Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Klozet Kapağını Kapatmadan Sifonu Çekmeyin


Klozet kapağı açıkken sifonu çekmek, hepimizin yaptığı bir eylem. Bu eylemi yaparken nedense uzun uzadıya arkasından bakmakta huy oldu.
Alaturka tuvaletteki hijyen ve insan sağlığındaki önemini yok sayarak batılılar gibi giderek evlerde alafranga tuvaletler var olmaya başladı.
Genelde bizler alafranga demiyoruz klozet deyip geçiyoruz.
Klozetlerin hijyen yönünden sağlıklı olmadığı bilinse de vazgeçilmez olarak görmeye başlayalı çok olmadı.
Pekala, hijyen olmama özelliği sadece klozetle mi sınırlı. Hayır...
Klozetin ortama mikrop saçması sifonu çekmenizle başlıyor. Ve bulunduğu ortamı hatta kapı açık bırakılıyorsa evin bir çok yerine yayılması da mümkün görünüyor.
Hele hele banyo yapmak için duşa girdiğinizde klozetiniz kapağını açık bırakıyorsanız..
Eyvah ki eyvah..
Klozetler banyoda bakterilerin en çok ürediği yer. Sifonu çekmek de her zaman tam fayda sağlayan bir yöntem değil.
Eğer klozet kapağınız açık halde duşa girmişseniz, sıcak ve nemli hava banyonun her yanına yayıldığı gibi klozetinizin içine ve çevresine de yayılır. Eğer kapağı açıksa oluşan nemli ve sıcak hava bakterilerin hızla çoğalıp nemli hava vasıtasıyla banyonun her yanına yayılmasına neden oluyor..
Hatta banyo kapısını açıp çıktığınızda ve banyo kapısını açık bıraktığınızda o buharın eriştiği her yer mikrop yuvası oluyor.
Yapılan araştırmalar klozet kapağı açık halde duş alınan bir banyoda klozet bakterilerinin diş fırçalarının üzerine bile ulaştığını gösteriyor. Hiç birimiz klozet bakterisiyle dişlerimizi fırçalamak istemeyiz değil mi?
Yapılan araştırmalar, klozet kapağını açık bırakarak sifonu çektiğinizde sifonunuz, idrar veya dışkınızdaki bol miktardaki bakterinin, sifonunuzun gücüne bağlı olarak tuvaletten 25 santimetre ile 5 metre arasında değişen bir mesafeye fırlamasına neden olduğunu gösteriyor. Bu da, tuvaletinizin etrafında bulunması muhtemel olan hijyen unsurlarınızın (diş fırçası, ağız temizleme ipi, tarak, pamuk, vs.) özellikle ishale neden olduğu bilinen, ancak Hepatit gibi daha ciddi hastalıklara da neden olabilecek bakterilere ve virüslere bulanmasına neden olabilir.
Ayrıca sadece bu da değil!
Tuvaletlerin hemen yanında bulunan tuvalet kağıtlarında oturaklara göre 150 kat, ellerinizi silmek için başvurduğunuz havlu kağıtlarda ise oturaklara göre 50 kat fazla bakteri bulunmaktadır! Bu bakteriler de sizi gerçekten hasta edebilecek olan bakterilerle aynıdır.
Banyonuzda hijyeni korumak istiyorsanız yapılacak şey çok basit. Klozetin kapağını kapatın ve sifona basın. Ardından duşa girin. Duştan çıktıktan sonra banyodaki nemli ve sıcak hava dağılmadan kapağı açmayın. Bunun yanı sıra mikroplara inat bol bol vitamin alarak, spor yaparak, düzgün beslenerek savunma sisteminizi güçlü tutun! Onlardan kaçamazsınız; ancak bu şekilde kurtulmanız mümkün olabilir.

@bizdenoku