Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Kentsel Dönüşümde Hüsranda Çıkabilir


Belediyelerin kentsel dönüşüm uygulamasının arkasında evini yıktıracak olanlara eski yapıları usulsüz yapılmış gerekçesiyle ceza verildiği öğrenildi.
İndependent Türkçe'nin " Kentsel dönüşüme giren binalarda, yapım dönemindeki imara aykırılıklar nedeniyle sahiplerine büyük bedeller çıkabiliyor" başlık haberine göre "Yol işgali veya kaçak katlı binalar, kentsel dönüşüm kapsamına alındığında mülk sahipleri sürprizlerle karşılaşabiliyor. " denildi
Haber sitesinden Ali Kemal Erdem'in haberine göre belediyelerin bir çok ihlali bahane ederek, yapı sahiplerine çeşitli cezaların verdirildiği, daha sonra ruhsatların verildiği belirtildi.
Belediyeler öncelikle eski, binalarda karot testi incelemesi yapıyorlar. Test sonrası yapıların yıkılması gerektiğinin sonucu verilmesi akabinde belediyelere baş vurarak kentsel dönüşüm imkanlarından faydalanmaya çalışan vatandaşlara önce kira yardımı yapılacağı, banka kredilerinin de faiz oranlarından düşük şekilde verileceği, daha iyi imkanlarla ev sahibi olabileceği şeklinde güzel vaadler kendilerine bildiriliyor.
Eski binasından ayrılıp kiraya çıkan ev sahipleri verilen kira yardımın kira bedellerinin beşte bir oranı bile karşılamadığını görünce şok oluyor. Bununla birlikte müteahhitlerin yüksek meblağ ve bina paylaşımında kendilerine daha fazla rant sağlayacak paylaşım yapmasıyla da ev sahipleri büyük kayba uğruyor. Bununla birlikte uzun süren inşaatlar sırasında kiraların da artış göstermesi ayrı bir yıkım oluyor. Bu arada bina bitip, yeni bir eve sahip olacaklarını düşünenler aslında eski mal varlıklarının kuşa döndüğünü görünce, binalarının aynı çatı altında oturmak istemeyeceği kimslerle paylaşmak zorunda kalması gibi olumsuzluklar görülebilmektedir.Bunların yanı sıra belediyeler de farklı bir yaklaşımla yeni binanın yapılmasını için gerekli ruhsatı verebilmek için bir önceki usulsüzlükleri de bahane ederek cezaları vatandaşa çıkartıyor. İndependent Türkçenin haberinde belirtilen usulsüzlüklerden bazıları şöyle ;
  • Binalarının bulunduğu alanın bir kısmının kamuya ait olduğu
  • Kaçak kat yapmış olanlar
  • İmara aykırı eklentiler
  • Yol işgalleri 
  • Binanın projelere aykırı şekilde olması, projesi olmaması vs
İndependent Türkçe'nin haberine ulaşmak için tıklayınız