İngiltere'de yapılan bir araştırma sigaranın anne karnındaki bebeklere bile ne kadar zarar verdiğini ortaya koydu.
4 boyutlu çekilen fotoğraflarda anne sigara içtiği zaman bebek ağzına ve yüzüne dokunuyor. Bu oran, annesi sigara içmeyen bebeklerden kat be kat daha fazla. Bu taramalar açıkça kadının sigara içmesinin bebeğe ne kadar zarar verdiğini ortaya koymaktadır.
Fetüsler normalde kendi ağızlarına ve yüzlerine doğum öncesi daha az dokunuyor. Sigara ayrıca bebeklerin sinir sisteminin gelişmesini de yavaşlatıyor. Araştırmacılar, bu fotoğraflardan sonra hamile annelerin sigara içmeyi bırakacaklarını umuyor.
Durham Üniversitesinde yapılan araştırmada yer alan Dr. Nadja Reissland, araştırma için 20'ye yakın anne adayının gözlemlediklerini söyledi.
Bu kişilerden dördünün günde 14 sigara içtiğini kaydeden Reissland, "Görüntülerdeki bebekler 24, 28, 32 ve 36 haftalık. Tiryaki anneler erken doğum riskiyle karşı karşıya. Bebekleri solunum rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir, kandaki bir pıhtı yüzünden hayatını kaybedebilir" dedi.
Yapılan araştırmalara göre İngiltere'deki hamile kadınların yüzde 12'si sigara içmeye devam ediyor, bu oran Orta Doğu'da ise yüzde 20 civarında. Araştırma sonuçları Acta Paediatrica dergisinde yayınlandı.
Sigaranın bebek üzerindeki olumsuz etkileri
- Erken doğum eylemine neden olur. Zamanında gebelik haftası 38 - 40 hafta olarak kabul edilir. 38 haftadan çok daha önce doğumun gerçekleşmesine neden olur.
- Erken membran rüptürü: Doğum eylemi esnasında açılması gereken su kesesinin olması gereken zamandan çok önce açılması, bebeğin gelişimini tamamlamadan doğum yoluna girmesine neden olur.
- İntrauterin gelişme geriliği: Sigara bebeğe giden kandaki oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olarak, anne karnında bebeğin gelişiminin geri kalmasına neden olmasıdır.
- İntrauerin exitus: Bebeğin anne rahminde ani ölmesidir.
- Preaklampsi: Tansiyon yükselmesi, idrarda protein çıkması, vücutta aşırı ödem, görme bulanıklığı ile giden gebelik zehirlenmesi tablosudur. Anne ve bebek hayatı için risk söz konusudur.
- Hipertansiyon: Nikotinin damar büzücü, daraltıcı etkisi ile gebedeki tansiyon yükselmesidir. Bu durumda bebeğin beslenmesi üzerine olumsuz etki yapacaktır.
- Dekolman Plasenta: Plasentanın erken ayrılmasıdır. Normal şartlarda doğum eylemi esnasında bebeğin doğumunu takiben plasenta ayrılır. Dekolman plasentada ise bebek anne rahminde iken plasentanın zamansız ayrılması ve tehlikeli boyutlarda kanamanın olmasıdır.
- Respiratuar Distres sendromu: Doğum sonrası bebeğin solunum sıkıntısı olmasıdır. Prematür dediğimiz erken doğan bebeklerde akciğerlerin gelişmemesi sonucu ölümcül olabilen solunum sıkıntısı sigara içilen gebeliklerde daha sık gözlenmektedir.
- Süt miktarının azalması: Lohusalık döneminde süt miktarının azalmasına neden olmaktadır.
- Yine lohusalık döneminde sütün C vitamini seviyesinde ve besleyici etkisinin azalmasında rol oynamaktadır.
@bizdenoku
Sosyal Bağlantılar