Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Ejder Meyvesinin İnanılmaz Faydaları

Meyve sebze satan yerlere uğruyorsanız dikkatinizi çeken bir meyve göreceksiniz. Rengi cazibeli pembe ne var ki şekli biraz itici.. Dikenli bir izlenim veren hatta ejderhayı anımsatan bir yapısı olan bir meyve.. Satıcıya soruyorsunuz . "Bu nedir..?" "Ejder meyvesi" diye cevaplıyor. İlk anda satıcının dalga geçtiğini düşünüyorsunuz . Değil tabi, gerçeği söylüyor. O bir ejder meyvesi..

Ülkemizde de bir çok yerde üretilmeye başlanılan avokado, mango gibi tropikal ürünlerin yanı sıra yetiştirilen ejder meyvesi Kaktüsgillerden. Genelde Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilse de ülkemizde Akdeniz bölgemizde yetiştirilmeye başlandı. “Pitaya” ya da “çilek armudu” ismiyle de bilinir. Kırmızı ve sarı olarak iki çeşidi bulunur. Tadının kiviye benzediğini söyleyebiliriz. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır.

Ejder Meyvesinin Türleri 
Ejder Meyvesinin beş çeşidi bulunur. Etli kısmı beyaz olanlar daha hafif, daha koyu olan türü ise diğerlerine göre daha tatlı ve suludur.
Pembe derili beyaz etli: En iyi bilinen ve en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. Ayrıca meyvenin en az tatlı olan türüdür. Bu tür, diğerlerinden daha incedir ve limona benzeyen keskin bir tadı vardır.
Pembe derili kırmızı etli: Beyaz etli türe göre daha büyük ve tatlıdır. Kanser ve kalp hastalıklarına faydalı olduğu bilinir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan likopen maddesi içerir.
Pembe derili pembe etli:
Sarı derili beyaz etli: İçlerinde en tatlı olan türdür. Yoğun beyaz eti ve bol miktarda tatlılığı ile en lezzetli olduğu düşünülen türdür
Dikkat etmeniz gereken, dış kısmının yeşil veya mavi olması olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaştıkça bu renkler kırmızı, pembe veya sarıya dönüşür.

Ejder Meyvesi Nasıl Seçilir?
Ejder meyvesi pembe veya parlak kırmızı renginde olmalıdır.
Olgun olup olmadığını anlamak için, parmağınızla hafifçe üzerine bastırın. Eğer içe doğru biraz çöküyorsa, meyve olgunlaşmış demektir. Ancak meyve çok yumuşaksa, bu durum fazla olgunlaştığını gösterir ve tadını kötü etkiler.
Eğer meyve çok sertse, henüz olgunlaşmamıştır, bu yüzden 2-3 bekletilmelidir.
Ejder meyvesinin üzerinde kahverengi noktalar, koyu lekeler varsa ya da dalları kuruysa bu durum olgunlaşmadığını gösterir.

Ejder Meyvesinin Faydaları
Ejder meyvesinin şaşırtan faydaları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
  • Öncelikle, içeriğinde çok miktarda kalsiyum olduğu için kemik gelişimine katkıda bulunur.
  • Antioksidanlar açısından zengindir. Bu yüzden hücreleri kanser ve erken yaşlanma gibi hastalıklara yol açan serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca vücudun bazı kronik hastalıklardan korunmasına etki eder.
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde bol miktarda B ve C vitamini bulunduğu için günlük besin ihtiyacınızın karşılanmasına yardım eder.
  • Aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olan prebiyotikler bakımından zengindir.
  • Cildinize ve saçlarınıza parlaklık verir.
  • Saçın boyanmasından kaynaklı saç hasarını azaltır ve saç dokusunu iyileştirme özelliği bulunur.
  • Kilo fazlalığından kaynaklanan karaciğer yağlanmasına da yardımcı olabilir.
  • Sindirimi kolaylaştırır ve tok tutma özelliğine sahiptir.
  • İçerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde göz sağlığına da faydalıdır.
  • İnsülin direncini arttırdığı için diyabet hastaları tarafından da tercih edilir.
  • Özellikle sarı ejder meyvesi iyi bir magnezyum kaynağıdır.
  • Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için vücuttaki demir seviyesini ve demirin emilimini artırır.
  • Kötü kolesterolü azaltan betalainler içerir.
  • İçindeki siyah tohumlar, kalbe iyi gelen omega-3 ve omega-9 yağ asitleri açısından zengindir.
  • Beyaz kan hücrelerini hasardan korur vücutta oluşabilecek çeşitli enfeksiyonu önler.
  • Ejder meyvesinin faydalarından bir diğeri de vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlamasıdır.
Ejder Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Bu meyveyi aşırı tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Ejder meyvesi şeker oranı çok az olan bir üründür, fazla tüketildiğinde midenizi rahatsız edebilir. Ejder meyvesi günde bir taneden fazla tüketmemelidir. Dilin şişmesi, ağız çevresinde şişlik, kurdeşen, kaşıntı ve kusma gibi durumlar yaşanabilir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?
Ejder meyvesi çeşitleri sert bir kabuğa sahiptir. Bir bıçak yardımıyla ikiye böldükten sonra içindeki siyah çekirdeklere sahip olan beyaz bölümü yiyebilirsiniz. Tadı biraz ekşi ve ferahlatıcı olan bu meyveyi çeşitli tatlılarda ve içeceklerde de kullanabilirsiniz. Ejder meyvesinin kabuğu oldukça sert ve acıdır. Bu nedenle tüketmek karın ağrısına sebep olur. Meyvenin sadece yumuşak ve sulu iç kısmını tüketmelisiniz.
Muz ve balla birlikte yoğurtla karıştırarak ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz. Ejder meyvesini püre haline getirerek bal ekleyip dondurma olarak da tüketebilirsiniz. Kırmızı ejder meyvesi özellikle meyve salatalarına çok ferah bir lezzet katacaktır. Ejder meyvesini, çeşitli tatlılarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz. Özellikle soğuk tatlılarınıza çok yakışacaktır. Ejder meyveli bir Cheesecake yaparak değişik bir tat elde etmek güzel bir fikir olabilir.

Derleme @bizdenoku