Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

İsmet İnönü Adadaki Konağı Nasıl Satın Aldı


Heybeliada İnönü Evi ve Müzesi
Heybeliada'ya gelince yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra 3 katli bir köşk karsınıza çıkar. Burası İnönü ve ailesinin kaldığı ev olup bugün müze olarak kullanılmaktadır.
19. yüzyılın sonlarında Mavromatakis adlı bir Rum tarafından yapılan köşkü Refah Şehitler Caddesi, No:73’te bulunmaktadır. Türkiye’nin ilk başbakanlığını, daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı yapmış olan İsmet İnönü’nün ailesi tarafından yönetilen İnönü Vakfı’na bağlı olarak müze olarak kullanılmaktadır. 
İsmet İnönü 1924'lü yıllarda, stresli bir hayatın, cephelerde mücadelenin, devletin yeniden kurulması için yoğun çalışmaların yapıldığı günlerde ve aşırı tütün kullanımı nedeniyle o yıllarda ölümcül bir hastalık olan veremin pençesine düşer. Doktorların ve Atatürk'ün ısrarıyla Heybeliada'daki bu ev kiralanır.
Halkın geçim gücünün dibe vurduğu 1924 'lü yıllardır, o yıllar . 


İsmet İnönü'nün Başbakan olduğu 1934 yılında kirada oturduğu bu evin satın alınmasına karar verilir. Ev için eşyalarla birlikte 25 bin lira gibi astronomik bir ücret talep edilir. Atatürk evi mobilyasız almasını tavsiye eder. Yapılan pazarlıklar,  Atatürk'ün varlığı, o dönemlerde başbakanlık da yapmış olan İsmet İnönü'nün devletteki otoritesi, Rum vatandaşın evi 9 bin beşyüz liraya satmak zorunda kalmasıyla sonuçlanır. Evin eşyaları da Atatürk tarafından satın alınarak İnönü ailesine hediye edilir. Bu arada Atatürk'ün Rum bir vatandaş olan Mavromatakis ailesinden o eşyaları ne kadara satın aldığı da öğrenilemez. Ancak, ilk önce eşyalı 25 Bin TL istenen ev birden 9500 TL ye düştüğüne göre eşyaların kıymetinin evden daha pahalı olduğu söylenebilir. Bugünün şartlarında bile modern sayılabilecek bu eşyalar, yüzleri yenilenmiş olarak müzede sergilenmektedir.
İsmet Paşa ve ailesi 1937 Eylülünde eve yerleşmiş olsa da, o dönem başbakan olan Paşa ne yazık ki, Cumhurbaşkanı olduğu 1938-50 yılları arasında, maiyetini oluşturan görevlilerin sayısından dolayı, Florya ve Yalova’daki resmi yazlık konutlarda konaklamıştır. Heybeliada'daki köşkte ise karısı Mevhibe Hanım ile çocukları Ömer, Erdal ve Özden’le birlikte Heybeli’deki evde geçirmeyi tercih etmiştir.
Konak halen 1937’deki haliyle, Atatürk’ün hediye ettiği mobilyalarla, çeşitli eşyalar, resimler ve İsmet Paşa’nın kamu ve aile yaşantısıyla ilgili anı eşyalarını teşhir edildiği müze halinde ziyaretçilere açıktır. Evin bahçesi, Adalar Müzesi'nin açık sergi alanı olarak kullanılmaktadır. Bahçede yaz aylarında konser, çocuk ve sanat atölyeleri, film gösterimleri gibi kültürel etkinlikler yapılmaktadır.

@bizdenoku