Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Astigmatlı Göz Kontrolü Nasıl Yapılır



Astigmat Testi
Astigmatizm , gözün bazı kısımlarının düzensiz şekilli olması ve ışığın retina üzerinde düzgün bir şekilde odaklanmasını engellemesi sonucu meydana gelen yaygın bir kırma kusurudur . Sonuç olarak, bu duruma sahip kişiler bulanık ve çarpık görüşten şikayet ederler. Bu kırılma kusuru yaklaşık olarak her üç kişiden birinde meydana gelir ve yakın veya uzak görüşlülükle birlikte ortaya çıkabilir . 
Kapsamlı bir göz muayenesi yaptırmak, astigmatizmayı teşhis etmenin en iyi yoludur. Bir optometrist veya oftalmolog, gözlerin ışığı nasıl odakladığını ve görüşü iyileştirmek için gereken düzeltici lenslerin gücünü görmek için birkaç test yapacaktır. Astigmat testi de internette bulunabilir, ancak kesin teşhis için bir göz doktoru muayenesi gerekir.

Astigmatizm Nedir?
Astigmatizm, kornea (gözbebeğinin önünde ışığı göze odaklayan şeffaf bir tabaka) veya lens (göz bebeğinin arkasında oturur ve ışığın retinaya odaklanmasına yardımcı olur) düzensiz bir şekle sahip olduğunda ortaya çıkar. Normal bir kornea küresel bir şekle sahipken, astigmatı olan kişilerde alan oval şeklinde olacaktır.
Astigmatı olmayan bir gözde ışık göze girerken kırılır (kırılır) ve önce kornea, sonra mercek olmak üzere iki farklı kısımdan geçer. Bunlardan herhangi biri anormal bir şekle sahip olduğunda, ışık beyne elektrik darbeleri olarak ışık göndermekten sorumlu olan retinaya düzgün bir şekilde odaklanmak yerine dağılacaktır. Sonuç olarak, herhangi bir mesafedeki görüntüler bulanıklaşacaktır.


Astigmatizma belirtileri şunları içerir:
  • Bulanık görüş
  • Çift görme
  • Göz yorgunluğu veya göz rahatsızlığı
  • baş ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Düşük gece görüşü
  • şaşılık
Astigmatizmanın nedeni bilinmemektedir. İnsanlar astigmatla doğarlar, ancak bir çocuk okula başlayana veya okumayı öğrenene kadar bu fark edilmeyebilir. Bazı kişilerde bu durum çocukken veya genç bir yetişkinken ya da bir göz yaralanması veya ameliyattan sonra gelişebilir. 

Astigmatın Belirtileri
Düzenli astigmatizm, ana meridyenlerin birbirine dik (90 derece ayrı) olması durumunda, düzensiz astigmat ise ana meridyenlerin birbirine dik olmaması durumunda ortaya çıkar. Oval şekilli bir kornea veya merceğin neden olduğu astigmatizm düzenli astigmattır. Düzensiz astigmatizm bazen korneanın yaralanması ve skarlaşmasından kaynaklanabilir. Ayrıca keratokonusun bir sonucu olabilir.


