Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Edirne Selimiye Vakıf Müzesi Ziyaretçi Bekliyor


Edirne Selimiye Vakıf Müzesi , Selimiye Camii Külliyesi’nin yapılarından biri olan Dar’ül Kurra Medresesi’nde küçük, şirin ve geniş bahçesi, oturma alanı ile ziyaretçilerin beğeni ve rahatlıkla gezdiği bir yer. Edirne'de bulunan tarihi camilerdeki eşyaların bir kısmı burada güvenli bir şekilde ziyaretçileri ağırlıyor. (Dar’ül Kurra; Arapça “Dar” ( Kapı ) ve “Kurra” ( Kur’an ) kelimelerinden oluşan bir tamlama olup, Kur’an eğitimi verilen yer manasına gelmektedir. Kuran’ı Kerim ve Arapça’nın temel ders olarak okutlduğu bu okullarda, tefsir, hadis, kelam, fıkıh gibi derslere yer verilmiştir. Bu okulların amacı, devletin imam-hatip, müezzin ve hafız gibi din adamı ihtiyacını karşılamaktı. )


Uzun yıllar boş ve bakımsız kalan Dar'ül Kurra Medresesi 2007 yılında tamamlanan restorasyonun ardından müze olarak yeniden düzenlenerek Selimiye Vakıf Müzesi adını aldı. Dört yönden revaklarla çevrili bir bahçeye bakan müzede doğu yönde yer alan kare planlı kubbeli büyük oda dershane ve mescit; güney ve batı yöndeki odalar medrese hocaların ve öğrencilerin kaldığı odalar olarak kullanılmıştır.

Müzenin Bölümleri;
Kuran Sınıfı (Dershane)
Medresenin dershane bölümünde geçmişin eğitim düzeni, eski eserler eşliğinde mankenlerle canlandırılmıştır. Önemli ahşap, maden ve hat eserlerle donatılan odada, Selimiye ve müzeyi konu alan film ve sunular izlenebilmektedir.

Maden Eserleri Odası: Türk maden sanatının önde gelen örneklerinin bulunduğu bu bölümde 18 ve 19. yüzyıllara ait bakır ve pirinçten şamdan (başta Eski Cami olmak üzere tarihi camilerdeki) , tombak, gülabdan, kapı tokmağı, mangal ve alem gibi eserler sergilenmektedir.


Çini Eserleri Odası: Türk çini sanatının Osmanlı dönemine ait Şah Melek Paşa Camisi'nin renkli sır, Selimiye ve Muradiye camilerinin sır altı çini örnekleri, gibi yapılara ait çini örnekleri bu bölümde sergilenmektedir.

Saatler Odası: Duvar tipi, kasalı saatlerin yanında gök cisimlerinin konumlarını belirlemede kullanılan usturlab örnekleri de bu bölümde sergilenmektedir.

Hat Eserleri Odası: Başta sülüs ve nesih olmak üzere çeşitli yazı üsluplarında, Mustafa Rakım, Sultan II. Mahmud, Şerif Fıtri, Ahmed Zihni gibi hattatlara ait hat levhaların yanında berat ve icazetname örnekleri bu bölümde sergilenmektedir.


Ahşap Eserler Odası: Müzede Osmanlı ahşap işleme sanatının nadide örnekleri sergilenmektedir. Osmanlı sanatının çeşitli evrelerine ait kapı kanatları, rahle, kuran muhafazası, tesbih, sandık ve sehpa gibi eserler bu bölümde yer almaktadır.

Müze teşhir ve tanziminde, revak duvarlarındaki panolarda Mimar Koca Sinan'ın kendi cümleleriyle hayatını ve eserlerini anlattığı "Mimar Sinan Sergisi"ne yer verilmiştir.

Ücretsiz olan müzede ziyaretçilere, mekana özgü, ruhu dinlendiren enstrümantal müzik yayını eşlik etmektedir

Yazı ve fotoğraflar kapatılan @erolkaranet sitesinden alınmıştır.
@seyyaherol