Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Üniversite Okumak Zorunda Değilsiniz

YKS sonuçlarının açıklanması sonrasında tercihler yapılıyor. Özel üniversiteleri tercih etmek isteyen öğrenci ve veliler tarafından fiyat araştırması yapılırken, bilhassa geleceği olan tek meslek olarak görülen Tıp branşında fiyatların cep yaktığı görülüyor.

Tercihleri yaparken okulların özelliklerine, ücretlerine bakmaktan ziyade hayallerindeki okullara gitmeyi düşünen gençler, dışarıda kalmaktan tercih yapayım ne çıkarsa bakayım düşüncesinde olanlar, kazan da nereye gidersen git diyen veliler tercihlere sıra gelince üniversite sınavından daha bir zorlandıklarını görmektedirler.
Özellikle burs hakkı elde etmeden özel üniversite tercihlerinde kazandıklarını gören gençler bu duruma sevinirken, ücretleri ödeyecek olan veliler karar kara düşünmeye başlıyor. Veliler çocuklarının istikbali için şartları zorlamak istese de bazı üniversitelerin uçuk rakamları orta ve daha düşük gelirli ailelerin çocuklarına üniversitelerin kapılarını adeta kapatıyor. Bir kısmı ise üniversite hayalini maddi imkansızlıktan ötürü önümüzdeki yıllarda girmeyi düşünerek ötelemek zorunda kalıyor. Her ne kadar özel üniversite ücretleri, üniversiteden üniversiteye, bölümden bölüme, öğrencinin başarı durumuna ve burs oranına göre değişse de talep edilen ücretlerin sadece kayıt parası olduğu, her yıl artarak yükseleceği, öğrencinin günlük iaşesi ve sair okul masrafları, şehir dışında kalıyorsa yurt giderleri düşündüğünüzde velilerin önüne kocaman bir dağ gibi çıkabilmektedir.
Aşağıdaki tabloya en fazla tercih edilen ve en yüksek rakamlar yazıldı. Pekala, herkes üniversite mezunu olmak zorunda mıdır ?
Her yıl en az 500 bin TL vermektense bunu bir sermaye olarak gençlere iş sahası açılarak meslek sahibi olmalarını neden düşünülmüyor. Özel okulların sayısına baktığınızda bunun arkasında süper bir rant beklentisi olduğunu düşünmeden edemiyoruz. Oysa, bu sermayeyi her yıl çocuğuna vererek bir iş sahibi olmasını sağlamak, kazancını ticaret yaparak elde edilmesini sağlamak zor mudur ? Yıllr önce ilkokulu bitirince ortaokula gidemeyenlerin açtığı şirketleri düşündüğünüzde, ticaretten nasıl zengin olduklarını düşündüğünüzde peygamberimiz Hz. Muhammed'in (sav) şu sözü bir hakikat olarak karşımıza çıkmaktadır. Hz. Muhammed, (sav) kendisine “Geçimimizi helal yoldan temin için ne gibi işler yapalım?” diye soranlara “Ticaret yapın çünkü rızkın onda dokuzu ticarettedir” diye yol göstermiştir
Bir de sokaklara bakın.
Elinizi sallasanız üniversite mezunlarına çarpıyor. İşsiz, yaşı 30'ları geçmiş o KPSS senin bu KPSS benim diye her yıl memur olmak için üste bir sürü sınav ücreti vererek sınavlara girmek için çaba harcayan, kurs parası harcayan, ömrünün en verimli dönemini anne baba eline bakarak adeta salak duruma düşürülen gençleri görüyorsunuz. Ülkemizde üniversite mezunun kıymeti kalmamıştır. Herkes memur olacak, üniversiteli olacak diye bir kural da yok. Zaten eğitim de yok.. Bilgi açısından bakarsanız üniversitelerin de içi boşalmış durumda. 
Çocuklarınızı sanata, teknik işlere ve ticarete yönlendirin. Hem kendisi, hem ailesi ve hem de vatan kazansın.

@bizdenoku