Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Eskiler Jeton Bulamadığında Ne Yaparlardı



Sene 1970 ve 1990 arası ..
İnsanlar, cep telefonlarının olmadığı zamanlarda sokakta, PTT şubelerinde ya da tek tük bazı evlerde, bakkal dükkanlarında ya da kahvehanelerde bulunan sabit telefonlardan uzaktaki akrabalarıyla, eşi dostuyla iletişim kurma yollarını buluyordu.
Bir mahallede birkaç evde ya vardı ya da yoktu. 
Üstelik o telefon adeta herkese hizmet ederdi. Bütün bir sokağa hatta bir mahalleye hizmet verirdi. Hastane aranır, askerdeki aranırdı. Polis jandarma aranırdı. Düğün haber verilirdi. 
Gece çalan telefon pek hayra yorulmazdı. Telefon sahibi olanlar gece yarısı arayanlara öfkelense de komşu hatırı vardı. 
"Rahatsız ediyorum, memleketten arıyorum, çok önemli 'falanları' bir çağırabilir misiniz'"sözlerini sık sık duyar ve aranan kişiye haber verirdi.
Pijamalarla gecenin bir vakti komşuya gidilirdi. Komşu uykudan uyandırılır. O da telaşla komşuyu gece rahatsız ettiğini bile bile, o münasebetsizin (!) kim olabileceği düşüncesiyle heyecanla koşardı.
Bir de şehirlerarası görüşmelerde santral çilesi vardı ki..
O konuşmalarda araya giren farklı sesler. Mesela, "Adana yok banka" , "banka aradan çık. Adana aradan çık" tekerlemesi meşhur olmuştu.
Ve can sıkan o PTT görevlisinin araya girip "Konuşmayı sürdürüyor musunuz" uyarıları...
PTT dedikte, telefon tekeli PTT'nin elinde idi. Öyle Türktelekom falan yoktu.
PTT şubelerinde telefon kabinleri vardı.
Bir de açıkta duranlar. Açıkta duranlar şehiriçi aramalar için. Sesler bazen birbirine karışırdı.
Birbirlerini uyaranlar, uyarılara kızanlar vs.
Bir de üzerinde Şehirlerarası yazan numaralandırılmış kabinler vardı. Memur hangi kabını söylerse o kabinden görüşme yapılırdı.
Tatil günleri PTT şubeleri her yerde açık olmazdı. O zaman merkezdeki PTT binalarına gidilirdi. Mesela İstanbul için Sirkeci, Fatih Şişli , Kadıköy gibi. Ankara için Ulus gibi..
PTT şubelerinde telefonlar her zaman sağlamdı.
Sokaklardaki telefon kulübelerinde sağlam telefon bulmak zor olabilirdi.Sokak sokak telefon kulübesi aranırdı.
Konuştuğuna kızan kulübeye ve telefona saldırıdı. Jeton yutan cihazlar vardı. Jetonu kurtarmak için telefonu kıranlar olurdu. 
O yıllarda popüler olan sloganlar, iş ilanları, eleman arayanlar, emlak ilanları vs telefon kulübelerinin her bir yanında yer alırdı.
Tabi, telefon için bir de konuşmanız için gerekli olan jetona da ihtiyaç vardı.
Hemen her yerde bulunmayan Jeton bazen karaborsa olurdu. PTT'den 3 - 4 misli fiyata seyyar satıcılardan jeton almak zorunda kalırdınız.
Jeton bulamayan kurnazlar gazete haberinde gördüğünüz gibi o zaman kullanılan 25 kuruşlukları eğe ile üç kanal açar ve cihaza koyarak işlerini görmeye çalışırlardı
PTT görevlileri telefon kumbaralarını açtıklarında sayısız miktarda 25 kuruşlukları toplardı.
Bazı uyanıklar tek jetonla bir kaç kez görüşme imkanı bulurlardı.
O da jetona ince bir iplik bağlayarak hazneden içeriye sarkıtırlardı. Sonra geri çekerlerdi. Çoğu zaman başarılı olamazlardı. .

@bizdenoku