- Kişi sayısına göre ufak boyda palamut
- 2 adet büyük boy kırmızı soğan ( isteğe göre normal soğan olabilir )
- 1 miktar zeytinyağı
- 1 avuç çam fıstığı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yarım çay kaşığı tarçın
- 1 yarım çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kuru nane
- 1 avuç kuş üzümü
- 1 avuç ceviz içi
- 1 tutam doğranmış maydanoz
- 1 tutam doğranmış dereotu
- 1 ölçü galeta unu
- 1 ölçü un
- 2 adet yumurta
- 1 ölçü zeytinyağı
- Kırmızı pancar ( isteğe göre, sos için )
İç dış temizlenmiş palamutları yağlı kağıdın üzerine alın ve derisine zarar vermeden palamudun kafası ve kuyruğu kalacak şekilde kılçığı çıkartın. Aynı işlemi diğer balıklara da uygulayın. Kılçığı çıkarttığınız balığın içindeki etleri de içi için yapılan pilavda kullanmak üzerine çıkartın.
Soğanın kabuklarını soyup irice kıyın..
Soğanın kabuklarını soyup irice kıyın..
Tavaya az bir miktar zeytinyağı koyun, dolmalık fıstığı ekleyip kavurun. Soğanları ekleyin, hafif ölene kadar karıştırarak pişirin. Balık içini de ekleyip karıştırın. Karabiber, tarçın, yenibahar ve kuru nane ekleyin. Kuş üzümünü de ekledikten sonra karıştırıp ocağın altını kapatın. Ceviz içini doğrayın ve tavaya ekleyin. Maydanoz ve dereotunu da kıydıktan sonra tavaya ilave edin. Karıştırın.
Hazırladığınız bu iç harçla balıkların içini doldurun. Bir kaba yumurtaları kırıp çırpın. Bulayın.
Ayrı bir kaseye galeta unu, diğer bir kaseye de un koyun. Balıkların içlerinin dağılmaması için karın kısımlarından bir kürdanla tutturun. Balıkları sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Tavada sıvıyağı kızdırın ve balıkları sıra sıra bu yağda kızartın.
Sıcak servis edin. Afiyet olsun..
Püf noktaları :
- Kılçık çıkartmak: Balığın başından ve kuyruğundan birbirine doğru iterek kılçığını yumuşatın. Kuyruk kısmından sağa sola doğru hareketler yaparak kılçığı kırın. Aynı işlemi boyun kısmına da gerçekleştirin. Kırılan kılçığı baş kısmının olduğu yerden çekerek çıkartın
- İçinin çiğ kalmaması için önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8-10 dakika pişirin ve 2 parmak eninde dilimleyin.
- Sos yapmak isterseniz, Kırmızı pancarı tuzlu suda haşlayın ve süzün. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağı ile blenderden geçirin ve püre haline getirin. Dilimlenmiş palamut dolmaları pancar sos ile birlikte servis yapın.
Derleme @bizdenoku
Sosyal Bağlantılar