Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Adalarda Gezmek Ya da Denize Girmek Hayal


Son bir kaç haftadır Adalar turundayız. Büyükada ve Heybeli, Kınalı ve Burgaz en ünlü ve turizm açısından ilgi çeken adalarımız.
İstanbul'un sayfiye yerlerinden.
Her yaz nüfusunda artış olsa da, yerli ada sakinleri bu durumdan memnun olmasa da adalar cazibe merkezi olacaktır. Olmaya da devam edecektir. Zaman zaman "yabancılara adalara giriş ücretli olsun" diyen çatlak sesler çıksa da seyahat özgürlüğünün kısıtlanması demek olan bu girişimin hayat bulmaması gerekir. O zaman "ada halkı da Anadolu ya da Avrupa topraklarına adım attığında bedel ödesin" denilir.
Adada ticari anlamda ulaşımda dahil olmak üzere bir soygun yaşandığı gerçeği var. Ayrıca bununla birlikte orman alanlarına girişlerin yasak edilmesi piknik yapmak isteyenlerin hevesini kursaklar bıraksa da sahilde oturup şöyle bir deniz manzarası izleyeyim ya da denize serbestçe girebileyim demenin de imkanı yok


Ada sahilleri resmen işgal altında.
Anayasa ve yasalara göre, kıyılar halka açık. Tabii kağıt üstünde, hayatın gerçekliğinde tellerle çevrilmiş, ücret ödenmeden girilemeyecek yerler halinde, birilerinin rantiye alanları olmuş.
Adalarda yüze yakın plaj var. Hatta bir çoğu iskelelerde görevlendirdikleri çalışanlarıyla yerli yabancı turistleri kendi plajlarına götürmek için tezgah bile kurmuş. Günü birlik 500 - 850 TL giriş ücreti olan plajlara para vermek istemezseniz denizlere sadece tepelerden ya da iskele etrafına konulan küçük park alanlarından bakabilirsiniz. Burada da konuşlandırılmış olan uçuk rakamlara hizmet ettiğini sanan lokantaların işgalini de bilmenizi isteriz. 
2024 yılı için Büyükada’daki giriş ücretleri hafta içi 500 lira ile 600 lira arasında, hafta sonu ise 800 lirayı aşan fiyatlara kadar çıkabiliyor. Büyükada Beltur Tesisleri, Büyükada Halk Plajı Hafta İçi: 350 hafta Sonu: 550 TL... 
Bir kişi rahatlıkla adaya geldiği zaman ekonomik bir gün , özgürce bir denizden yararlanma imkanı bulamamaktadır.
Halka ücretsiz denilen yerde bile plaja gireyim deseniz şezlong, şemsiye açmanın  imkanı yok. Oraya yerleşmiş birileri size imkân tanımıyor, yer yok çünkü. Kendi koydukları şezlong ve şemsiyeleri kullandırma mecbur bırakıyor. 
Anlayacağınız, üç beş uyanık sahilleri parselleyip, plaj diye kapatmış. Çoğunun bırak cankurtaranı, tuvaleti, soyunma kabini dahi yok. Ama; para vermeden suya ayağını bile sokamazsın. 
Yiyeceği, içeceği yanınızda götürün.
En basitinden bir dondurma top başına.. Eğer oturup yemek isterseniz oturma bedeli 10 TL alınıyor.
Denetleyen, sorgulayan yok..

İETT Bile Fahiş fiyatla Hizmet Ediyor
Daha önce yazdığımız Büyükada ile ilgili yazımızda belirtmiştik. Adalarda elektrikli mini otobüsler İETT adına hizmet veriyor. Bir kişi nereye giderseniz gidin 2024 yılı ücret tarifesine göre kısa ya da uzun mesafe, öğrenci , tam vs fark etmeksizin 60,66 TL. Parayı verince binemiyorsunuz, kalabalık yüzünden iki saat ana durakta beklemek zorundasınız. Ara duraklardan da binme imkanı pek nadir. 


Bisiklet saati 50 TL, elektrikli çekçekler de en kısa mesafe 50 TL. Uzun tur yapacaksanız , ya da adanın uzak bir yerine gidecekseniz pazarlık yapıyorsunuz. 150 - 200 TL belki de daha fazla ücret ödediğiniz oluyor. Şehir hatları vapurları diğer turlara göre ucuz..

Büyükada Çarşı Cami turnike var ama 5 TL ler elden alınıyor.

Tuvaletlere Gelince
Hazır sahillerden, ulaşımdan söz etmişken insanların gereksinimin olmaz olmazı olan tuvalet ihtiyacını gidermek Büyükada Çarşı cami dahil özel ya da tüzel fark etmeksizin tüm tuvaletler ücretli olup, bu ücretler keyfi olarak değişken. Namaz kılmak için dahi abdest öncesi tuvalet ihtiyacı bile paralı. 
Tuvalet kirli ve sabun kağıt bulma imkanı yok.
Oysa Heybeliada'da ve Kınalıada'da İBB tarafından 2022 yılında hizmete açılan, yapılacağı dönemlerde hemen hemen her yeniliğe karşı çıkmayı adet haline getiren Adalılardan büyük tepki alan tuvaletin diğer iki adaya ve adanın farklı yerlerinde konuşlandırılması gerekir. Bu tuvaletle hem temiz, hem donanımlı hem de cüzi fiyatta..
Tuvalet görevlileri para kaçmasın diye var. Tuvalet bakımı dediğimiz gibi beklenmesin. Belediye kabinleri hariç. Onlar bakımlı.  Belediyenin temiz bakımlı ve hijyenli, tam donanımlı tuvaleti herhalde tuvalet rantçılarının huzurunu kaçırmış.. 


@erolkaranet