Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Düşüncemi Açıklamaktan Korkuyorum


Okurumuzun kısa öz bir yazısı ulaştı. "Aklımda süper olduğuna inandığım bir proje var. Sponsor arıyorum. Arıyorum, ancak projemi alır, inceleyeceğim der sonra işe yaramaz diye umursamazsa... Ve bir gün o projem bir şekilde bir yerde olmuş gibi görürsem. Kısaca. Projem çalınırsa.."Bir fikir, fikirde kalan bir proje asla somut olmadığı sürece işe yaramaz. Bu projeyi somut hale getirir, elle tutulur bir şekle sokarsanız bunun sonuncunda tescile giden bir yol, sözleşme yapmaya bir imkan bulabilirsiniz. Ancak, fikir var diyerek ortada dolaşmak, fikrin ortaya çıkması için sermaye, malzeme, işyeri vs olsun diye kapı kapı dolaşmak o fikrin çalınması için bir sürü imkan yolu bulacaktır. Bu en yakın bir dostunuzdan, aileden birinden, uzaktan birinden bir şekilde çalınmasına aracı olacak kişiler oluşturabilir.
Şu kesin ki, somut hale gelmeyen fikirlerin patent alınması ya da tescil edilmesi ülkemiz mevcut kanunlarıyla mümkün olmamaktadır. Olsa da, garantisi yoktur. Belki de siz tescil ettirdiğiniz ülkenin bir yerinde o fikrin çok yakını somut hale gelmiş ve kullanılıyor olabilir. Bundan haberiniz olmayabilir. Ne malum ki, sizin fikir dediğiniz, tescil ettireceğim dediğiniz konuyu somut hale getirmediğiniz için, birileri çoktan atını alıp Üsküdarı geçmişse ve siz ondan almışsanız. Çünkü, siz de somut yok.
Bir istisna, ortada bir ürün var. Bu ürünü siz biraz daha geliştirerek farklı, daha cazip bir hale getirirseniz o zaman onun tescil ve patentini almak mümkün olabilir.
"Gizlilik sözleşmesi" olarak ortaya konan bir sözleşme ne kadar işinize yarar bilemeyiz ancak böyle bir sözleşme yapar, şartlarınızı ortaya koyar, karşı taraf size inanır, siz ona inanır ve kabul eder, anlaşırsınız, fikri somut hale getirmenize yardımcı olursa bu sözleşme sayesinde bir yere kadar hak iddia edebilirsiniz. Edebilirsiniz, diyoruz da bunun fazla da güvenceli olacağı garantisi yok.
Gizlilik Sözleşmesi nasıl olur, diyorsanız. Bunun içeriği taraflar arasında yürütülen fikrin, gizlilik içerdiği, fikir sahibinin izni olmadan üçüncü bir kişiye açıklanmamasını sözünü vermektir. Bunun sınırları ve şartları vardır. Sözleşmenin ne şekilde son bulabileceği, süresi vs bu madde şartlarına eklenir. Yaptırımlar, cezai şartlar, tazminatlar, yoldan dönmeler vs..vs..
Bunu yaptınız iş bitti mi, güvende misiniz.?
Bir ihtimal..
Hayat acı tecrübelerle doludur.
Unutmayın..
Tecrübe, yenilen kazıkların bileşkesidir.

Erol Kara -