Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Yakını Görmüyor ve Başınız Ağrıyor mu ?


Cisimlerden yansıyan ışınlar tam olarak görme merkezinde değil daha arkada odaklanıyorsa gözde hipermetropi vardır ve kişi yakını uzağa göre daha bulanık görür. Gözlük - Kontaktlens kullanımıyla görüntü netleştirilebileceği gibi Excimer Laser&Lasik yöntemiyle hipermetropi tamamen tedavi edilebilir.

Hipermetrop Nedir?
Hipermetrop ya da yakını görememe, görme kusuru olan kişilerde mercekte kırılan ışınlar gözün arka tabakasına düşer. Ancak ışınların ağ tabakasının üzerine düşmesi için mercek eğriliğinin artması gerekmektedir. Mercek eğriliğinin bir noktadan sonra eğimini arttıramaması yakını görmede sorun meydana getirir. Yakındaki nesneleri odaklamakta zorlanan mercek, eğriliğini arttırmaya çalışır. Ancak mercek, belli bir sınıra kadar eğriliğini arttırabilir. Bu nedenle göz kaslarının yorulmasıyla baş ve göz ağrısı gözlemlenir. Hipermetropu miyoptan ayıran faktör yakını görememenin yanı sıra uzak görüşününde yeterli olmamasıdır. Genç yaştaki bireyler daha iyi uyum sağlayabilmeleri ve göz kaslarının daha genç olmasından dolayı çoğu kez görme kusurunun farkında olmazlar. Ancak yaşın ilerlemesi durumunda kişi yakını görememenin yanı sıra uzağı görmede de sorunlar yaşar. Kısacası hipermetrop kişiler yakının yanı sıra uzaktada yeterli görüş kalitesini elde edemeyen kişilerdir. Hipermetrop kişiler yakın mesafede kaliteli görüş elde edemezler. Ancak derecenin yüksek olması durumunda kişi uzağı görmektede zorlanır. Hipermetrop sorununda kusur genellikle iki gözde meydana gelir. Ancak bazı durumlarda hipermetropun yalnızca bir gözde oluştuğuda görülebilir. Özellikle hipermetrop olan kişilerin gazeteyi uzakta tutarak okuduklarını gözlemleyebilirsiniz.

Hipermetropun Belirtileri
Yakındaki nesnelere odaklanmakta zorluk çekersiniz. Okurken veya bilgisayarda çalışırken sürekli gözlerinizi kıstığınızı veya gözlerinizin çok yorulduğunu farkedersiniz. Odaklanmaya çalıştığınız için yorulan gözleriniz başağrısına da neden olur. Hipermetrop kişilerde göz etrafında ağrı, göz yorulması, bulanık görme, kolay dikkat dağılması gibi şikayetler görülür.  Bu şikayetler özellikle uzun süre yakın mesafe çalışmalarda daha sık olur.

Hipermetrop Neden Olur?
Mercekte kırılan ışınların gözün arka kısmında odaklanması bulanık görüntüye neden olur. hipermetropa neden olan bir diğer faktör ise gözün ön ve arka uzunluklarının normalinden kısa olmasıdır. Bu durumda mercek görüntüyü algılamakta zorlanarak bulanık görmeye neden olur. Hipermetrop kişilerde görme kalitesi yaşla doğru orantılıdır. Genç hipermetroplar hem uzağı hemde yakını daha iyi görebilirler. Yaşa bağlı olarak uyum sürecinin kuvvetli olması görüntü kalitesini doğrudan etkilemektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte yakında meydana gelen görme kusuru uzaktada etkisini göstermeye başlar. Zamanla yorgunluk ve ağrıya neden olan hipermetrop uygun derecelerdeki gözlük veya lens desteğine ihtiyaç duyar. Hipermetrop herkeste doğuştan varolan bir görme kusurudur. Ancak genç yaşlarda göz kaslarının daha kuvvetli olmasıyla birlikte merceğin daha esnek olması uyum sürecini kolaylaştırarak sorunun farkına varılmasını engeller. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte yakını görme kusurunu kaçınılmaz olacaktır. Her dönem gitgide ilerleyen hipermetrop derecesi zamanla gözlük desteğine ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca bir görme kusuru olan hipermetropinin oluşmasında genetik faktörlerde etkili bir rol oynayabilir


Hipermetropun Düzeltilmesi
Hipermetroplar yakındaki nesneleri bulanık görürler, bu da okuma, yazma ve dijital ekranlarda çalışma gibi işleri oldukça zorlaştırır.
Hipermetropi reçeteye özel üretilen numaralı gözlük camları veya kontakt lenslerle düzeltilebilir. Bu sayede göze gelen ışınların doğru biçimde retina üzerinde odaklanması sağlanır, çünkü bu camların kenarları ince, ortası kalındır.

Hipermetropun Nedenleri
Hipermetropi bir kırma kusurudur.
Normal göze gelen ışınlar, eşit biçimde kırılarak retinanın üzerindeki küçük alanda net bir görüntü oluşturur. Hipermetropsanız, 3 nedenden biri yüzünden ışınlar retinanın arkasında odaklanır. Ya göz küreniz çok küçüktür, ya korneanız yeterince kavisli değildir, ya da göz merceğiniz yeterince kalın değildir. Bu da sizin uzaktaki nesneleri daha iyi görmenize neden olur.

Hipermetrop Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Miyop ve astigmat gibi göz kusurlarından biri olan hipermetrop, mercekte kırılan ışınların görme merkezinin arkasına düşmesidir. Kırılan ışınlar gözün arka kısmında odaklanır ve bulanık görmeye neden olur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan hipermetrop, aynı zamanda doğuştan da gelebilir. Halk arasında “yakını görememe” olarak nitelendirilien hipermetrop, miyopinin tam aksine gözün arka ve ön boyunun gerekiğinden kısa olmasıdır. Bu durumda gözün arkasına düşen görüntü algılanamayarak bulanık görmeye neden olur. Özellikle çocuklarda görülen hipermetropta mutlaka gözlük kullanılmalıdır. Aksi halde hipermetrop çocukta içe dönük şaşılığa neden olabilir. Hipermetropun derecesine uygun olarak kullanılan camlar şaşılığı büyük oranda önler.

Tedavi Yöntemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Gözlüğün avantajları göze dokunma ihtiyacını azaltırken göz enfeksiyon riskini azaltır. Lenslere göre daha uygun fiyatlı bir yöntemdir. Ancak gözlükler dikkatli seçilmezse burun ve kulak için rahatsızlık oluşturabilir. Lens kullananların avantajları spor yapan insanlar için oldukça avantajlıdır. Ancak bakımı gözlükler kadar pratik değildir. Hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir. Oksijen geçirmeyen lensler gözde göz kuruluğu yaratabilir. Cerrahi müdahaleler Hipermetropide çok tercih edilmese de düşük dereceli hastalarda uygulanabilir.

Uygun olan tedavi yönteminin belirlenmesi için muhakkak hekime başvurulması gerekir.

@bizdenoku