Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Van'ın Horhor Bahçeleri Koruma Altına Alınmalı


Su kaynakları açısından zengin durumdaki Eski Van Şehri’nin kuzey batı kesiminde "Horhor Suyu" ilgi bekliyor. Yaz kış soğuk suyuyla sıcak havalarda serinlemek isteyen insanların akınına uğrayan "Horhor Suyu" adeta sahipsiz kaldı. 
Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan, binlerce yıllık tarihi geçmişi, göl kıyısında mavi ve yeşilin buluştuğu Van Kalesi eteklerindeki ağaç katliamı devam ederken, piknik için bahçeye gelenlerin attığı çöpler ile adeta Van'ın en güzel yerlerinden biri olan “Horhor Bahçeleri” gün geçtikçe kaybolmaya başlıyor.
Yaklaşık 3 bin yıllık Horhor Bahçeleri, ismini kalenin altından çıkan doğal kaynak suyundan aldığı gezgin ve tarihçilerce ifade edilirken, bahçedeki her bir ağaç kalınlığı ve gökyüzünün maviliğine uzanan dallarında yüzlerce yılın izlerini taşıyor. Kış aylarında odun ihtiyacını karşılamak isteyen bazı Vanlılar adeta yeşil katliamı yapmaktadır.
Oysa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı” olarak tescilli olan bahçede görevlendirilen güvenlikçileri de gören yok. 
Bahçede sadece ağaçların değil, yeşil alanın da ziyaretçiler tarafından atılan ve doğada yok olması plastik, şişe ve çeşitli atıklarla çöplük alanına dönüştürüldüğü görülüyor. Atıkların arasında otlanan koyun ve ineklerin yaşam alanının da daraldığı gözlemlenen bahçede yaşayan birçok kuş türü ve canlı çeşidinin yaşam alanı da tehdit altında.

Evliya Çelebi'de Eserlerinde Yer Vermiş
Çeşmenin bulunduğu alanla ilgili 17. yüzyıl gezginlerinden Evliya Çelebi Seyahatnâme adlı eserinde Horhor Bahçeleri ve Çeşmesi’nden de bahsetmektedir. Günümüzde Horhor Suyu olarak bilinen mevkide anıtsal bir çeşme yapısının olmaması da yadırganmaktadır. 
Kalenin arka tarafında bulunan Horhor Çeşmesinde su damacanaları doldurup içme suyu olarak evlerine götürürken yaz aylarında sıcaklıktan bunalan vatandaşlar da Horhor çeşmesinde ayaklarını suya sokarak serinlemeye çalışıyor. Kimi aileler de Horhor çeşmesinden gelen ses, soğuk suyu ve serinlemek için piknik amaçlı bölgeye akın ediyor.