Sitemizde aramak istediğiniz konuyu

BizdenOku - Doğru Bilgi

Uçak Yolculuğunuz ve Gözleriniz


Uçak seyahatleri sırasındalaştı. Günümüzde uçakla seyahat etmeyenlere garip gözüyle bakılıyor. Çağın bu kolayluığının yanı sıra yenilen besinler, kullanılan eşyalarla bulaşan hastalıklarında haddi hesabı yok. Bu yüzden her insan az ya da çok hasta. Ruhen bedenen olan hastalıklar giderek artıyor. İnsan büyük şehirlerin kısıtlı yaşamıyla, doğal olmayan haliyle hastalıklara yatkın oluyor.
Uçak yolculuğu, her ne kadar en güvenilir seyahat yöntemi olarak kabul edilse de kişilerin sağlıkları açısından bazı hususlara da dikkat etmesi zorunlu oluyor.. Uçağa binen insanların sağlıklarıyla ilgili dikkat etmesi gereken pek çok tedbir alması gereken usulleri olsa da yazımızda gözle ve uçak yolculuğu ilişkisini ele alacağız.
  • Kabin basıncı nedeniyle yaşanan göz ağrıları ve göz kurulukları, gözde batma hissi yaşamamak için 
    Uçak yolculuklarında ortamın nem oranı yerden yükseldikçe azalır. Gözde de, daha fazla gözyaşı buharlaşması oluşur. Bu durum da göz kuruluğunun artmasına zemin hazırlar. Gözdeki bu nem kaybı, normal kişilere oranla kuru göz rahatsızlığı olanlarda daha fazla olumsuz etki oluşturur. Göz kuruluğu rahatsızlığıyla uçak yolculuğu boyunca uğraşmak istemiyorsak, bol miktarda su tüketmelisiniz. Yanınızda mutlaka suni gözyaşı bulundurmalısınız. Yolculuk boyunca yüzünüze sıcak nemli kompresler halinde maskeler uygulayabilirsiniz. Kontakt lensler yerine gözlük kullanın. Koltuğunuzun üstündeki klimayı kapatın Sık sık göz kırparak gözlerinizi nemlendirmeye çalışın. Koruyucu göz bantları kullanın.
  • Retina ameliyatı sonrası uçağa ancak doktorunuz güvenli olduğunu söylerse binebilirsiniz. Retina yırtığı veya dekolmanı nedeniyle ya da makula deliği nedeniyle ameliyat geçirdiyseniz bu ameliyat sonunda sıklıkla göz içine gaz tamponad enjekte edilir. Hasta ameliyat sonrası uçağa biner, tüplü dalış yapar ya da büyük hava basıncı değişikliğine maruz kalırsa göz içindeki gaz tehlikeli bir şekilde genişler ve bu durum körlüğe varan ciddi göz hasarına yol açabilir. Göz doktorunuz gaz kabarcığının gözünüzden kaybolduğunu söyleyene kadar yüksek rakımlı yerlere seyahat ya da uçak yolculuğu yasaktır. Ameliyat sonrası tamponad olarak gaz yerine silikon verilmişse uçağa binmek ya da yüksek rakımlı bölgelere seyahat ile ilgili bir kısıtlama yoktur.
  • Katarakt ameliyatı sonrası uçağa binebilir miyim?
    Katarakt ameliyatı geçirmek uçağa binmeye engel değildir. Göz doktorunuz size günlük aktivitelerinizi yapabileceğinizi söylediği andan itibaren uçağa binebilirsiniz.Katarakt ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmiş olsa bile bu durum uçağa binmek için engel değildir. 
  • Glokom nedeniyle geçirmiş olduğunuz herhangi bir göz ameliyatı (perifierik iridotomi, laser trabeküloplasti, şant implantasyonu ya da diğer prosedürler) uçağa binmenize engel değildir.
  • Kornea nakli sonrası bazı hastaların göz içine hava ya da gaz baloncuğu enjekte edilebiliyor. Eğer gözünüzün içinde hava ya da gaz baloncuğu varsa uçak yolculuğu çok tehlikeli olur. Kornea nakli ameliyatı geçirdiyseniz uçağa binmeden önce mutlaka göz doktorunuz ile konuşmanız gerekir.
  • Tanısı konmuş bir retina deliğiniz varsa uzun yolculuklar öncesi göz doktorunuz ile konuşmanız ve onun onayını almanız gereklidir.Retina yırtığına bağlı retina dekolmanı geliştiyse tedavisinde gaz tamponad kullanılmış olabilir. Bu durumda uçağa binmek çok tehlikelidir.
  • Göz kapakları ya da gözün dış kısmı ile ilgili geçirilen ameliyatlar uçağa binmek için engel değildir. 
  • Gözünüzde keratit (kornea iltihabı) varsa uçağa binebilirsiniz. Ancak uçak içindeki hava çok kuru olduğundan bu durum şikayetlerinizi arttırabilir. Uçak seyahati sırasında göz damlalarınızın yanınızda olduğundan emin olun.
  • Gözün içindeki jelimsi maddenin retinadan ayrılması olarak tanımlanan arka vitreus dekolmanı varsa uçağa binebilirsiniz. Uçağa binmek bu durumu daha da kötüleştirmez. Ancak arka vitreus dekolmanı retina yırtığına ve retina dekolmanına yol açabileceğinden uçağa binmeden önce göz doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
  • Gözümde uçuşma ya da ışık çakması varsa uçağa binebilir miyim?
  • Evet binebilirsiniz. Uçağa binmek uçuşma ya da ışık çakması şikayetlerinizi daha da arttırmaz ya da durumunuzu daha da kötüleştirmez. 
Önemlidir. Gözlerinizde herhangi bir bulgusu şüphesi, ameliyat, tedavi, rahatsızlık varsa zorlu yolculuklar öncesi, uçağa binecekseniz, yüksek yerlere gitme, dağ başlarına çıkma gibi bir eylemde bulunacaksanız önceden göz kontrolü olmak ve  mutlaka göz doktorunuz ile konuşmanız önemlidir. 

Derleme @erolkaranet - 02.11.2022