Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Paralı Yollardan Kaçak Geçtiniz mi ? Ne Kadar Borcunuz Var

  • OTOYOLLARDAN KAÇAK GEÇTİNİZ Mİ ? SORGULA
  • OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
  • OTOYOL İLE İLGİLİ ŞİKAYETLERİNİZİ BİDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
  • Ücret toplama istasyonları dışında otoyola giriş ve çıkış yapmak yasaktır. Otoyol sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan telçitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek amacıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve başka şekilde tahrip edilmesi yasaktır.
  • Yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlerin otoyola girmesi yasaktır.
  • Otoyolda mecburi asgari hız 40 km/saat olup; azami hız, geometrik standartların müsaade ettiği limitler ve ilgili trafik işaretlerinde belirtilen sınırlar haricinde binek araçlar için 120 km/saattir.
  • Otoyolda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri geri gitmek yasaktır. Zorunlu hallerde en sağdaki emniyet şeridinde (bankette) durulabilir.
  • İstanbul – İzmir otoyolunun Osmangazi Köprüsü dahil olmak üzere Gebze (Muallimköy Kavşağı) – Bursa arasındaki otoyol kesimini tehlikeli madde taşıyan araçların kullanması yasaktır. Tehlikeli madde taşıyan araçlar Bursa – İzmir arasında ise Belkahve Tüneli öncesindeki kavşaklardan çıkmak şartıyla otoyolu kullanabilirler.
  • Otoyolu kurallarına uygun olarak kullanmayan kişilere ve otoyola giren hayvan sahiplerine 6001 Sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine göre, otoyolda çevreyi kirletenlere ise 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümlerine göre idari para cezası doğrultusunda gerekli işlem yapılacaktır.
  • Osmangazi Köprüsünün bulunduğu kesimde rüzgar hızının belirli değerlere ulaşması durumunda, aşağıdaki tabloda tanımlanan kısıtlamalara uyulması zorunludur.
  • Karavanlar, kapalı dorseli TIR’lar, strafor gibi hafif malzeme yüklü kamyonlar ile kendisi hafif olan araçlar, standart otomobillere ve ağır araçlara göre rüzgardan daha fazla etkilenirler. Dolayısıyla, Osmangazi Köprüsü geçişi sırasında karşılaşılabilecek rüzgar etkisinin, büyük, yüksek veya hafif araçlarda diğer araçlara göre daha fazla olacağı geçiş öncesinde sürücüler tarafından dikkate alınmalıdır. Ayrıca, kullandıkları araçların rüzgardan ne şekilde etkilendiğini en doğru olarak bizzat araç sürücüleri bilebilirler. Bu nedenle, rüzgarlı havada yapılan uyarıları ve bu uyarıların tarifi dışında kalsa bile, aracın yüküne ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak tehlikeli olabilecek durumları dikkate almadan, köprüden yapacağı geçişlerin sonuçlarından başkalarına atfedilemeyecek şekilde araç sürücüsünün sorumlu olduğu unutulmamalıdır.
Rüzgar Hızı (Km /Saat)  Osmangazi Köprüsünün Kullanımındaki Kısıtlamalar
54 Köprüdeki bütün araçlar için trafik hızı 65 km/saat ile sınırlıdır.
72 İki katlı tur otobüslerinin köprüyü kullanması yasaktır.
79 Kapalı kasa ve yüksek havaleli yüklü araçların köprüyü kullanması yasaktır.
104 Otomobil haricindeki araçların köprüyü kullanması yasaktır.
126 Köprü bütün araçlar için trafiğe kapalıdır.

  • Otoyoldan Çıkışta Niçin Bariyer Var?
  • Nakit gişelerde kontrollü geçişi temin etmek, HGS gişelerinde ise herhangi bir nedenle etiket vasıtasıyla geçiş ücretinin tahsil edilememesi halinde kullanıcıların farkında olmadan ihlalli (ödemesiz) geçiş yaparak mağdur olmalarını engellemek için bariyer bulunmaktadır.
  • Otoyol ücretini Kredi Kartı veya Banka Kartı ile ödeyebilir miyim?
    Evet, NAKİT gişelerinde geçiş ücretini Kredi Kartınızla, Banka Kartınızla ya da Nakit olarak ödeyebilirsiniz. Gişelerde durmadan; 20 km/saat hızla geçmek istiyorsanız aracınıza ait plakaya tanımlı, yeterli bakiyesi olan veya hesabınıza bağlı ya da kredi kartınızla ilişkilendirilmiş HGS etiketi almanızı öneririz.
