....Ve alışveriş dünyası bunu da gördü. Alışverişlerde dolandırıcılık yeni bir kulvar daha kazandı. Alıcı tarafından satıcının dolandırılması. Bu durum aslında hiç kimseye yabancı değil ancak böylesine dolandırıcılıkları genelde emlak ve otomobil sektöründe görüyorduk. Şimdi temel ihtiyaçlara kadar indi.
Geçtiğimiz günlerde linkedin adlı sosyal medya sayfalarında bir vatandaş sıfır olarak önemli bir marka ayakkabıyı ikinci el malların satıldığı bir site üzerinden sattığını ancak alıcının "anlatılanlara uymadı, fotoğraftakilerle ilgisi yok "diyerek farklı ve eski bir ayakkabıyı kendisine iade edip parasını da geri aldığını okuduk. Satıcı ne yaptığıysa kendisini inandıramamış hem iddiasına göre yepyeni ayakkabısı elden gitmiş hem de yalancı ve sahtekar durumuna düşmüş.İnsanlar artan fiyatlar yüzünden bazı tüketim ürünlerinde ikinci ele yöneldi. İkinci el dediğime bakmayınız sıfır olarak tabir edilen eşyaların varlığı da söz konusu. İkinci ele olan talep bir çok web sitesinin bu yönde sayfa açmasına neden oldu. Sahibinden.com, Trendyol, Hepsiburada, Dolap, Gardrops, Letgo gibi tanınmış şirketler bu konuda aracı oldular Ve yoğun bir ilgi yoğun bir alışveriş trafiği de söz konusu.
Ne var ki telefon satın aldığı halde içinden hıyar çıkan paketleri , elbise isteyip de kumaş kırpıntısı çıktığını, mutfak eşyası isteyip de tuğla parçası çıktığını biliyorduk da, ikinci el satan bir kişinin de bunu yapıp ya da alıcının bu minvalde düşünüp küçük çapta bir alışveriş için hileye düşeceğini pek aklımıza gelmezdi.
Bu yeni sistemde tüketici görünümlü dolandırıcı, elindeki ürünü paraya çevirmek isteyen gerçek tüketiciyi dolandırıyor. Bu dolandırıcılık çeşidinde, kullanmadığı ürünü satmak isteyen kişi, e-Ticaret sitelerine üye olup ikinci el ürünü yüklüyor. Dolandırıcı şahıs, mümkün olan en pahalı ürünü satın almak istiyor, parasını ödüyor ve ürün satıcı tarafından kargoya veriliyor. Buraya kadar her şey normal. Sipariş ettiği ürünü alan kötü niyetli kişi, yani dolandırıcı ‘Ben bunu beğenmedim’ diyerek iade talebinde bulunuyor. Aracı durumdaki e-Ticaret sitesi talebi alıyor, kötü niyetli kişi iade sırasında aldığı ürünü değil, bir paçavrayı pakete koyup kargoya veriyor. Kendi ürününün geri geldiğini zanneden satıcı kişi de paketi açtığında şok... Gönderdiği ürün ortada yok... Tabii bu sırada ürünü teslim almış göründüğü için alıcı gibi davranan dolandırıcının parası iade ediliyor. Böylece dolandırıcı kişi hem parasını alıp hem ürüne sahip olurken, satıcı ise bu alışverişte sadece ‘kaybeden’ taraf oluyor. de bu tür dolandırıcılıklara karşı iki tarafın da hakkını koruyacak sistem de yok. Müşteri haklı..
Bu arada, satıcının da ne kadar dürüst olduğu da tartışılır. gerçekten ilan ettiği ürünü göndermemiş ise.. Aslında durum çok da iç acıcı değil. Herkes potansiyel dolandırıcı konumunda.. Bir başka deyişle alan da satan da dolandırıcı olabilir.
Firmalar bu konuda kesin bir çözüm bulana kadar biz bazı tedbirleri sıralamak istiyoruz. En azından tedbir tedbirdir. Zararından neresinden dönülse kardır.
İşte otomobil emlak gibi alışverişlerin dışında küçük çapta ikinci el satacak ve alacak olanların yapabilecekleri.
- Alışverişlerinizi birebir buluşarak yapınız. Bunun için halka açık yerde yüz yüze gelmelisiniz. özel mekanlarda, mesken, işyeri gibi yerlerde değil.
- Gerekirse yanınıza birini alın. Bilhassa bayanlarla aynı mekanda yalnız kalmayın.
- 15 yaş ve altı kişilerden mal almayınız
- Mümkünse ürünlerin faturalarını isteyiniz ve faturaya size satan kişinin imzasını alınız. Muhafaza ediniz.
- Nakit ödeme yerine havale veya farklı ödeme yolları konusunda ısrar edenlere dikkat edin.
- Ne olursa olsun tanışmadığınız birine havale, eft yapmayın.
- Satın alacağınız ürünü görmeden asla satın almayın.
- Olağandışı öneri veya istekte bulunanlara dikkat edin.
- Gerçek dışı fiyatlı, fotoğrafları katalogtan alınmış gibi duran veya kullanıcı tarafından çekilmediği belli olan ürünlere ve spam gibi gözüken açıklamalara sahip ürünlere dikkat edin.
- Bir ürün gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir.
- Bir alışverişi tamamlamanın en iyi yolu ürün teslimini ve ödemeyi aynı zamanda gerçekleştirmektir.
- Almak veya satmak için asla şahsi finansal bilgilerinizi vermeyin.
- Kullanıcının dürüstlüğü hakkında şüpheniz olursa hemen başka bir alıcı ya da satıcı bulun
- Ürünün durumu ile ilgili bilgi, fiyat ve ödeme yönteminin görüşme öncesinde kesin kararlaştırılmış olduğuna emin olun. Eğer kullanıcı, ürün hakkındaki basit soruları yanıtlamakta zorlanıyorsa, başka bir satıcı bulun.
- Her zaman satıcının ve alıcının profil sayfasını kontrol edin.
- Ödemeyi gerçekleştirmeden önce ürünü inceleyin ve satıcının tanımı ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
@bizdenoku
Sosyal Bağlantılar