramidal külahla kapatılmıştır. Yapıya doğu kenarından girilmektedir çünkü burada zemin daha alçaktır. Yörede yaşayanlar, yapının içinde iki mezar bulunduğunu bildirmişlerdir. Ancak yapılan araştırmada yapı içinde sadece bir mezara rastlanmıştır. Bu mezarın da taşları kümbet içine dağılmıştır, herhangi bir yazıt veya mezar taşı yoktur.

GORT HARABELERİ
Burada henüz resmi arkeolojik araştırma yapılmamıştır. Ancak kaçak define arayıcılarının yaptıkları kazılarda bulunan mezarlar doğu yönüne dönüktür. Buna göre, burada daha önce yaşayanların “Güneşe Tapan” lar oldukları tahmin edilmektedir. 

 







Van Özalp İlçesinden Mahalleler


Özalp Kırkçalı Mahallesi ve Okulu
Kırkçalı Mahallesinin Kürtçe söylenişi "Hezare"
Kırkçalı, Van ilinin Özalp ilçesine bağlı bir köy iken mahalle olmuştur. Mahalle adının nereden geldiği ve geçmişi, gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgiye ulaşılmamıştır.
1916 yıllarında kurulduğu sanılan mahalle bir zamanlar Ermenilerin yerleşim yerlerindendir. 1948 yılında Ermeniler gidince köyün dışından getirilen insanlar buraya yerleşmiştir. 2023 yılı nüfusu 1400 kişidir.
Köye gelenler beraberinde çok yakın akrabaları da getirdiler.
Bir zamanlar Hamidiye alayları burada kurulmuştur.
Her hane sahibinin yaklaşık yüz dönüm arazisi vadır . Toğrak çok bereketli ve sulak olmasına rağmen tarıma yeterli önem verilmemektedir. Mahallede yetişenlerin yüksek öğretim görenlerin çokluğu ve kariyer sahibi olarak şehirlere yerleştiği belirtilmektedir. 
Köyde ilköğretim okulu vardır.
Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı bulunmaktadır.
Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kırkçalı Mahallesi - Ocak 2024


Kırkçalı İlkokulu

Derslik Sayısı: 3
Öğretmen Sayısı: 5
Öğrenci Sayısı: 68

Kırkçalı mahallesi Kırkçalı Sokak Np 1 ÖZALP / VAN
Telefon : 5060398209
 (537) 646 0797
Okulun, Özalp ilçe merkezine uzaklığı 20 km´dir. Mahalleye  ilçe merkezinden belirli saatlerde dolmuş geliş gidiş yapmaktadır.
https://kirkcaliilkokulu.meb.k12.tr/tema/index.php

Kırkçalı Mahallesi Ayderesi Cami
Adres : Kırkçalı Köyü Aydere Mezrası Özalp Van

Aydere Mezrası  

Aydere Mezrası İlk okulu

Kırkçalı Mahallesi Aydere mezrası 1. Sokak Özalp / Van
Ulaşım ilçe merkeze 21 il merkezine 80 km dir
Günün erken saatlerinden köyden ilçeye gidiş ve öğlen saatlerinde köye dönüş arabaları bulunmaktadır.
Fotoğraflar Sosyal Medyadan Alınmıştır













Kaynak : Wikipedia, Özalp Kaymakamlığı,