Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Vasiyetname Kaç Çeşittir

Vasiyetname türleri, Türk Medeni Kanunu’nun 531. ve 541. maddeleri arasında düzenlenmiş olup, Türk hukukunda el yazılı vasiyetname, resmi vasiyetname ve sözlü vasiyet olmak üzere üç tür vasiyetname bulunmaktadır. Vasiyetnameler, miras bırakanın o an içinde bulunduğu durum, gizlilik, okuma yazma bilme ve vasiyetname yapabilme kudretine sahip olma gibi durumlar dikkate alınarak düzenlenmiştir.

  • Resmi vasiyetname  
  • El yazılı vasiyetname
  • Sözlü vasiyetname 

Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur (sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş görevli) tarafından düzenlenir. 

El yazılı vasiyetname, Türk Medeni Kanunu’nun 538. maddesinde düzenlenen ve olağan vasiyetname türü olarak kabul gören el yazılı vasiyetname türü, resmi vasiyetname türünde olduğu gibi resmi memurun ve/veya tanığın katılımına gerek olmaksızın, vasiyetçi tarafından tek başına düzenlenebilmektedir.
Yapıldığı tarihin ayrıntılı olarak gösterildiği ve başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olan vasiyetnamelerdir. Genellikle tercih edilen vasiyetname şekli budur. İstendiği takdirde açık veya kapalı bir şekilde notere, Sulh Hakimi’ne veya yetkili memura bırakılabilir.

Sözlü vasiyetname , Sözlü vasiyetname, Türk Medeni Kanunu’nun 539. ve 541. maddeleri arasında düzenlenmiş, istisnai bir vasiyet türüdür. Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden diğer vasiyetnameleri yapamıyorsa, sözlü vasiyetname yoluna başvurabilir.
Olağanüstü durumda bulunan vasiyetçi, vasiyetnamesini sözlü olarak bildirerek iki tanığa bunu yazma görevi yükler. Daha sonra tanıklar bu belgeyi derhal en yakın Sulh veya Asliye Hukuk Mahkemesine vermelidir.
Bahsedilen olağanüstü durumların ortadan kalkması halinde miras bırakan hala hayatta ise yaptığı sözlü vasiyetname hükümden düşer. Kaldı ki günümüzde sözlü vasiyetnameyi gerektirecek sebeplerin bulunması oldukça güçtür ve bu pek geçerli bir yol değildir.

Resmi Vasiyetname Bozlabilir mi ?

Vasiyetname, geçerlilik şartlarını taşıyor ise, uygulamaya konulana kadar geçerli oluyor. Ancak bazı hallerde vasiyetname geçerliliğini kaybeder. Vasiyet tek taraflı bir hukuki işlem olduğu için, hiçbir sebep gösterilmeden kolayca vasiyetnameden dönülebilir. 

Vasiyetten dönme üç şekilde gerçekleştirilebilir:

  • Vasiyetnamenin iptali: Yeni vasiyetname ile MADDE 542.- Miras bırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir. Vasiyetnamenin tamamından veya bir kısmından dönülebilir.
  • Yok etme ile MADDE 543.- Miras bırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir. Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.
  • Sonraki tasarruflar MADDE 544.- Miras bırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır. Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, miras bırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.
Derleme @bizdenoku