Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Çocuklarını Sosyal Medyada İstismar Edenler Cezalandırılsın

Kişisel verileri koruma kanunu, çocuklar içinde yürütülmeli. Bunun için sonda yazacağımız düşüncemizi başta yazıyor ve KVKKurumunun çocuklarını sosyal medyada istismar eden anne babalara ceza verilmesi yönünde kesin, katı kurallar ve yaptırımlar getirmeli, diyoruz

İnstagram ve tictoc olmak üzere birçok sosyal medya platformlarında kız erkek, bebek yetişkin demeden çocuklarını istismar eden, çarpık çurpuk, hayadan, etikten, edepten yoksun, saçma denecek kadar düşük seviyede ya da her hangi bir amaç altında çocuklarını teşhir eden anne babalara yaptırımlar getirilmeli. Bu yaptırımların ders niteliğinde olacak şekilde de uygulanması gerekir. Ziyaretçi kazanımı alabilmek için, reklam gelirinden pay alabilmek için ya da eş dost karşısında bizde varız dedirtircesine çaba harcayan bir çok anne baba, çocuklarını teşhir malzemesi olarak kullanmaktadır. Oysa, masum ve sevimli bir paylaşım olarak gördükleri olayın büyük bir tehlikeye yol açabileceğini de düşünmemektedirler. Bilhassa çocuklar üzerinden bastırılmış duygularını ya da dışa vurmuş duygularını tatmin için pedofiliye sahip olan , kişiliklerini kaybetmiş hasta ruhlu insanların ekmeklerine yağ sürdüklerini, onlara malzeme olacak paylaşımları yaparken bu durumu da asla düşünmezler. Hele bazı anne babaların, "ben kendi grubumdakilere paylaşıyorum" gibi masum görünme çabaları da boş bir kuruntudan başka bir durum değildir. Zira, kız ya da erkek çocuklarının paylaşıldığı video ve fotoğrafları o grupta bulunan kişilerde kendi gruplarında paylaşabilmekte ve böylece internet çöplüğünde o görüntüler sınırsızca dağılabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan özel hayatın gizliliği yetişkinler kadar çocuklar için de geçerlidir. Mahremiyetin korunması yetişkin hakları olduğu kadar çocukların da hakkıdır. Bununla birlikte “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz” hükmüyle kişiler korunuyorsa bu kişiler kavramında neyin ne olduğunu bilmeyen, anne baba ya da birinci derece akraba olanların mağdur ettiği bebek ve çocuklarda girmelidir.
Özel hayatın gizliliğinin ihlaline karşı uygulanacak yaptırımlar aşağıda yer vereceğimiz Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre cezalandırılır. Ceza kanununda yer alan maddelerin çocuklarının istismarına sebep olanlar ebeveynler içinde uygulanması şarttır.
Neyin yanlış neyin doğru olduğunu bilmeyen çocuklarının çektikleri görüntüleri sosyal medyada yayınladıktan sonra çocuklarına göstererek , sanki çok iyi bir iş başarmışlar gibi" gülüşenler, bu gülmelerinin cezasını da çekmelidir. Belki o çocuk ileri ki yaşlarda komik bir durumunu sosyal medya çöplüğünde gördüğünde ne kadar memnun kalacaktır. O görüntülerin kötü ve gayri ahlaki bir görüntülere (çocuk pornografisine) sahip bir başka videolara eklenmeyeceğini nereden bilebilirler.
Bununla birlikte, belli bir çağa gelen çocuğun bu kez kendi kendini görüntüye alıp paylaşmaya başlaması da ikincil bir tehlike olmaktadır. Henüz yetişme çağına girmemiş 8 -12 yaş çocukların sosyal medya ortamlarında bilgilerini paylaşırken duygusal, fiziksel ve cinsel istismara; aşırı bilgi paylaşımı nedeniyle güvenlik sorunlarına sebep olabileceği de kimsenin aklına gelmemektedir. Bilhassa kızların pedofili sapıklarının tuzağa düşmesi, kameraları açarak sapıkça yönlendirmelere kurban gitmeyeceğinin garantisini hiç bir ana baba veremez.
Bazı çocuklara marka tanıtımına özel sosyal medya hesapları bile açılıyor; çocukların en kişisel ve mahrem kalması gereken vücut teşhirleri, iç çamaşırı markalarında öne çıkmaya başlıyor.
Bununla birlikte gerek anne babaların, gerek birinci derece yakınların, gerekse çocukların bizzat kendileri tarafından paylaşılmış görüntülerine alınan geçici ve sahte beğenilerle doğru yapıyormuş gibi davranıp, ahlak erozyonuna düşmeyeceğini de kimse garanti edemiyor. Sonuçta ortaya çıkacak olan zararın o çocuk er geç yaşayacaktır. İntiharlara, çıldırmaya, delirmeye, kişilik kaybetmeye kadar iflas etmiş bir yaşama sahip olacaklardır.

Çocuklarının Görüntülerini Paylaşan Aile Bireylerine Verilecek Cezalar
Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 232 ve 233.maddelerine göre, çocuklarını sosyal medyada paylaşanlar  “kötü muamelede” bulunuyorlar; bununla birlikte aile hukukunu ihlal etmiş oluyorlar. Çocuğun reklam amaçlı görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması hukuka aykırı olduğu gibi hem TCK'ya göre hem de Çocuk koruma kanununa göre yaptırımlar gerekmektedir.  
  • TCK’nın 232.maddesine göre; “İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir”.
  • TCK’nın 233.maddesine göre “Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”.