Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Kısa Mesajla Gelen Avukat Mesajlarına Dikkat


Cep telefonuna gelen mesaj, kendisinin bir sebebe bağlı olarak oluşan icra borcundan kaynaklanıyor. Oysa kimseye borcu olmayan vatandaş, borçlu olduğunu, yakında icraya verileceğini, hesap numarasına şu kadar lira yatırılırsa borçtan kurtulacağını öğreniyor. Panikliyor. Böyle bir durumu yaşamamıştı. İcralık olmayayım, diyerek ödeme yapacaktı. Yapmalı mıydı. ?

Cep telefonuna gönderilen bir avukat profili olan mesajda kendisinin 18 yaşını doldurmamış bir genç kızı sosyal medyadan taciz ettiği için kendisinin uzlaştırmacı avukat olduğunu söyleyen taraf, şahsa "Karşı tarafın avukatı değilim. Uzlaştırma bürosundan size ulaşıyorum. Site üzerinden gerçekleştiği için dosya davaya başvurulmadan önce bize gönderildi. Sizlerle karşı tarafın arabuluculuğunu yapmak için görevlendirildim. Hakkınızda yaşı küçük bir şahsa cinsel istismarda bulunmuşsunuz. Suçun karşılığı olarak 150 bin lira tazminat davası ile savcılık tarafından belirlenmiş. Uzlaşmak isterseniz en düşük miktar olan 1/10 (15 Bin TL) uzlaşma ödemesini yaparsanız dosya iptal edilecektir. Mesajı aldığınızda ve uzlaşmasanız ilk 3 gün içinde size tebligat gelebilir. Müsait olduğunuzda arayın, görüşelim" Mesaja bitişik savcılık karar yazısına benzer bir resmi evrak da yer almakta.
Eskort sitelerine müdavimi olduğu anlaşılan vatandaş şimdi panik halinde..
Yukarıdaki örnekler benzer sayısız mesaj bugün bir çok vatandaşa gidiyor. Kimi ödüyor, kimi araştırıyor, kimi konuyu avukatına götürüyor, kimi dolandırıcı diyerek silip atıyor. İşte bu sonunca kararı veren vatandaş doğruyu yapıyor.
Havadan para kazanmayı seven, insanları dolandırarak, aldatarak muhtelif yolları deneyen, sanal alemi kullanarak tuzağa düşüren ve arkasından tehdit edenlerin önü bir türlü kapanmıyor. Hatta, sosyal medyada milletin damarına basacak şekilde hakaret eden, tahrik edene verilen cevapları tek tek inceleyerek yorum yazanlara dava açan gerçek avukatların varlığı, sosyal medyada fotoğraf, sahte haber vs paylaşıp ardından telif hakkı diyerek ceza davalarına açan, yasaların boşluğundan, adliyelerin, savcıların iş yoğunluğu altında kalmasından yararlanarak suç unsuru olmasa da suç uyduran barolara kayıtlı avukatların varlığı da dahil olmak üzere bugün insanlar ne yapacağını şaşırdı.
Yeni yöntemler kalbi kötü binlerce kişinin adeta peynir ekmeği oldu. Bu yöntemler bitmek bilmediği gibi, bitecek gibi de görünmüyor. Öyle ki, dolandırıcılar kanunları kullanarak, devletin mahkemelerini işgal ederek, devletin memurunu kullanarak bu yollara başvurma cesaretini dahi gösteriyor.
Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, bu tür mesajlar bazen sabit hattan cep telefonundan, bazen 0850'li hatlardan, zaman zaman kargo ile gönderilen sahte tebligatlardan vatandaşa ulaşmaktadır. Tabii, ifade için karakola ya da savcılık bürosuna çağırılanlar, bunun için adliye veya emniyet birimlerinin kullanılması da cabası..
Vatandaş bilmeli ki, 
