Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Kirayı Almaktan Kaçınan Ev Sahibine Karşı Ne Yapılır


Ev sahipleri gerek elden gerekse de bankadan aldıkları kiraları almayabilir. Hesabı kapatarak ödemesini engelleyebilir. Bu nedenle kiraları ödeyemeyen kiracı için kirayı veremediği süreçte ev sahibinin tahliye talebiyle karşılaşabilir. Çünkü, kiray almayan ev sahibi "kiramı ödemiyor "gerekçesi ile noterden göndereceği ihtarname ile tahliye isteyebilir.Ev sahibinin tuzağına düşmemek için kiracı ne yapabilir.
Ev sahibinin kirayı teslim almamak için imtina etmesi, kirayı ödemek isteyen kiracının bunu teslim etmesi için bir çözüm yok mu , diye sorulduğunda elbette ki bir değil birkaç yolu var.
Öncelikle ev sahibinin adresine kira PTT aracılığı ile ‘Konutta Ödemeli’ gönderilir. Burada dikkat edilecek olan detay ise kiracı kirayı eksiksiz bir şekilde ev sahibine göndermelidir. Posta yolu ile gönderimde bir masraf çıkarsa kiracı bunu ödemeli ve ev sahibine gönderilecek kiradan kesilmemelidir.
Kiracının posta yoluyla gönderdiği kira ücreti ev sahibi tarafından kabul edilmeyebilir. Bu durumda kiracılar gönderimin yapıldığı ama karşı taraftan kabul edilmediği şeklinde bir yazıyı PTT'den almalıdırlar. Bu yazı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuran kiracılar kirayı ödeyemediklerini ve kendilerine bir banka hesabı bildirilmesini talep ederler. Mahkeme tarafından bu başvuru hükme bağlanarak kiracının ödeme yapacağı banka hesabı belirlenir. Bu şekilde ev sahibinin kirayı almama ihtimali kalmayacaktır.
Kiracı bunları yapmazsa ve "almıyorsa almasın, adam sende" diye üzerine yatarsa, kiracı aleyhine yapılan kira ihtarlı ödeme emri (veya noter aracılığıyla gönderilecek ihtar ile) tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre içinde kira bedelleri ödenmez ise kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir.