Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Bir Başkasının Videosunu Paylaşmak Suç Mudur ?


"Embed Kodu paylaşımı" Fikri ve Sinai Haklar Mahkemelerinde yargının konusu olmaya devam ediyor.
Ceza davalarının yanı sıra maddi ve manevi tazminat davaları için adliyelerde davalar birbirini kovalarken, internette yayınlanmakta olan eserlere ilişkin link paylaşımlarının telif hukuku açısından ihlale sebebiyet verip vermediği tartışması da bitecek gibi değil..
Mahkemelerden embed kodu ile paylaşım yapmanın suç teşkil etmediğine dair kararlar çıksa da ilk derece mahkemelerinde, Fikri ve Sinai Haklar Mahkemelerinde "Embed kodu ile paylaşım" yapan binlerce davalık insan var.
Hak sahipleri ve dağıtım şirketleri embed kodu ile paylaşım yapan herkese dava açmış durumda ve hukukta çok bilinmeyen bir alan olması dolayısıyla suçlu sayısı da artıyor.
Ne var ki yerel mahkemelerin bazılarında kararlar bir süreç olarak devam etse de bazıları suç olmadığı yönünde karar vererek beraat kararını verebilmektedir.
5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 4. Maddesi
"İçerik sağlayıcının sorumluluğu
MADDE 4- (1) İçerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. 
(2) İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur."
kuralına yer vermiştir  Bu maddeye göre link, embed kodu vd. şekillerde paylaşılan içerikteki hukuka aykırılıktan içerik sağlayıcı sorumlu tutulmayacaktır. Ne var ki, ikinci fıkra tartışmaya farklı bir boyut getirmektedir.
Birçok hukuk sitesinde "Hangi video sitesinden alınırsa alınsın, ilgili web sitesinin video embed kodunu açık bir şekilde kullanıcılarla paylaşması halinde, kodu kendi sitesinde paylaşanların bu girişimi telif hakkı ihlali sayılmamaktadır." diye yazılar görülse de bazı durumlarda bunun böyle olmadığı da videonun nereden alındığı, hangi şartlarda alındığı, embed kodunun açık olarak paylaşılıp paylaşılmadığına bakılarak suçlanma şekli de değişmiş oluyor.
Embed kodunun paylaşılması halinde suç olarak kabul görmediğine vereceğimiz örneklerden ilki yerel mahkemeye ait.
İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesinin emsal sayılacak basına da yansımış olan iki beraat kararı gösterilebilinir. İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında Klaket Medya alı şirket, film videosunun Ekmek ve Gül’de yayınlanmasının suç teşkil ettiğini iddia ederek ceza verilmesini talep etti. Dava savcısı ise mütalaasını tekrar etti ve eylemin yasada suç olarak tanımlanmadığını vurgulayarak beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme, videonun embed kodu ile yayınlanmasının suç oluşturmadığını ifade ederek beraat kararını açıkladı. (haberin detayı için tıklayınız)
Yine aynı mahkeme Sezen Aksu, "Demo" albümünü haberleştirip, "Begonvil" şarkısının YouTube yönlendirmesini paylaşan Kültür Servisi sitesine açtığı telif davasını kaybetti.
Sezen Aksu'nun sahibi olduğu yapım şirketi SN Müzik'in, internet gazetesi Kültür Servisi'ne açtığı davanın beşinci duruşmasında Kültür Servisi beraat etti. (Haberin detayı için tıklayınız)
Bazı hukukçular embed kodunun paylaşılmasının suç olmamasını Youtube'un kullanıcı sözleşmesine bakarak karar vermektedir.
YouTube’un Hizmet Koşulları sözleşmesinin 7. Maddesinde içerik sahibinin içerik üzerindeki tüm haklarını muhafaza edeceğinden ancak YouTube’a ve Hizmet’in diğer kullanıcılarına kısıtlı lisans hakkı vermek zorunda olduğu ifade edilmektedir. Kısıtlı lisanstan kasıt ise aynı sözleşmenin 8. Maddesinde belirtilmiştir. 
Youtube ve benzeri tarzdaki embed sitelerinde embed kod vasıtasıyla sitenizde paylaşımda bulunduğunuzda söz konusu video telif içeren bir videoysa Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı davranmış olursunuz. Nedeni ise, Youtube'ın sözleşmesi kendisi bağlıyor. Bu da mevcut Türk kanunlarını (şimdilik) bağlamıyor. Her ne kadar Youtube'da video paylaşanların embed kodunun paylaşılmaması için video üreticisine imkanlar verse de yine de değişik kodlarla yayınlanabilmektedir.
Bununla birlikte, film veya müzik sitesi sahipleri içeriği kendi sunucularında barındırmadıklarını, Google Drive, Open Load, Mail.Ru gibi barındırıcılardan iframe kodla çektiklerinde cezai sorumluluk taşıyabilirler. Çünkü Youtube'n hizmet sözleşmesi gibi bir sözleşme orada yok. Tekrar belirtelim ki, Youtube'n hizmet ve kullanıcı şartları Türk Hukukunu bağlamıyor.
Bir video sahibi, videosunu başka sitelerde yayınlanmasını engellemek için embed kodunu acıkça vermezse, yani gömme özelliğini kapatırsa ve bşr başka sitesi sahibi içeriği kendi susunucuna yükler ve web sitesinde yayınlarsa ya da teknik bilgisi olduğu için açık olarak yayınlanmayan embed kodu bulup web sitesine gömerse bu durumda telif hakkı ihlali gündeme gelir. 
Embed kodu ile yapılan bir paylaşımın iletim hakkını Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) madde 25 kapsamında münhasıran eser sahibine ait olduğunu belirttiğinden ve tekrar yayın yapılacaksa eser sahibinden veya mali hak sahiplerinden yazılı onay alınması gerektiğini ikaz eder.
Sonuç olarak, ne olursa olsun ileride başınız ağrımasın diyorsanız embed kodunu açık olarak yayınlanmamış videolara sitelerinizde yer vermeyiniz. Buna youtube'da dahil.eskimiş bir zihniyetin eseri olan 5846 sayılı Fikri ve Sinai Haklar Kanunu ve sair yasalar henüz günümüze uygun hale getirilemediği için bu tartışmalar, farklı mahkeme kararları da bitmeyecektir.
Davalar sürüyor. Yerel mahkeme kararlarını da dikkate almayınız, zira istinaf, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay farklı bir karar verebilir. Bu sürpriz de olmayabilir.

Erol Kara - @bizdenoku