Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Çelenk Satan Dernekler Vergi Kaçırıyor


"Bazı dernekler cenazelerde metal çelenklere isimler yazarak hizmet vermektedir. Karşılığında bağış makbuzu kesmekteler. Bu ticari bir faaliyet değil midir ? Fatura vermeleri gerekmez mi ?

Okurumuzun sorduğu soru üzerine mali müşavirlerden edindiğimiz bilgilere göre; 
Cenazeye canlı çiçeklerden oluşmuş çelenk göndermek yerine dernek ya da vakıfların önceden hazırladığı derneklere bağış yaparak çelenk hizmeti alınmasını sağlamak için bilhassa büyük ve merkezi camiler avlusunda çeşitli derneklere ait bağış toplama masaları mevcuttur. Dernek tarafından görevlendirilen kişi bağışlanan tutarı alır ve dernek bağış alındı makbuzu düzenler. Sonrasında da metal, sembolik çelenk üzerine bağışta bulunanın adı yazılır. Ve cenazenin olduğu yere götürür. Böylece cenaze sahipleri de çelenk gönderenleri de öğrenmiş olur. Bir yandan da derneğe bağış yapıldığı içinde sevinir. 
Bu çelenkler cenaze töreni sonrası yine derneğe kalır. Mezarlıklara gittiği pek görülmez. 
Maliyecilere göre, bağış toplayan derneğe, metal çelenk, ismin yazılması, masa, sandalye, bunların taşınması için mevcut araç veya nakliye masrafları, görevli personel dikkate alınarak bu bir "ticari faaliyettir. Dernek "çelenk hizmeti" veriyor bu nedenle bağış makbuzu değil fatura düzenlemelidir, denilmektedir. Ve aldığı tutar üzerinden de KDV hesaplamalıdır. 

@bizdenoku