Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Retina Nedir? Retina Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?


Retina Nedir? Retina Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Retina, gözün arka bölümünde ışık hassasiyeti sağlayan dokudur. Büyük oranda sinirlerden oluşur. Görme sürecinin en önemli bileşeni olduğu gibi retinanın bir diğer özeliği son derece kompleks ve hassas bir yapıya sahip olmasıdır. İçerisinde 10 farklı katmana ev sahipliği yapan retina, görme hücrelerinden meydana gelir. Retina tabakası, ışık hüzmelerinin beyne görüntü olarak aktarılmasını sağlayarak görme eylemini yerine getirir. Üstelik bu tabaka, söz konusu işlemi son derece hızlı biçimde gerçekleştirir. Bununla birlikte retinanın herhangi bir katmanında yaşanan sağlık sorunları, tahmin edileceği üzere ciddi problemlere neden olabilir. Burada temel olarak retinada yaşanan sağlık sorunlarının bir göz bozukluğu olmadığı bilinmelidir. Retina hastalıkları, bir göz sağlığı sorunu olarak tanımlanır. Erken dönemde tanı konulması halinde tedavi süreci çok daha sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir.

Retina Hastalıkları Nelerdir?
Retina hastalıkları, son derece geniş bir skalada değerlendirilir. Bununla birlikte tüm göz sağlığı sorunlarının bir çeşit retina hastalığı olduğu kanısına varılması doğru değildir. Bu tarz durumlarda uzman bir göz hekiminden destek almak ve muayene olmak tanının doğru koyulmasını sağlayacaktır. Retinanın milyarlarca ışığa duyarlı olması, onu büyük oranda hassas kılar.
Dolayısıyla retinada yaşanabilecek olası göz sağlığı sorunları, belirgin belirtiler ortaya çıkarır. Bu belirtiler arasında en yaygın olanı; ani, birden ya da yavaş yavaş süregelen görme kayıplarıdır. Ayrıca retinada ortaya çıkan sağlık sorunlarının bir diğer önemli belirtisi de kırık ya da eğri görme şeklindedir.
Işıklara bakarken yaşanan çakma biçiminde görüntüler, gözün ön bölümünde meydana gelen minimal boyutta uçuşan sineğe benzer oluşumlar, görüş yetisinin azalması veya perdelenmesi, kısa süreli görme kayıpları, görüşün gerçekleştiği alan içerisinde yaşanan kısmi karanlıklar gibi durumlar, retinada ortaya çıkan göz sağlığı sorunlarının en önemli bulgularıdır.
Tüm bu belirtiler retina hastalığının türüne göre farklılık gösterir. Bu doğrultuda retina hastalıkları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

· Retina Yırtıkları – Retina Dekolmanı
· Doğumsal Retina Hastalıkları
· Sarı Nokta Hastalığı
· Retinada Damar Tıkanması
· Makula Delikleri
· Retinada Tümör Bulgusu
· Vitreoretinal Bozukluklar

Bunların dışında retina hastalıklarını tetikleyen bazı temel durumlar olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır.
Özellikle diyabet gibi genel sağlık sorunları, retinada oluşabilecek olası deformasyonların temel nedenlerindendir. Ayrıca hipertansiyon, retinanın hassas dokusuna zarar verebilecek düzeyde sorunlara yol açabilir. Her iki hastalığın retina üzerindeki etkisi tabakada yer alan damarların genişlemeye meyil göstermesi üzerinedir.

Retina Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Retina hastalıkları, günümüzde göz sağlığı alanında ortaya çıkan teknolojik ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda farklı biçimlerde tedavi edilebilmektedir. Retinada ortaya çıkan sağlık sorunlarının türüne göre hastalığın tedavi sürecinin doğru biçimde yönetilmesi gerekir. Hastalığın türüne ilişkin tanı koyma sürecinde muayenenin rolü son derece önemlidir.
Retinada bozukluk olduğunun düşünülmesi halinde tanı süreci büyük oranda görme ve biyomikroskobik muayene yöntemleri ile gerçekleşir. Ayrıca bu testlere göz iç basın ölçümü de eşlik eder. Söz konusu ön tetkiklerin ardından retinadaki hasarın boyutları tespit edilir. Aynı zamanda hastalığın ortaya çıkma sebepleri belirlenerek, tedavi sürecinin planlanması yapılır.
Tüm bu uygulamalara ek olarak tanı sürecinde: “FFA”, “ICG”, “ERG”, “EOG”, “Göz Katmanı Lazer Tomogrofisi”, “Amsler Grid Testi” ve “Göz Dibi Muayenesi” gibi ekstra tetkikler de uygulanır. Retina hastalığının türünün tespit edilmesinin ardından tedavi sürecinde de yine gelişen teknolojilere paralel olarak planlamalar yapılır.
Günümüzde retinada meydana gelen deformasyonlara yönelik en önemli tedavi metodu lazer teknolojileridir. Birçok farklı biçimde uygulanabilen lazer tedavisi, retinada oluşan deformasyonları tamamen ortadan kaldırır. Retinada herhangi bir sorun oluştuğunun düşünülmesi halinde kesinlikle uzman göz hekiminden yardım alınmalı ve tedavi süreci belirtilerin ortaya çıkmasına müteakip başlatılmalıdır.

Bu Bir Tanıtım Yazısıdır