Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

İnsan Kaynakları Müdürlerinin Acınacak Halleri


İnsan kaynakları kavramı sektörümüze girdi gireli bir zamanların personelcisi, daha sonralarının insan kaynakları sorumlusu ve en sonunda insan kalite ve kaynakları sorumlusu olarak ünlenen görevlerde bulunanların hikâyeleri de çoğalmaya başladı.
Firmaya çalışmak için giren personelden ilk bir aylık maaşı cebine indirenden, çalışanların mesailerinden kırpanların, personel için harcaması gereken masrafları kısarak ancak şişkin faturaları muhasebeleştirip farkı şahsı münhasır hale getirenlerin hikâyeleri artık demode oldu.
Bu yazımızda anlatacağımız kişi iç çamaşırı üretimi yapan bir fabrikada görev yapan çıtı pıtı güzel ve hoş bir bayan…
İlk bakışta insanı rahatlatan bir davranışla karşı karşıya kalırsınız. Hani derler ya, melek yüzlü tabiri o cinsten…
Ama melek yüzlü şeytan bu deyimin tamamı olup sözünü edeceğimiz kişiye de cuk diye oturuyor.
Müdiremiz kendi menfaati doğrultusunda çalışacak, çalışırken sözünden çıkmayacak leb dedi mi leblebiyi anlayacak kişilerle çalışmaktan çok memnun.. Kaldı ki depodan ihtiyacı olan ürünü hem de emrivaki yaparak istediği adette ve istediği modelde isterken depocusu ile görüşmesini aba altından sopa göstererek getirtebiliyor. Örnek mi?
Depocu kaytarıyor ve işe bir gün gelmemiş. Adamın kesintisi yapılması gerekiyor. Cümle şöyle oluyor “ … Dün yine gelmedin. Kesintini yapmayacağım. Bir daha olmasın. … Haydi, bana şunları getir, olur mu, canımmmmm… “
Evden getirdiği dikilmesi gerekenleri de dikim şefine verdirerek istediği şekilde yaptırma hak ve salahiyetine sahip oluyor.
Kendisine para mı lazım. Muhasebeden almanın yolu çok garip. Kendi adını kullanmıyor. Çünkü muhasebe müdürü ile arası limoni.. Muhasebe müdür dürüst adam. İnançlı. Onun kanına giremediğinden 300 kişilik firmada isim mi yok. Falan çalışanın adına avans istemek kolay. Tabii falanın haberi yok. Çünkü maaşları personelci verdiğinden önceden aldığı avansı o falanın yerine aldığı da görülmüyor.
Bu arada işçilerden herhangi biri avans istediğinde “kesinlikle avans verilemez” cümlesini de kullanan kendileri oluyor.
Kendisine yaptırdığı sırça köşkte işverenden daha fazla rahatlık ve bolluk içinde ve astronomik rakamla çalışan bu müdiremiz tüm çalışanların ssk primlerini asgari ücretten gösterirken kendi primini almış olduğu maaştan tahakkuk ettirmektedir. Bu da kendisine yaptığı süper bir ayrıcalık tabi…
Bankaların kredi kartı vermek için nasıl çırpındıklarını bilirsiniz. Öyle ki müşteri getirene ekstra puan ya da hediye verildiğini duymuşsunuzdur. Bu müdiremiz çalışanlarının haberi yokken tamamının tüm özel bilgilerini keyfinin istediği bankalara aktararak çalışanların gıyaplarında kredi kartlarını çıkartmakta ve bunu da “ senin için bir jest yaptım “ cümlesiyle personeli teke tek çağırarak bu kartların verilmesini sağlamaktadır. Gariban çalışansa emir demiri keser zihniyetiyle bu kartları almak zorunda kalmaktadır. İtiraz eden yok mu? Var tabii.. Onlar mı yeni girense işten “ başarılı bulunamadınız “ gerekçesiyle deneme süreleri bahanesiyle gönderilmektedir.
İşten çıkartmalar dedim de aklıma geldi. Bu yazdıklarım ayniyle vaki. Kesinlikle atmasyon değil