  • Gişelerden geçerken hız sınırlaması var mı?
    Evet. Gişe alanlarında hızınız 20 km/saati geçmemelidir. Buna rağmen önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline göre takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı daha da azaltmalısınız
  • Gideceğim mesafeye göre ödeyeceğim ücreti nasıl öğrenebilirim
    www.otoyolas.com.tr web sitesinden “İŞLETME” sekmelerini kullanarak ulaşacağınız Geçiş Ücreti Hesaplama alt sekmesinden giriş ve çıkış yapacağınız gişeleri ve araç sınıfınızı seçerek ödemeniz gereken güncel ücreti hesaplatabilirsiniz.
  • Gişelerde herhangi bir sebepten dolayı ödeme yapamazsam sonrasında ne yapmam gerekir?
    Böyle bir durumda aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi düzenlenecektir. Gişeden teslim alacağınız bildirim üzerindeki bilgiler dahilinde geçişi takip eden 15 gün içerisinde cezasız olarak geçiş ücretini bildirim üzerinde yazan noktalardan ödeyebilirsiniz.
  • İhlalli Geçiş Bildirimi üzerindeki ücreti zamanında ödemezsem ne olur?
    Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi izleyen 15 gün içinde İhlalli Geçiş Bildirimi üzerinde belirtilen banka şubelerine ödeme yapılmadığı taktirde geçiş ücretine1 (bir) kat cezaeklenir. Söz konusu toplam tutar45 (kırkbeş) gün içerisinde de ödenmez ise ceza tutarı4 (dört) kat olur ve hukuki süreç başlatılır. Bu kapsamda, geçiş ücreti ve 4 (dört) kat ceza tutarının, takip ve yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faiz ile birlikte takip ve tahsil edileceği unutulmamalıdır.  
  • HGS abonesiyim, Otoyol ücretini HGS ile ödeyebilir miyim?
    Evet. İstanbul – İzmir Otoyolunda HGS sistemleri kurulmuş olup, giriş ve çıkış gişelerinde etiket tipinize göre HGS şeritlerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Çıkış gişelerine geldiğinizde HGS hesabınızda yeterli bakiyeniz olup olmadığı otomatik olarak sorgulanacak ve ilgili bankadan ödeme provizyonu alınması halinde geçiş yapmanıza izin verilecektir. Geçiş anında hızınızı 20 km/saatin altına düşürünüz ve önünüzdeki araçla takip mesafenizi koruyunuz. Herhangi bir nedenle geçiş anında provizyon alınamaması (yetersiz bakiye, haberleşmenin aksaması vb. nedenlerle) durumunda çıkış şeridinde bekleyiniz, gişe personeli gişede ödeme yapma ya da ihlalli (ödemesiz) geçiş yaparak 15 gün içinde ödeme yapma tercihinize göre size yardımcı olacaktır.
  • Geçişlerimle ilgili bilgileri nereden öğrenebilirim?
    Geçişlerinizle ilgili sorularınızı internet sitemizde iletişim sekmesinde yer alan iletişim kaydı oluştur alanından kayıt oluşturarak 7/24 bildirebilirsiniz. Haftanın her günü (08:45 – 16:45)0 850 399 35 05 nolu telefondan Çağrı Merkezi Hattımızı arayarak bilgi alabilirsiniz.
  • Otoyolda acil durumda yardıma ihtiyacım olduğunda arayabileceğim bir telefon numarası var mı?
    Otoyol güzergahında seyahat ederken kaza, yaralanma, yangın ve benzeri ACİL durumlarla karşılaşılması halinde yardım talep etmek için 7/24 çalışan 161 nolu Otoyol Acil Yardım Hattımızı ücretsiz arayabilirsiniz. Ayrıca; 112 Acil Yardım, 155 Polis ve 156 Jandarma hatlarını da ücretsiz arayabilirsiniz. İhtiyacı olan başka birilerinin de bu hatları arayabileceğini unutmadan lütfen hatları gereksiz yere meşgul etmeyiniz.
  • OTOYOLLARDAN KAÇAK GEÇTİNİZ Mİ ? SORGULA
  • OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
  • OTOYOL İLE İLGİLİ ŞİKAYETLERİNİZİ BİDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
GİŞELERDE SORUNSUZ ÖDEME YAPABİLMEK İÇİN ÖNERİLER
  • Otoyolda NAKİT gişeleri sadece belli bir süre için kullanımda olacak, kısa bir süre sonra kaldırılacaktır. Bu konuda mağdur olmamak için araç sahiplerinin en kısa zamanda HGS etiketi temin etmeleri gerekmektedir.
