Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Etki Ajanı Kimlerdir, Nasıl Anlaşılır


Etki ajanı kimdir sorusunun en net cevabı, mevki, makam, popülarite, şöhret gibi toplum içinde sivrilmiş kimselerin kamuoyunun düşüncelerini etkileyen, bunda başarılı olan kişilerdir . Biraz da resmi olarak açıklanması gerekirse, toplumun karar alma ve düşünme süreçlerini yabancı istihbarat örgütlerinin desteğiyle yöneten kişi etki ajanı kavramı içinde isimlendirilir.
Sosyal Medyanın, internetin, görsel medyanın da varlığı ile daha popüler hale gelen etki ajanlığı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de istihbarat faaliyetleri arasında yer almaya başladı. Teknolojini bu kadar yaygınlaşmadığı önemlerde yazılı basın olarak topluma baskın fikirler yayıldığı da görülmekteydi.
Falan yazar, doğru söylüyor, falan gazete diyorsa doğrudur tezleri yaygın olarak kabul edilse de fazla okur olmadığı için bu tarz etkileme sınırlı bir alan içinde kalmaktaydı. Sadece, gazete okuru ya da okurların yakın çevresi etkileniyordu. Günümüzün teknolojik gelişmeleriyle artık etki ajanlığı yediden yetmişe herkesi etkilemektedir. Her kültürden, her etnikten, her branştan insanları şimdi etkilemek daha kolay olmaktadır. Bilhassa sosyal medya kanalıyla, siyasetten iş dünyasına, hukuktan sanat camiasına, medyadan akademisyenlere veya sivil toplum örgütlerine kadar hemen her yerde bir çok kararlar etki ajanlarının varlığı ile değişebilmektedir.

Etki ajanları nasıl çalışır, diye merak ederseniz, bağlı bulundukları örgütlerin istedikleri doğrultusunda, genellikle devleti kendilerine bağlamak için halkı devlet aleyhine kışkırtmak amaçlı, hedeflediği bir kesimi, toplumu veya kurumu etkilemeye çalışır, şüphe veya faaliyetleriyle rahatsızlık uyandıran, serbest ortamda çeşitli temaslar ve konuşmalar yapar, beyanatlar verir, yazılar yazar, sosyal medyada aktivite gösterir. 
Tarih boyunca her zaman var olan etki ajanları genelde herkes olabilir. En yakınınızdaki kişi, komşunuz, kamu yöneticileri, seyyar satıcı vs.. toplumun her kesiminden olabilir. 
Bunların dışında şirketler, kurum, kuruluş vs. Mesela,  yabancı okullar, medya kuruluşları, karşılıksız burslar, kurslar, seminer, toplantılar ve yardımlar..
Hatta, etki ajanlarının varlığını Hazreti Muhammed (sav) zamanda yaşayan kafirler ve müşriklerin hatta münafıkların varlığını Kur'an-ı Kerim'den öğrenmeniz mümkündür. Hatta münafıklık dahi, etki ajanlığının bir başka halidir.
Bunlar ne yapar derseniz, toplumu devlete düşman etmek, devletin karar mercilerini etkileyerek halkın daha zor dönemlerini yaşatacak kararlar almasını sağlamak, dini duyguları istismar etmek, dinden uzaklaştırmak, ahlaksızlığı yaymak, toplum içine fitne sokmak ve aklınıza gelebilecek her şey..
Ülkemizi kimliksizleştirme, dinsizleştirme, ayrıştırma, yozlaştırma faaliyetleri. 
Ne kazanırlar derseniz, Ortak kazanç şekli kazan-kazan, örgüt ile ajan  arasında genel formül budur.
Daha fazla detaylara internet araştırması ile ulaşabileceğinizi sanıyoruz. Biraz kaba bir tabirle tavsiyemiz, asla ve asla dolmuşa gelmeyin. 
Bunun için dikkatli okumak, doğruyu araştırmak, zurnanın zırt dediği yerde olmamak
Hele ki faaliyetin milletimizin bölünmez bütünlüğüne, vatan toprağına, ulusal güvenliğe zarar gelecek faaliyetlere karşı dikkatli ve uyanık olmak gerekiyor.
Her duyduğunuzu paylaşmayın, her söze inanmayın. Sizi etki altına almak isteyen yılanlara karşı daha uyanık olun.

Erol Kara - @bizdenoku