Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Akdamar Adasında Bir Gün Geçirmek

Bugün günlerden Ahtamara... 21 Nisan 2024... 2.Badem Çiçeği Festivali dolayısıyla binlerce Van'lı çoluk çocuk 7den 70e Ahtamara adasına akın etti. Bu vesile ile onların arasında idik. 

Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akdamar (Ahtamara) adasında Ermeniler´den kalma bir kilise bulunuyor.. Yüzölçümü yaklaşık 163.753 metrekare olan adanın toplam kıyı uzunluğu 3 kilometreyi bulmaktadır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 1912 metre yüksekte bulunan adanın batı uçlarında yüksekliği 80 metreye ulaşan dik kayalıklar vardır. Ada insanların yoğun ilgisini çekse de buranın tadını bol miktarda yer alan tavşanlar ve martılar çıkartıyor. Ermeniler için kilise önemli olsa da yerli halk piknik alanı, deniz havası ve manzarası için tercih ediyor. İki ayrı İskeleden ulaşımı sağlanan adaya 2024 yılı için 150 TL ödeniyor. Ayrıca sözde kilise için 60 lira alınıyor denilse de adı "ayakbastı parası" denilen ücrete halk tepkili. Kultur ve turizm bakanlığına duyurulur. Adada wc, mescit, cafe yer almaktadır. Ayrıca biri bozuk diğeri sağlam iki çeşmeden buz gibi su içip serinleme imkanı var. Adada yeni yapılan teras ve diğer yerlerden manzara harika. Adanın yüksek yerlerine çıkış tel örgü ile engellense de ziyaretçiler tepelere kadar çıkmaktadır






Van Akdamar (Ahtamara) adasında düzenlenen 2. Badem çiçeği festivali adlı etkinlik arasında yer alan Van'lı aktivistlere destek amacıyla aralarında yer aldık.

Van gölünde ikincisi yapılan Badem çiçeği festivalinde ziyaretçilere ikram edilen yöresel yiyecekler.. Samimi olarak ifade etmeliyim ki ayranaşı bir harika idi. Her içenden olumlu not aldı. Adını vermek istemediğim bir otel tarafından sunulan hamur tatlısı seyyarlarda dahi o kalitede yoktur. Keledaş ise eh işte..

Videolar için tıklayınız

https://www.instagram.com/p/C6G5di6s78S/

https://www.instagram.com/reel/C6B0bdTsy5d

https://www.instagram.com/reel/C6Bwk7BM9t_/

https://www.instagram.com/reel/C72UdYygOmE/

@seyyaherol