Kiralık kasa; bankaların müşterileri için özel olarak yaptırdığı, korunaklı alanlarda bulunan ve müşterilerin değerli eşyalarını fiziki olarak muhafaza etmelerine yarayan kasalardır. Ev, iş yeri gibi özel mülklerde saklanılması güvenlik açısından sıkıntılı olabilecek değerli eşyalar kiralık kasalarda saklanabilir. Bankaların paralar için hesap açıp muhafaza etmenizin yanı sıra isterseniz, kimsenin haberinin olmaması için hatta hesaplarda , orada burada ortaya çıkmaması için paralarınızı dahi saklayabileceğiniz, ziynet eşyalarınızı, kıymetli evraklarınızı veya aklınıza gelebilecek bütün özel eşyalarınız muhafaza edebileceğiniz size özel kasalarda bankalar yoluyla ulaşmanız mümkün. Banka kasaları dolandırıcılara, hırsızlara, istemediğiniz kişilere kaptırmayacağınız menkulleriniz için ideal yerlerden biridir.
Öylesine güvenli diye tabir edebileceğimiz kiralık kasaların eksi tarafı sadece bir noktada ortaya çıkabilir, hatta gıyabınızda çilingir vasıtasıyla açılabilir. Bu ne zaman olur ?Normal banka hesaplarına nasıl haciz konulursa, kiralık kasalara da haciz konulabilir. Resmi yollarla alacağını tahsil etmek isteyen alacaklı kişilerin banka kasalarına haciz konulduğu da gerçektir. Buna alacaklı dahi itiraz edemez.
Herhangi bir yere borcu olan, ödemediklerinde icraya verilen kişilerin mal varlıkalrı araştırılır. Bazı uyanık kişiler ev ya da iş yerinde kıymetli menkullerini ( sertifika, hisse senedi, ziynet eşyası, tablolar, vesikalar ) ya da paralarını kimse bilmez diyerek kiralık kasalara koymaktadır.
Üzerinde mal olmayan; ama bütün değerli eşya ve parası bir banka kasasında bulunan kişiler, kiralamış olduğu kasaya haciz geldiği zaman şaşırabilir. Ancak bu yasal prosedürlerden biridir. Haciz işlemi yapılacağı zaman şahsa kasayı açması için haber verilir. Borçlu kasayı açmaya gelmez ise o zaman çilingir vasıtasıyla açılır. Burada çıkan değerli malların değer tespiti yapılıp tekrar mühürlenir. Bu aşmadan sonra resmi icra devam eder ve mahkeme kararı çıkması sonrası kasa açtırılıp gerekli el koyma işlemleri yapılır.
Borçlu kişi gelir ve icra ekibiyle birlikte kasayı açarsa sorun yok. Kasa açılınca, içindeki eşya ve paranın değer tespiti yapılır. Değer tespiti sonrası alacaklı isterse buradan borca yeter kadarının tahsilatı yapar.
Bir de şunu hatırlatmakta fayda var diyoruz ve 89/1 ile banka kasasındaki emtialar haczedilemez. Çünkü, banka burada, İİK. anlamında «bir malı ya da müşterinin alacağını elinde bulunduran üçüncü kişi» durumunda değildir
Sosyal Bağlantılar