Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Gözünüz Mücahit Görsün.. Filistin Kahramanı


Mücahid kelimesinin eş anlamlısı..
Mücahid nedir diye tarif etmeniz istense "İzzeddin el-Kasam" demeniz yeterli.
Biraz daha uzun tarif edin deseler, "İzzeddin bin Abdülkadir bin Mustafa bin Yusuf bin Muhammed el-Kassam" demeniz bile yeter.
Türklerden alındıktan sonra İngiliz'in sömürgesi durumuna gelen Filistin topraklarında sesi dört bir yanda yankılanan dev kahraman. 
Filistin kurtuluşunun öncü, önder ve büyük lideri...
Filistin'in bağımsız ve İslâmî bir ülke olması için ilk harekete geçen Arap din alimi ve vaizi
1935 yılındaki şehadetiyle de Büyük Filistin İsyanını başlatan sembol isim...
Efsaneleşen cesur savaşçı ve muteber İslam âlimi...
Aslen Iraklı, Suriye'de doğmuş, bilge bir ailenin El-Ezher mezunu evladı. 
7 yıl kadar kaldığı İstanbul'da pek çok alimle görüştükten sonra memleketinde daha faydalı olacağı düşüncesi ile döndüğü kasabasında ilim çalışmalarında bulundu.
İngilizlere karşı isyan ateşinin fitilini yakan ve büyük bir üne sahip Ahmed Urabi Paşa’nın başlattığı Urabi Devrimi olarak adlandırılan direnişin mirasını üstlenecek kadar idealist.
Birinci Dünya harbinde gönüllü olarak Osmanlı ordusuna katılan asker
Trablus cephesinde Osmanlı'nın bir komutanı ve aynı zamanda ordu imamı ile Türk ordusunda görev yapmış bir milliyetçi..
Trablus'ta, Mustafa Kemal ve Enver Paşa gibi Osmanlı subayları ve bazı yerel aşiretleriyle direnişlerin vazgeçilmezi..
İtalyanlara karşı mücadele ederek savaşı ve mücadeleci yönünü geliştiren bir kahraman ,,,
İzzeddin el-Kassam ve mücahitleri Suriye’de Fransızlara karşı cihada başladılar. Öyle ki Fransızlar ancak Sihyon bölgesinde tutunabiliyorlardı. Hatta Şam, Fransızların eline geçinceye kadar Fransızlara büyük kayıplar verdirdiler. Ama Suriye’nin kurtarılması için mücadele etmeye ve halkı örgütlemeye başlayan el-Kassam, gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı.
Suriye'yi işgal eden Fransızlarla mücadele eden, yandaşı fazla olmayınca başarısız olan ve hakkında idam kararı çıkartılan Kasam Filistin'de Hayfa'ya yerleşir. Hayfa'da bulunan İstiklal Camiini mesken edinir


Hayfa ve çevresini sık sık dolaşarak İngiliz işgaline ve siyonist harekete bölge halkını bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yaptı. Yahudilere arazi satılmasına şiddetle karşı çıkarak bunun önlenmesini istedi. 
Yahudileri destekleyen İngilizlerle mücadele edilmesinin daha yararlı olacağı yönünde faaliyetler sonucunda İngiliz'i en tehlikeli düşman ilan etti. 
Bir hainin ihbarı ile 500 kadar İngiliz askeri, Kassam'ın ve 14 fedakar yandaşının bulunduğu gizli karargâha baskın yaparak Nablus-Cenîn arasındaki Ya‘büd mevkiinde, 6 saat süren çatışma sonrasında 15 İngiliz itini öldüren Kassam'ı ve dört arkadaşını şehit ettiler. 

Bugün bu mezarlığın üzerinden köprü geçiyor. Foto : Makbula Nassar

53 yaşında hakkın rahmetine kavuşan bu büyük kahraman yüzbinlerce Müslümanın Hayfa'da katıldığı cenazesi ile ebedi istirahatgahı olan Hayfa'daki "Balad El Şeyh" "Şeyhin Ülkesi" adını taşıyan köydeki  mezarlığına defnedildi. 

Gerçek bir Osmanlı Milliyetçisi, vatanperver, özgürlükçü, direnişçi, haçlı düşmanı, Cihan Harbinde Osmanlı ordusunda komutan; Osmanlı adına, Libya'da İtalyanlara, Suriye'de Fransız, Filistin'de İngilizlere karşı direnişin öncüsü olan büyük din alimi İzzeddin el Kassamı rahmetle anıyoruz. 
- Allah ona rahmet etsin - Amin


Ne Dediler
"Naaşlar omuzlarda götürülürken on binlerce kişi Allâhuekber diye bağırıyor, kadınlar evlerinin önlerinde, balkonlarda, pencerelerde dilleriyle zılgıt çekiyor, marşlar söyleniyordu. Birden ‘intikam, intikam, intikam, intikam!’ diye bir ses yükseldi. Aman Allah’ım, on binlerce kişi tek bir ağızdan yeri-göğü intikam yeminleriyle inletiyordu. Bu şekilde tekbir ve yeminlerle cenazeyi taşıyan kalabalık, şehrin içinden geçerken Yahudi ve İngilizlerin bulunduğu bir karakolu taş yağmuruna tutup harap ettiler. Herkesin tüyleri diken diken olmuştu. Yoluna devam eden kalabalık karşısına çıkan bir manga İngiliz askerini de linç etmeye kalkıştı. Askerler canlarını zor kurtardılar. Aslında cenazeler kabristana arabalarla götürülecekti. Ne var ki kalabalığın heyecanı buna müsaade etmedi. Beş kilometre yol boyunca omuzlarda taşınan şehitler kabristana ancak 3,5 saatte varabildi. Yıllar sürecek Filistin’in varoluş mücadelesinin ilk kahramanları kanlı elbiseleriyle defnedildiler. Herkesin dilinde iki kelime vardı: İntikam ve Allâhuekber.”  Ekrem Zuayter - Filistinli yazar 

Şeyh İzzeddîn El Kassâm - عزّ الدين القسّام - Izz ad-Din al-Qassam

Derleme @bizdenoku