Evet, ne diyordum. İşten çıkartılmaları nasıl beceriyor. Hem de ihbar ve kıdem tazminatı vermeden. Siz de öğrenin siz de böyle yapın. Yapın da işçinin ahını da alın. Bugünün yarını da var, unutmayın.
A şahsı paketleme bölümü şefi. 7 yıllık. Erkek. Efendi, dürüst biri. Alternatifi bulunmuş. Çıkartılması gerek. İhbarsız ve kıdemsiz. Olur, mu demeyin, olur. Kendisi önce kibarca ve nazikçe saf dışı ediliyor. Yeni şefin altına veriliyor. Olmuyor tabi… Şef kendisinin çıkartılacağını biliyor. Ama haklarını almadan çıkmak istemiyor. Bizim personelcimiz bu kez yılların şefini alıyor depoya taşıyıcı olarak veriyor. Yasal olarak böyle bir durum söz konusu dahi edilemez. Şefe haklı bir neden çıkıyor ama mahkemeye gidecek, avukat tutacak parası olmadığından bu görevi sineye çekiyor. Bu kez alaylara maruz kalıyor. Manen eziliyor şefimiz. Beklenen de bu… Ve tazminatsız gitmek zorunda kalıyor.
Sözünü edeceğimiz diğer bir kişi de 9 yıllık makineci bayan. 35 yaşlarında. Çıkartılması gerekiyor. Bir sabah dikim şefi bayan makineciyi makineye oturtmuyor. Yeni görevi kendisine söyleniyor. Fabrikanın tuvaletleri ve koridorlarının tüm temizliği ona ait. Her taraf bir gün içinde tertemiz olacak. Ve her gün… Kadıncağız buna katlanıyor. Gözleri yaşlı, dudaklarında bin bir beddua yeni görevini yapmaya çalışıyor
Dikimhane bant şefi, bayan. 32 yaşında bekâr. 11 yıllık eleman. Kısmeti çıkmış. Evlenecek. Bir ay önceden haber veriyor. Köyüne gidip nişanlanıp gelecek. Damat adayı denizci... Fazla vakti yok. Kızcağız izin alması gereken güne bir hafta daha kala tekrar hatırlatıyor. Dikim şefi izin vermiyor. Gidemezsin. Kızcağız gitmezse evde kalacak. Ve yazılı olarak tekrar izin istiyor. Vermiyorlar. Ve şu şartla karşılaşıyor. Gidersen işten çıkmış sayılırsın. Ve gelin adayı kızımız köyüne evlenmek üzere gidiyor. hakkında tutanak tutularak işten çıkışı TAZMİNATSIZ sağlanıyor. 11 yıllık emekte geride kalıyor.
Bayan makineci. Rahatsız. 4 yıldır firmada çalışıyor. Bir gün makineden kaldırılıyor ve genel temizlik elemanı yapılıyor. Bir gün firmanın bir köşesinde öğle tatilinde uyuya kalıyor. İnsan kaynakları müdiremizin aynı zamanda akrabalık bağları olan yardımcısı bunu suçüstü yakalıyor. Ve tazminatsız işten atıyorlar.
Bu ve benzeri örnekler çok... Her çıkartılan elemanın ardından işverene rapor geçiliyor. Tazminatsız bir eleman daha çıkarttık.
Aferin…
İnsan kaynakları kalite müdiremizin bir diğer huyu da tüm çalışanları potansiyel bir hırsız gözüyle görmesidir. Ve paydos çıkışlarında tüm personel önce şefleri sonra güvenlik elemanları tarafından aranmaktadır. Kendisi mi.. Kimin haddine düşmüş. Onu teklif dahi edemezsin. Dışarıdan tutulan güvenlik elemanlarından biri çantanızı arayacağım dedi de ertesi gün onu gören olmadı.
Bir çalışan çocuğunu gece yarısı hastaneye götürüyor. Doktorlar ameliyat olacak diyor. Bu çalışan önce servis şöförünü arayarak kendisinin alınmayacağını bildiriyor. Sonra bu müdire hanımın yardımcısına durumunu, gelemeyeceğini söylüyor. Daha sonra personel müdürüne durumunu bir miktar avans talebini bizzat iletiyor. Ve ay sonunda SSK primi 1 güne karşılık ceza olarak 2 gün kesiliyor.
Şimdi bu İnsan kalite ve kaynaklar müdiremiz NE DURUMDA BİLEMİYORUM. Ancak firma kapandı. Yüzlerce işçi işinden oldu.

ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESTE

EROL KARA - 2015