Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Şirketiniz Var da Haberiniz mi Yok


Bir gün, bir şirketiniz olduğunu duyabilirsiniz. Belki de bu şirket bir çok yere borç takmış olabilir. İflas etmiş olabilir. Konkordato ilan etmiş olabilir. Bir gün kapınıza adını sanını duymadığınız, nerede olduğunu bilmediğiniz bir yerde şirketinizi bulunduğunu öğrenmiş olabilirsiniz.
Yani, sizin haberiniz olmadan birileri şirket açmış olabilir. Siz bu şirketin sahibi, ortağı, mütevelli heyetinden biri olabilirsiniz.
Şaşırmayın.
Kaybolan ya da çalınan kimlikleri kullanarak pek çok kişi adına sahte şirket açan dolandırıcılar, yüzlerce kişiyi mağdur ederek yüksek meblağlı borçlarla karşı karşıya bırakabiliyor.
e-Devlet'te yer alan bir hizmet ile dolandırıcıların sahte şirket tuzağından korunmak mümkün. Vatandaşlar, 'kimlik numarasına kısıtlama koyabilme hizmeti' ile dolandırıcılardan korunabiliyor.
Kimlik numaralarına kısıtlama koymak isteyen vatandaşların, e-Devlet üzerinden ortak ve yetkili olunmasına yönelik kısıtlama işlemlerini seçmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra yeni başvuru butonuna basılıyor. Açılan ekranda kısıtlama getirmek istenilen "ortak ya da yetkili" seçeneklerinin seçilmesiyle, bir şirkete ortak veya yetkili olunması engelleniyor.

Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)
Bu hizmeti kullanarak, kişiler MERSİS’te kimlik numaraları üzerine kısıt koyarak iradeleri dışında şirket veya işletme ortağı / yetkilisi olarak eklenmelerini engelleyebilmekte ve bu kısıtı kaldırabilmektedir.
Şirket / işletme kuruluşları ile mevcut bir şirket veya işletmeye ilişkin değişiklik işlemleri ticaret sicilinde tescil edilmekte olup, ticaret sicili işlemleri elektronik ortamda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden gerçekleştirilmektedir. MERSİS üzerinden başlatılan şirket / işletme kuruluş veya değişiklik başvurularında ortak/yetkili olacak kişinin bilgileri kimlik numarası ile sorgulanmakta ve sisteme eklenmektedir. “Şirket veya Ticari İşletmelerde Ortak / Yetkili Olunmasının Engellenmesine Yönelik Kısıtlama İşlemleri” hizmetini kullanarak kimlik numaranız üzerine kısıt koyduğunuzda, şirket ortağı/işletme sahibi veya bir şirket veya işletmede yetkili olarak eklenmeniz sistem tarafından engellenerek iradeniz dışında adınıza işlem yapılmasının önüne geçilecektir. Yine bu hizmeti kullanarak daha önce tarafınızca eklenen kısıtın kaldırılması da mümkündür.

Bunun için yapılması gerekenler ise sadece birkaç kısa adımdan ibaret.
  • Öncelikle e-Devlet üzerindeki arama butonuna 'Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)' yazılarak çıkan alanda 'Yeni Başvuru' ifadesine tıklamanız gerekiyor.


  • Ardından kısıtlama getirmek istediğiniz "ortak ya da yetkili" seçeneklerinden birisinin seçilmesiyle birlikte son adıma geçiliyor. Her ikisini işaretleyerek ticaret sicili işlemlerinde kimlik bilgilerinizin kullanılarak bir şirket veya işletmeye ortak veya yetkili olarak kaydedilmenizi engelleyebilirsiniz.

  • "Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden başlatılan şirket/işletme kuruluş veya değişiklik başvurularında ortak ve yetkili olarak eklenmenizin engellenmesi amacıyla kimlik numaranız üzerine kısıt konulacaktır. Kimlik numaranız üzerine ortak ve yetkili olarak eklenilmesine yönelik kısıt konulduğunda, T.C. kimlik numaranız ile MERSİS üzerinden ortak ve yetkili olarak eklenmek istendiğinizde sistem uyarı vererek bu işlemi gerçekleştirmeyecektir." uyarısı göz önünde bulundurularak bilgilendirme yazısı kabul edilmelidir.

  • Son adımda ise "Başvurunuz başarı ile sonuçlanmıştır. Herhangi bir şirket ortağı / işletme sahibi ve herhangi bir şirkette / işletmede yetkili olarak eklenmenize yönelik olarak kimlik numaranız üzerine kısıt konulmuştur." ifadesi, işlemin sağlıklı bir şekilde tamamlandığını gösterecektir.


E-DEVLET ŞİRKET KURMA ENGELLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

@bizdenoku