  • HGS etiketlerinin montaj talimatına uygun olacak şekilde ön cama yapıştırılması önemlidir! Elde tutulan veya cama uygun şekilde yapıştırılmayan etiketler geçiş anında sorun yaratacaktır.
  • HGS etiketi olup da; geçişlerde sürekli sorun yaşayan araç sahiplerinin ya etiketlerinde sorun bulunmaktadır, ya da etiketlerine bağlı hesaplarındaki bakiyeleri yetersizdir. Bu sorunu önlemek için araç sahiplerinin öncelikli olarak bankaları ile görüşerek hesap tutarlarını veya talimatlarını kullanım ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yükseltmeleri, sorunun devam etmesi halinde ise HGS etiketlerini değiştirmeleri gerekmektedir.
  • İstanbul-İzmir Otoyolu geçişlerinde geçiş ücretleri mevcut KGM sisteminden farklı olarak HGS hesaplarından anlık bakiye sorgusu yapılarak tahsil edilmektedir! Yani; eğer geçiş anında hesabınızda geçiş bedelini karşılayacak tutarda para varsa ancak o zaman HGS ile geçiş yapabilirsiniz. KGM sisteminde daha önce yapmış olduğunuz geçişlerin tahsilatları devreye girdiği anda bakiye tutarlarınızın hızla azalabileceğini unutmayınız! Hesaplarınız için düzenli bakiye tamamlama talimatı vermiş olsanız bile; talimat tutarınız geçiş ücretinin altında ise HGS etiketi ile geçiş yapabilmeniz için bu talimat tutarlarını geçiş ücretlerini karşılayacak şekilde bankanıza başvurarak yükseltmeniz gerekmektedir.
  • Ön ödemeli etiket bakiyelerinin kullanım sıklığı ve tahsilat tutarlarına bağlı olacak şekilde hızla azalacağını unutmayınız! Kredi Kartına veya Kredili Mevduat Hesabına bağlı etiketlerin kullanım kolaylığı daha yüksektir.
  • Aracınızın sınıfına uygun etiket kullanınız ve gişe kulvarlarında geri yönde hareket etmeyiniz. Aksi takdirde aracınızın sınıfının farklı algılanmasına ve tarafınızdan yüksek ücret tahsil edilmesine neden olursunuz.
  • Gişe alanında girdiğiniz kulvardan geri geri çıkarak başka kulvara girmeye çalışmayınız! Bu gibi durumlarda iki kulvarda birden çoklu işlem yapılarak etiketinizden birkaç kere tahsilat yapılmasına ve işlem sürenizin uzamasına neden olabilirsiniz.
  • Motosiklet gruplarının işlemlerinin hızlı ve otomatik yapılabilmesi için HGS ve NAKİT gişelerinin tümünde giriş ve çıkışlarını kulvar başında bekleyerek kulvara tek tek ve önce girenin işleminin bitip kulvardan çıkmasından sonra diğerinin gireceği şekilde yapmaları gerekmektedir. Bu konuya önem gösterilmemesi durumunda çıkışta sorun yaşanması kaçınılmazdır!
  • OTOYOLLARDAN KAÇAK GEÇTİNİZ Mİ ? SORGULA
  • OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
  • OTOYOL İLE İLGİLİ ŞİKAYETLERİNİZİ BİDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ
ÜTS ÇALIŞMA PRENSİPLERİ VE İGB ÖDEMELERİNE DAİR ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
  • İstanbul – İzmir Otoyolunda çıkışlarda bariyer bulunmaktadır.
  • Giriş ve çıkış kulvarları yaklaşımlarında öndeki aracın her an durabileceği dikkate alınarak araçlar arasındaki mesafe en az 10mt olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Giriş ve çıkış kulvarlarına en yüksek yaklaşım hızı 20 km/saat olup kulvar içinde herhangi bir nedenden dolayı durulması gerekebileceği düşünülerek yavaşlamaya devam edilmelidir. Kurallara uyulmaması nedeniyle giriş ve çıkış sistemlerinde sürücülerin neden oldukları hasarlar kendilerinden tahsil edilecektir.
  • Araçta HGS etiketi olsa bile etiket problemi, bakiye yetersizliği vb nedenlerle bariyerin açılmayabileceği dikkate alınmalı ve bariyere durabilecek bir hızda yaklaşılmalıdır.
  • NAKİT gişelerinde nakit, kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapılabilir. HGS gişelerinde ise nakit, kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme alınmamaktadır.