Yasal olarak, avukatlar icra takibi açacağız diye mesaj atmaz, aramaz. Bazen kurumsal firmalar ( bankalar, telekomünikasyon firmaları)nın hukuk bürolarından çalışanlar arar. Ancak, avukatlar noter aracılığıyla ihtarname gönderir veya doğrudan icra takibi açar ve elinize ödeme emri geçer. Ondan sonra arar. Uzlaştırmacılar, arabulucular tebligat gönderir. 
Yukarıda örneği verdiğimiz olay için de bilinmesi gereken, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda uzlaştırma yoktur. Cinsel suçlarda soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi de olsa , üst sınırı 3 yılı aşmasa da bu suçlarda hiçbir şekilde herkes yönünden UZLAŞMA olmaz. Şikayete tabi suçsa örneğin "taciz" gibi, şikayet yoksa Kovuşturmaya yer yok kararı (KYOK) ya da DÜŞME olur , UZLAŞMA olmaz. Kanun koyucu bu suç yönünden tarafların UZLAŞMA MASASINDA tekrar bir araya gelmesinde fayda görmemiştir. ( uzlaştırma yönetmenliği 8/4). Bu demek oluyor ki, işin içinde dolandırıcılık vardır. 
Unutmayalım..
Kendilerinin avukat olduğunu , hukuk bürosundan aradıklarını söyleyenler zaten kılıflarını çoktan hazırlar. Baro sayfalarından buldukları avukatların resmini kullanarak sosyal medya sayfası açar, sahte avukat web sayfaları açar veya avukat cübbeli resim koyarlar. Sahte avukat kimlik kartı bastıranı bile var...
Ne yapmalısınız. 
  • Borcunuz olmadığı halde aranırsanız, icra dairesini, icra dosya numarasını öğrenin. 
  • E-devlet sayfanızda dava ce icra dosya sorgulamasında bulunun
  • Göremezseniz, henüz bir dosyanın açılmadığını öğrenmiş olabilirsiniz. 
  • Diyelim ki var.. Bu durumda ilgili mahkeme ya da icra dairesine giderek detaylı bilgi edinin
  • Yine de yoksa, icraya itiraz edin. 
  • Mahkemelik ise, savcıyla görüşün.
  • Avukat mesaj gönderdiyse bu avukatın gerçek olup olmadığını Türkiye Barolar Birliği web sayfasında Avukat Bilgileri sütunundan arayarak bağlı olduğu baroyu, iletişim bilgilerini edinin ve bizzat büroya giderek, telefon ederek bilgi alın. ( Sorgu için buraya tıklayınız )
  • Avukatınız varsa kendi avukatınıza bizzat durumu bildirin.
  • Kurumsal bir yerden arayan avukat olarak aranırsanız, Avukat sorgu sayfasından kendisini bulamazsanız ( genellikle kamu  / kurum avukatları bu listede yer almaz ) o zaman o kuruma giderek, kurumun hukuk bürosu ile görüşün.
  • Ola ki, bir icradan dolaysıyla Avukatın, dava öncesi Arabulucu ya da uzlaştırmacının vereceği İBAN'a değil icralık ise icra dairesinin İBAN'ına , uzlaştırma sonrası ödeme yapacağınız bedeli uzlaştırma bürosuna, mahkeme ise mahkeme kaleminden öğreneceğiniz ödeme yerine yatırınız 
  • Ödemenizi karşı tarafın banka hesabına kesinlikle yapmayın.
İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü bu konularda sık sık mobil telefonlara "Sizleri Telefonla Arayarak Kendilerini Polis, Asker veya Savcı Olarak Tanıtıp, Sizden Para, Altın İsteyen, havale-EFT yapılmasını talep eden şahıslara inanmayın. Bankaya para yatırmanızı
veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın." şeklinde sürekli uyarı mesajı göndermektedir. Artık, insanlar da bu konuda uyanık olmak zorundadır. Herhangi bir şüpheli durumda hiç çekinmeden 112 Acil İmdat, en yakın polis merkezine, savcılığa suç duyurusunda bulunun.

Erol Kara / @BizdenOku için yazdı