Doktorlar Astigmatizmi Nasıl Test Eder?
Bir optometrist veya göz doktoru, göz muayenesi sırasında birkaç testle gözlerinizi kontrol edecektir: 
  • Görme keskinliği testi
Bu test, ne kadar iyi görebildiğinizi ölçer ve göz muayenelerinin rutin bir parçasıdır. Bir göz doktoru sizden 20 fit ötedeki bir kart veya tablodaki harfleri okumanızı isteyecektir. Görme keskinliği bir kesir olarak ifade edilir: En üstteki sayı tablodan durduğunuz mesafeyi ifade eder, ki bu genellikle 20 fittir ve alttaki sayı normal görüşe sahip bir kişinin sizin doğru okuduğunuz aynı satırı okuyabileceği mesafeyi gösterir. 5 Normal uzak görme keskinliği 20/20 iken, 20/70 ila 20/160 orta derecede görme bozukluğu ve 20/200 ila 20/400 ciddi görme bozukluğu olarak kabul edilir. Araştırmalar, astigmatizmada hem yakın hem de uzak görme keskinliğinin etkilendiğini göstermiştir. 
  • Keratometri: 
Bu test özellikle astigmatizmi kontrol etmek için kullanılır. Bu test sırasında göz doktorunuz, kornea üzerinde bir ışık çemberi odaklayarak ve yansımasını ölçerek korneanın eğriliğini ölçen bir keratometre kullanarak korneanızı kontrol edecektir. Keratometri ayrıca astigmatizmanın (astigmatizmanın korneada bulunduğu yer) miktarını ve eksenini de belirleyebilir.
  • Kornea topografisi : 
Bu görüntüleme, korneanın kontur haritasını oluşturur ve korneanın şekli hakkında daha fazla ayrıntı sağlar. Bu test ayrıca kontakt lens takmak için de kullanılabilir.
  • Kırılma : 
Göz doktorunuz, ışığı nasıl odakladıklarını ölçmek için foropter adı verilen bir alet kullanarak gözlerinizin önüne birden fazla lens yerleştirecektir. Uzman, gözün yaklaşık odaklanma gücünü değerlendirmek için bir retinoskop (elde tutulan, ışıklı bir alet) veya otomatik bir alet kullanacaktır. Güç, yanıtlarınıza dayalı olarak en net görüş için camları belirlemek üzere geliştirildi.

Her İki Gözde de Astigmat Olabilir mi?
Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Astigmatizm diyoptri birimleriyle ölçülür. Kusursuz bir göz 0 diyoptriye sahip olacaktır, ancak çoğu insanda 0,5 ila 0,75 diyoptri arasında astigmatizma vardır. Hastalar sadece ölçüm 1,5 diyoptri veya daha fazla ise gözlük veya kontakt lenslere ihtiyaç duyacaktır.

Reçetenizdeki son iki rakam astigmatı ifade eder: 
Silindir , ne derece astigmatınız olduğunu veya korneanızın şeklinin ne kadar düz veya düzensiz olduğunu ölçer.
Eksen derece cinsinden ölçülür ve 0 ile 180 arasında değişir.

Çevrimiçi Testler Güvenilir mi?
Bir dizi çevrimiçi test, insanların astigmatları olup olmadığını kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Genellikle şekiller ve çizgiler gösterirler ve sınava giren kişiden monitörden belirli bir mesafe uzakta durmasını isterler. Bu testler sırasında dönüşümlü olarak sol ve sağ gözlerinizi kapatacaksınız.
Çevrimiçi testler, vizyonunuzla ilgili olası bir sorunu belirlemeye yönelik ilk adım olabilir. Evde olumlu bir sonuç alırsanız, göz doktorunuzu ziyaret ederek takip etmelisiniz. Bununla birlikte, kesin bir astigmatizma teşhisi almak için bir göz uzmanı tarafından değerlendirilmeniz gerekir. Çevrimiçi bir testin sonucu, kişinin yargısına dayanır ve doğru olmayabilir.
Çevrimiçi testler, bir göz doktoru veya göz doktoru randevusunun yerine geçmez. Geleneksel bir göz muayenesi, astigmat seviyesini ölçecek ve miyopi ve hipertropi gibi diğer komplikasyonları bulacaktır. Bir uzman ayrıca sorunu tedavi etmenin en iyi yolunu tartışacaktır.

Astigmatizm en yaygın göz sorunlarından biridir ve birçok kişi semptomlar hafif olduğunda bu duruma sahip olduklarını fark etmeyebilir. Bu nedenle, durumu erken yakalamak için gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir. Astigmat belirtileri fark ederseniz, görüşünüzü kontrol etmek için çevrimiçi bir test kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, daha sonra uygun bir değerlendirme için yine de göz doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Durumunuz olup olmadığını kesin olarak söyleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilirler.
Astigmatizm için gözlük ve kontakt lensler dahil olmak üzere tedaviler genellikle ekonomiktir. Kalıcı olarak düzeltmek isteyen kişiler de doktorları ile cerrahi tedavi olma ihtimalini görüşebilirler.

Önemlidir : Bu yazı sağlık konularında bilgilendirmedir. Asla tedavi edici yönlendirici etkisi yoktur. Sağlığınızdan şüphe duyuyorsanız ilgili doktora başvurmalısınız

Alıntıdır