  • HGS vasıtasıyla ödeme yapamayan HGS etiketine sahip sürücüler İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi alarak geçişlerini yapabilirler. HGS gişelerinde nakit, kredi kartı veya banka kartı ile ödeme alınmamaktadır. Bu durumlarda İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimini aldıktan sonra gişe önünde beklemeden devam ederek ihlalli (Ödemesiz) geçiş ücretlerinin gecikmeden 15 gün içerisinde OTOYOL A.Ş. internet sitesi veya mobil uygulama vasıtası ile ödemesi gerekmektedir.
  • Bakiyesinin yetersiz olduğunu önceden bilen HGS müşterilerinin NAKİT gişesini kullanmaları gerekmektedir.
  • İhlalli (ödemesiz) geçiş durumunda kalarak İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi alan araç sahipleri geçiş sonrasında geçiş ücretine ek olarak ceza ödememeleri için ihlal (ödemesiz geçiş) tarihini takip eden 15 gün içinde İhlalli (ödemesiz) Geçiş Bildirimi numarası veya araç plaka numaraları ile geçiş ücretlerini T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden veya KGM ihlal sorgulama web sitesinden ihlalli (ödemesiz) geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap”seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulamasını indirerek yapabilirler. Geçiş ücreti 15 (onbeş) gün içerisinde ödenmediği takdirde geçiş ücretine 1 (bir) kat ceza eklenir. Söz konusu toplam tutar 45 (kırkbeş) gün içerisinde de ödenmez ise ceza tutarı 4 (dört) kat olur ve hukuki süreç başlatılır. Bu kapsamda, geçiş ücreti ve 4 (dört) kat ceza tutarının, takip ve yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faiz ile birlikte takip ve tahsil edileceği unutulmamalıdır. Yasal düzenleme uyarınca ihlalli (ödemesiz) geçiş ücretinin ödenmesine ilişkin tüm sorumluluk araç sahiplerine aittir.
  • Son güne kalan ödemelerinizi mutlaka igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması vasıtasıyla yapınız.
  • Geçiş yapılan araca kayıtlı eski veya geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde açılmış yeni HGS etiket hesabının bulunması halinde, cezasız dönem içerisinde geçiş ücreti bu hesapların herhangi birinden otomatik olarak tahsil edilmeye çalışılacaktır. Ancak, otomatik tahsilatın yapılamaması araç sahibinin ödemeye ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi, böyle bir durumda Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’ye herhangi bir sorumluluk da atfedilemez.
  • Sorun yaşamamak için PTT’den alınmış HGS etiketiniz dahil olmak üzere tüm HGS hesaplarınızın etiket hesabına bağlı mevduat hesabı, kredili mevduat hesabı ya da limiti yeterli bir kredi kartı üzerinden verilmiş bir otomatik ödeme talimatının bulunması gerektiğini unutmayınız. Gerekiyorsa mevcut talimatınızı yenileyiniz. HGS hesabına yapılan ödemenin o güne ait otomatik tahsilat sorgusu sonrasına denk gelebileceği ve bu nedenle tahsilatın yapılamayabileceği için etiket hesabına yapılacak ödemelerin son güne bırakılmaması çok önemlidir.
  • Hesaplarınızdan tahsilat yapılamaması ya da geçiş tarihini izleyen 15 Gün içinde ödemenin alınamaması durumunda sorumluluğun başkasına atfedilemeyecek şekilde araç sahibine ait olduğunu, aracınıza kayıtlı sadece bir etiket bulunması gerektiğini, aynı cinsten birden fazla etiket olması halinde bunlardan hangisinden işlem yapılacağının bilinememesi ve bakiyesi yetersiz etiket üzerinden işlem yapılması halinde tahsilatın gerçekleşmeyeceğini önemle hatırlatırız.
  • İstanbul – İzmir yönünde seyahatlerde Osmangazi Köprü gişesinde sadece köprü ücreti tahsil edilmektedir.
  • İzmir – İstanbul yönünde seyahatlerde Osmangazi Köprü gişesinde hem köprü ücreti, hem de giriş noktasına göre otoyol kısmına ait ücret birlikte tahsil edilmektedir.
  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından hazırlanan detaylı bilgilendirme metnine isletme.otoyolas.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
  • OTOYOLLARDAN KAÇAK GEÇTİNİZ Mİ ? SORGULA
  • OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
  • OTOYOL İLE İLGİLİ ŞİKAYETLERİNİZİ BİDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