Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Deprem Olurken Nerede Nasıl Davranmalıyız

Deprem, uçak kazası, heyelan, bomba patlaması ve bomba tehdidi, yıldırım ve hortum gibi tehlikelerde ÇÖK – KAPAN – TUTUN yöntemi uygulanır. 

Bu gibi durumlarda sakin kalmalı ve yerinizi muhafaza etmelisiniz. 
Mesela, Deprem sırasında evin içerisinde hareket etmek sizi ev içindeki tehlikelere açık hale getirecek ve belki de yaralanmanıza neden olacaktır.
Örneğin, zemin sarsılmaya başladığında veya büyük bir patlama duyulduğunda herkesin bedensel hacmini küçülterek sağlam bir eşyanın yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yaparak hayat üçgeni oluşturmak hayatta kalmanıza sağlayabilecektir.
Vücudun kapladığı alanı küçülten bu davranış, bizi havada uçan, saçılan ve dökülen cisimlerden koruyacak ve onlara hedef olmayacak bir yerde yapılmalıdır.
Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, kesinlikle; oradan oraya koşmamalı, balkona çıkmamalı, merdivenden inmemeli, asansöre binmemeli, pencere ve balkondan atlamamalıyız.
Evinizdeki sağlam ve çok yüksek olmayan eşyalarınızı tespit edin ve deprem anında, özellikle kanepe veya sağlam bir masanın etrafında, aile bireyleri ile ÇÖKüp sağlam bir nesnenin altına girin veya yanına geçin.
Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde KAPANıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. Sarsıntı sona erene kadar, sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için nesneye TUTUNun. TUTUN hareketi ile yanına çöktüğünüz eşyadan tutunarak savrulmanızı önleyiniz. Nesneyi tutan kollarınızın üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun.
Olay bitene kadar bu pozisyonunuzu korumanız sizin için hayati öneme sahiptir.
Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir.
Eğer etrafınızda altına girebileceğiniz bir masa yoksa, binaların en iç taraftaki duvarlarından birinin yanına çömelmek ve kafanızı korumak da hayatta kalma şansınızı arttıracaktır. Bunun sebebi, binaların çökme sırasında dış duvarlarının daha kolay yıkılması ve bu sırada camların patlayarak şarapnel etkisi yaratabilmesidir
Bir depreme yatağınızda yakalanacak olursanız, yapabileceğiniz en iyi şey olduğunuz yerde kalmak ve kafanızın üstünü bir yastık ile örtmektir. Depremler sırasında yatağından fırlayan kişiler üzerinde yapılan çalışmalar, eğer bu kişiler yataklarında kalacak olsalardı, depremde aldıkları hasarları muhtemelen almayacaklarını göstermektedir. Yatağınızdan uzaklaşmaya çalışmanın veya kendinizi yatağın kenarına bırakmanın hayatta kalma şansınıza dikkate değer bir katkısı olmayacaktır.

Deprem sırasında farklı senaryolarda yapabileceklerinizi şöyle özetleyebiliriz:
Yüksek Binalarda: Olduğunuz yere veya bir masanın altına çökün, kapanın ve kafanızı koruyun. Asansörlere binmeyin. Yangın alarmı veya yangın söndürme sistemleri devreye girerse şaşırmayın.
Dışarıda: Binalardan, ağaçlardan, tabelalardan ve elektrik direklerinden uzaklaşın. Çökün, kapanın, tutunun.
Bina Arası Sokaklarda: Bir giriş kapısına çökün, kapanın, tutunun. Düşebilecek tuğla, cam, sıva ve diğer döküntülere dikkat edin.
Araba Sürerken: Yolun kenarına çekin, arabayı durdurun. Üst geçitlerden, elektrik direklerinden ve diğer tehlike unsurlarından uzak durun. Deprem geçene kadar arabanızı terk etmeyin.
Kalabalık Dükkan veya Diğer Halka Açık Alanlarda: Çıkışlara koşmayın. Raflardan düşebilecek cisimlere karşı uyanık olun.
Tekerlekli Sandalyede: Sandalyenizden kalkmayın, düşmeyin, uzaklaşmayın. Eğer hareket edebiliyorsanız, güvenli bir yere geçin, tekerleklerinizi kilitleyin ve öne doğru hafifçe eğilerek, kafanızı kollarınızla koruyun.
Mutfakta: Buzdolabı, ocak ve diğer dolaplardan uzak durun. Deprem öncesinde bunların kapılarının deprem sırasında açılmayacak şekilde sabitlendiğinden emin olun.
Stadyum veya Sinemada: Koltuğunuzdan kalkmayın, kafanızı kollarınızla koruyun. Deprem durana kadar kaçmaya çalışmayın. Sonrasında sakin ve düzgün bir sırayla çıkış yapın.
Deprem sonrasında da artçı sarsıntıların devam edebileceğini unutmayın.