Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Van Edremit Miyazaki Parkı... Bir Barış İnsanı İçin


Van Depreminin Barış İnsanı Atsushi Miyazaki ve Edremit Miyazaki Parkı
Halk arasında halen Bölge Hastanesi Parkı olarak geçmektedir.

Atsushi Miyazaki (Japonca: 宮崎 淳, みやざき あつし) 1970, Ōita - 10 Kasım 2011, Van),

Ekim 2011 Van depreminin ardından meydana gelen artçı sallantılarda göçük altında kalarak yaşamını yitiren Japon yardım gönüllüsü.

Mesleği, çatışma çözümü ve müzakere uzmanlığı olan Miyazaki, AAR,(Association for Aid and Relief, Japan) Yardımlaşma ve Kurtarma Derneği, Japonya şubesinin üyesi.

Miyazaki (AAR)'a başvurarak, Tōhoku Depreminde Türklerin yardım ve gayretlerinden nasıl etkilendiğini, dünyada yardıma ihtiyacı olan insanlar için bir şeyler yapması gerektiğini anlatmıştı.
Bir ara Filipinler’e insani yardım sağlayan bir sivil toplum kuruluşunda görev yaptı.
23 Ekim 2011 Van, Erciş'te meydana gelen deprem için Türkiye'ye gelen Miyazaki hastaların tedavisi için gönüllü olarak çalışmaya başladı.

Görevde bulunduğu süre Kurban Bayramına denk gelmesi nedeniyle Müslüman olmamasına rağmen bir Müslüman gibi kurban kesip dağıtan Dr. Miyazaki bölge halkının ve Türk toplumunun büyük sevgisini kazandı.


Miyazaki, Yumeka Ota ve Miyuku Konnai kurtarma çalışmalar sonrasında Japonya'ya dönmeyerek Bayram Otelde kalmışlardı.
9 Kasım 2011 günü saat 21.23'te Van merkezli 5,6 şiddetindeki deprem ikinci depremde otelin enkazı altında kaldılar.
Depremden yaklaşık 13 saat sonra ağır yaralı olarak enkaz altından çıkarılan Miyazaki'ye15 dakika kalp masajı yapıldı.
Ardından Van Bölge Hastanesi'ne kaldırıldı.
Ancak tüm çabalara karşın kurtarılamadı. Miyazaki'nin cenazesi devlet töreniyle Türkiye'den Japonya'ya gönderildi.
Miyazaki'nin ismi Van 100.Yıl Üniversitesi diş hastanesine, İstanbul Sarıyer'de bir parka ardından Van/Edremit Belediyesi Meclisi’nin 2019 yılında aldığı kararla Van Bölge Hastanesi yanındaki ‘Bölge Hastanesi Koru Parkı’na verildi.
Japon ve Türk bayrakları ile birlikte Miyazaki'nin büstü de bulunan Miyazaki Koru Parkı genellikle Bölge EAH'sine gelenler ve çevre halkının dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
Acı olan parktaki Türk ve Japon bayraklarının bugün yerinde olmayışı.. Rahatsız olanalar tarafından tahrip edilmiş durumda. 
Öte yandan ayak sağlığı için yapılan sağlık yolu ile küçük hayvanlar için yapılan barakalar da amacı dışında sadece yer kaplıyor. 
Parktaki şifa yolu neydi; Çıplak ayakla yürünen ve 8 parkurdan oluşan ‘şifa yolu’ kişide bedensel ve zihinsel yorgunluk ile kas ağrılarına neden olan statik elektriği, diğer taraftan vücuttaki gelirimi atmak amacıyla oluşturulmaya yarıyordu. 300 metrekare alana sahip, yaklaşık 10 metre uzunluğundaki 8 farklı kum ve çakıl bulunan parkurdaki çakıl taşı, cüruf, siyah kum, dere çakılı, kaya tuzu, ponza, beyaz ve siyah dolomit taşı ayak ve vücut sağlığına yarıyordu. Yeterli denetim ve bakım olmadığı için sağlık yolu adı verilen parkur yok..
Resmi kayıtlara göre Bölge Koru Parkı ya da Miyazaki Koru Parkı olarak15.000 metrekare üstüne kurulu olan koruluk alanda yürüyüş yolları, çatılı piknik masaları, banklar, çöp kutuları, büfe, WC, kümes hayvanları, tıbbi aromatik bitki bahçesi, ağaç ev, şifa parkuru, fitness grupları, oyun grupları yer almaktaydı. 
Edremit Belediyesi tarafından parkın bakım, onarım, temizlik, sulama, hayvan bakımı, budama ve bekçi olarak iki personel ve bir gece koruyucusu görevlendirilmiş olsa da bu kişilerin varlığına yazık ki rastlanmamaktadır. 
Park günümüzde Allaha emanet bir şekilde bölge hastanesine gelenlerin istirahat, hastane ve çevre halkının piknik alanı olarak kullanılmaktadır.

Parkın videosu için tıklayınız

@seyyaherol