Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

Trending

BizdenOku - Doğru Bilgi

TOKİ Hakları Devir Edilebilir mi ? Riskleri Var mıdır ?

"Erol abi merhaba. Benim bir tanıdığıma 250 bin sosyal konut projesinden daire çıktı. Genc kategorisinden kendini bu borcu ve peşinatı ödemeyeceği için iptal etmek istiyor Şahsıma devir almak istiyorum. Borcu bittiğinde de Tapu teslimi almakta istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. ?"

Okurumuzun sorusu böyle..

Konu ile ilgili TOKİ'den edindiğimiz bilgilere göre;

TOKİ Hakları devredilebilir mi ?
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir.
Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmamakta olup, projelerin durumlarına göre bazen uygulanabilmektedir. İlgili projelerin satış duyurularında bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.
Alt gelir grubu projelerinde sözleşme imzalanan konutlarda borç bitene kadar, alıcının veya ailesi için ikamet koşulu aranmakta olup, alıcının kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilmektedir.
Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilmektedir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda ise kiraya verilebilmesi hususu idarenin inisiyatifindedir.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde, kurada hak sahibi olanların konut alma hakları iptal edilecektir. Sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek gerekli hallerde ödenen peşinat tutarları iade edilmemekte ve ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade edilecektir.
Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunmakta olup, tamamen de kapatılabilir. 

Vatandaşın konutunu iade etmek istemesi halinde süreç ne şekilde ilerleyecek?
İade etme hakkı bulunmakta olup, banka nezdinde imzalanan satış sözleşmesi hükümleri uyarınca işlem yapılmaktadır.
Sözleşmenin imzalanmasının akabinde taksitlerin ödenememesi durumunda ise evin satışı için TOKİ ile iletişim halinde olmak gerekiyor.

TOKİ Hakkını Devretmek İsteyenlerin İlanları 
Son günlerde kurada kazanılmış TOKİ konutlarının devir ilanları emlak alım satım sitelerinde sıkça görmek mümkün .. Devir hakkı devredilemediğine göre bunca insan bu devir işlemlerini nasıl yapıyor. Bunlardan devir hakkı alındığında riskler oluyor mu ? diye de bir takım sorularda haliyle oluşmaktadır.
Devletin  vatandaşı ev sahibi yapma amacının dışına taşan, kurada kazandıktan sonra hak sahiplerinin bu işi ticarete döndürerek cüzi bir miktar ödeme ile kazandıkları hakları yüksek meblağlarla üçüncü şahıslara devretmek istemesi haliyle ahlaki olmamaktadır. Bu tür bir düşünce gerçekten ev sahibi olmak isteyen , ev hayali yaşayanların haklarını da gasp etmek demek oluyor.
TOKİ'den hangi evlerin devri oluyor ki, bunlar rahatça ilan veriyor, satıyor diye sorarsanız, TOKİ sosyal konut projesi dışındaki TOKİ konutları devredilebiliyor. İnternet üzerinden TOKİ ev sahipleri , evlerini devretmek için ilan yayınlıyor. Bu ilanların arasında karışan devredilemez denilen konutlara ait ilanlar sizleri aldatmasın.

Devir Yapabilenler / Yapamayanlar 
Alt gelir veya yoksul grubundaki vatandaşlara yönelik konut satışında vatandaşların borçları bitene kadar devir hakkı birinci derece akraba olsa dahi bulunmuyor. Bu grupta ki kurada kazanılmış evlerin devir işlemi, satın alınmış evin borcunun bitmesinden sonra gerçekleşebilir. TOKİ devretme işlemi, sadece Tapu Daresi Başkanlığı tarafından yapılabiliyor. TOKİ evlerinde açık satışlarda isteyen istediği zaman devir işlemi yapabilir.
TOKİ’den alınmış ve borcu bitmemiş dairelerin devir işlemi yapılması durumunda imzalanmış sözleşme iptal olur. Ev hakkı kazanmış kişinin evi elinden alınır ve bugüne kadar ödenmiş tüm taksitler, masraflar ve diğer tutarlar düşülerek kişilere iade edilir. Hatta bu grupta ki hak sahipleri evlerini kiraya dahi veremezler. Kendisinin, eşinin veya çocuklarının söz konusu konutta ikamet etmediklerinin tespit edilmesi halinde sözleşmeleri feshedilir.
Memur maaş artış endeksi ile sözleşme imzalayan hak sahipleri teslim tarihinden itibaren 1 yıl sonra sözleşmeden doğan haklarını üçüncü şahsa devredebiliyor. Bu devir işlemi de bazı sözleşmelerde evin büyüklük durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Yani her sözleşme aynı maddeleri içermeyebiliyor. 

Yasal Olmadığı Halde Devir Alanların Riskleri
Tapu kaydı olmadan hak sahibinden devir almak isteyenler sadece iki kişi arasında anlaşma yapabilir. Devir, tapu, banka, noter sözleşmesi söz konusu değil. Aidat ödemeleri hak sahibi üzerinden yapılacağından bir yıl sonra devir olsa dahi aylar sonra satan kişi icraya düşerse veya ölür ise ödenen peşin paralar, aylık ücretler boşa gidecektir. Öldüğü durumda satanın hakları mirasçılarına kalacağı için devri alan kişi ne yaparsa yapsın, yasal bir geçerliliği olmayan (tapu devri olmadan noterde imzalanan satış vaadinin dahi hiç bir yükümlülüğü de olmayacağı için ) hakkını KAYBETMİŞ OLACAKTIR. Satıcının ölmediğini düşünelim, kendi aralarında yapılan sözleşmenin kabul edilmemesi bir yana şahsın  inkar etme olasılığını da düşünmek gerekecektir. ( Ne derler, insanoğlu çiğ süt içmiştir) 
UNUTMAYIN. Noter hizmetlerinde böyle bir sözleşme taahhüdü de yoktur. 

SON SÖZ : Mirasçıların bile ceplerinden kuruş harcamadan elde edecekleri para / mal / mülkler üzerinden cinayetler işlediği bir gerçektir. Bu durumda babanızın oğluna bile güvenmemeniz, can ciğer dostunuza inanmamanız gerçeğini de aklınızın bir yerinde tutmalısınız. Borç bitip tapuyu kendi üzerinize alacağınız zamana kadar yaşayacağınız stres, göreceğiniz karabasanlar ömrünüzden ömür alır.