Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Filistin Keffiyesi Nedir ?


Keffiye ya da puşi.. Daha çok Güneydoğu Anadolu'da genellikle Urfalılarda gördüğümüz kefiye, keffiye ya da puşi Ortadoğu halkının sıcaklardan dolayı kullandıkları bir çeşit baş örtüsüdür. Arap ülkelerine gidildikçe şekli de değişmektedir. Arabistan'da genellikle sade beyaz ya da kırmızı kenar baskılı beyaz olarak tercih edilir.
Filistin keffiyesi olarak isimlendirilen ve sembolik bir çok işareti taşıdığı ileri sürülen örtü, 1930'lardaki Arap İsyanı sırasında Filistin milliyetçiliğinin sembolü olarak kullanıldı. Osmanlı'nın hakimiyeti altında bulunan Arap milliyetçileri fesleri kaldırarak bu örtüleri kullanmaya başladığında kendi aralarında birer isyan, başkaldırı, özgürlük ve bağımsızlık için hazır olan bir grubun simgesi olarak görülmeye başlandı. İlk başlarda köylülerin kullandığı örtü, isyan ile birlikte şehirlerde de kullanılmaya başlanmıştı.
İlk yıllarda Filistin için mücadele eden daha sonra saf değiştiren ve görünürde Filistin halkının yanında olan ölümüne yakın yıllara doğru Yahudi sempatizanı olan, Paris’in en lüks semtinde ve en pahalı evlerinden birinde yaşayan, Londra’nın en lük semtinde bir sokağının tamamını satın alan kızı Zahwa'naya öldüğünde 10 milyar dolar civarında miras bırakan eşi, Hristiyan olan Filistinli siyasetçi Yaser Arafat tarafından kullanılmasıyla halk tarafından daha fazla benimsenir oldu. Oysa, örtü Yaser Arafat'ın çirkinliklerini örtmeye yarıyordu, diyebiliriz.
İlk başlarda siyah beyaz olarak hazırlanan keffiyelerde daha sonra örgütlerin ve derneklerin çoğalmasıyla farklı renklerde görülmeye başlandı.
Filistinin simge örtüsü olan keffiye, yıllarca bu topraklarda üretildikten sonra tektil piyasasının Çin'e kaymasıyla ve daha ucuz olduğu için Çin'den ithal edilir olmuştu. El Halil beldesinde Hirbawi Tekstil Fabrikası'nda 16 tezgah işleten tek keffiyeci olan Yasser Hirbawi adeta Çin pazarına yenik düşmüş ve üretimi ele alan oğlu İzzet bu işi tek başına yürütmeye çalışıyordu.
Filistin keffiyesinin yanı sıra İsrailli yahudilerin kullandığı İsrail keffiyesi de var ki, İsrail kefiyesinin farkı mavi renkli ve Süleyman Yıldızı desenli olması.

Filistin Keffiyesi Ne Anlatıyor
Balık ağı Desenler Filistinli denizcilerin Akdeniz ile bağlantılarını
Zeytin Yaprakları Dayanıklılığı ve kararlılığı
Kalın şeritler Filistin'den geçen ticaret yollarını, tüccarlık faaliyetlerini, kültürel alışverişin geçmişini ifade ediyor


Derleme @erolkaranet - 2023