Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Savcı Yorum Avcısının Oyununu Bozdu


İnternetin yaygınlaşması ile birlikte peş peşe açılan sosyal medya siteleri akabinde yapılan paylaşımlar ve yorumlar bazı kimselerin geçim kaynağı oldu. Bazı kimselerin de bir o kadar derdi oldu. Mağduriyetler arttı. Adliyelerin ceza davasına bakan daireleri dosyalarla dolup taştı.
İşsiz ya ada avukat etiğine ihanet eden bazı avukatların bu konuda çalışmalar yaparak ulaşabildikleri kişilere vekalet verdikleri durumda, kendilerine ait olan paylaşımların başka sitelerde yayınlanması durumunda telif davası açabileceklerini, yorumlara cevap verirken yapılan hakaretlerin aslında suç teşkil ettiğini ifade ederek, bunlara dava açılıp tazminat taleplerinde bulunacağını, kazanılan paranın aralarında paylaşılması ile her iki tarafın kazanabileceği şeklinde önerilerle kollarını sıvadılar.
Daha önce defalarca dile getirdiğimiz ve sayısız insanın mağduriyetine sebep olan bu tür girişimlerin son bulmasını TBMM ve Adalet Bakanlığının kanun düzenlemesi ile giderebileceğini dile getirsek de nedense bu konuda ne Adalet Bakanlığı, ne Barolar ve ne de hukukçular konuyu gündeme getirmekten uzak kalmışlardır.
Ancak bir avukat tarafından Twitter'da paylaşılan bir karar, bu konuda bir umut ışığı oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında görev yapan bir savcı, paylaşım yaparak insanları tahrik eden, tahrik olanların yaptıkları yorumlarda kendisine hakaret edildiğini öne sürerek avukatı vasıtasıyla şikayetçi olan bir vatandaşın oyununu resmen bozdu.
Kovuşturmaya Yer Olmadığı yönünde karar veren savcı, UYAP araştırması yaptığında şikayetçinin "sosyal medyayı kullanarak, diğer kullanıcıların kendisine hakaret etmesini sağlamaya yönelik tweetler atarak çok sayıda soruşturma dosyasına sahip olduğunu" görerek şahsın " mevcut durumdan faydalanarak menfaat sağlamak kastıyla bilerek ve isteyerek paylaşım yaptığını" ortaya çıkartarak "müştekinin bu durumu meslek haline getirdiğinin değerlendirildiği için " soruşturmada "kamu menfaatinin bulunmadığı" yönünde karar vererek KAVUŞTURMA YAPILMASINA YER OLMADIĞINA " karar verdi.
İşinde hassas ve araştırmaya yönelik bir oyunun varlığını bulan Savcının kararının bozulmasını mahkemeye taşıyan şahıs bu kez aynı red cevabını da SULH CEZA HAKİMLİĞİNDEN aldı.
İşte o karar örnekleri



 Karara örnekleri sosyal medyada tartışmalara sebep olsa da, bir çok Hukukçu bu tür eylemlerin son bulmasının ilk yerinin ilk müracaat savcılarında olduğu, bu tür şikayetlere kovuşturma izni verilmemesinin gerektiğini belirterek kanunları kullanarak, insanları bu şekilde paylaşım yapıp daha sonra şikayetçi olanların önlerinin kapanacağını söylediler. Bununla birlikte Hakaret ile ilgili yasalarla Telif yasasının günümüze göre tekrardan gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte internete düşmüş, zımni ya da aşikar paylaşıma sebep veren her ne olursa olsun telif hakkı ile, hakarete sebep olanların hakaretlere tahammül etmesi gerektiği, hatta toplumun tepkisine neden olanları gerekirse cezalandırılması gerektiğini vurguladılar.

Erol Kara - @bizdenoku