Tahliye taahhütnamesi kiracıyı, kiraladığı gayrimenkulden tahliye etmenin en masrafsız, en kolay, en çabuk, hızlı ve etkili yolu olarak karşımıza çıkıyor.
Kiralayan ile kiracı arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için tahliye taahhütnamesi yapılıyor. Bazı mal sahipleri bu taahhütnameyi sözleşmeyle birlikte imzalatarak herhangi bir aksilik yaşanması durumunda kullanmak üzere saklıyor. Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve hallerde evi, boşaltacağının garantisini vermiş oluyor. Bu belge noterden onaylatılarak taraflara teslim ediliyor.
Peki Tahliye taahhütnamesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tahliye taahhütnamesi dikkat edilmesi gerekenler!
Tahliye taahhütnamesi kiracının kendi el yazısıyla yazılıp verilebileceği gibi, noter aracılığıyla da hazırlanabilir. Tahliye taahhütnamesini imzalamadan önce bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor.
- Tahliye taahhüdünde, evin tahliye edileceği tarihin belirtilmesi zorunluluğu bulunuyor.
- Tahliye taahhütnamesinde iki tarih bulunur: Düzenleme tarihi ve tahliye tarihi. Taahhüdün düzenleme tarihi, kira sözleşmesinden sonraki bir tarih olmalıdır. Kira sözleşmesinden önce ya da sözleşmeyle aynı tarihteki taahhüt geçersizdir.
- Kira kontratı üzerinden uygun bir süre geçtikten sonra taahhütname imzalanabiliyor.
- Boş tarihli tahliye taahhütnamesi imzalanmaması gerekiyor. Zira imzalandığı takdirde o taahhütnameye sonradan eklenecek olan tarih geçerli sayılıyor.
- Tahliye taahhütnamesinde belirlenen tarihte gayrimenkul tahliye edilmezse 1 ay içince icra takibi başlatmak gerekiyor. Eğer bu süre geçerse tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor.
- Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için yazılı bir şekilde hazırlanmış olması gerekiyor.
- Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için önemli olan bir diğer nokta ise taahhütnamenin ilk kira yılı içinde imzalanmamış olması gerekiyor. İlk kira yılı içinde imzalanan taahhütnameler özgür irade dışında imzalandığı, imzalayan kişinin baskı altında olduğu anlamına gelir ki bu da taahhütnamenin geçersiz olmasına bir sebep oluyor.
Tahliye Taahhütnamesinde olması gerekenler
- Kiraya veren mal sahibine ve kiracılara ait bilgiler yer almalıdır
- Tahliye konusu yerin bilgileri yer almalıdır
- Kira sözleşmesinin akdedildiği tarih mutlaka yazılmalıdır
- Taahhüt yazılı olarak yapılmalı ve kiracıların imzasını taşımalıdır.
- Kiracı olarak her iki eşin de (ortakların) onayını almak gerekiyor. Bazen tek eşin (ortağın) imzası kabul edilemeyebiliyor.
- Tahliye taahhüdü, herhangi bir şarta bağlı olmamalıdır.
- Taahhüdün yapıldığı tarih yazılmalıdır.
- Tahliye taahhüdünde tahliye tarihinin belirtilmiş olması gerekmektedir.
Bu noktalara dikkat edildiği takdirde tahliye taahhütnamesi amacına uygun olarak kullanılmış oluyor. Aksi bir durumda ise kiracı ile kiralayan arasında bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor.
Sosyal Bağlantılar